Sănătate cu Dr. Cătălin Luca

Pentru o viață sănătoasă și fericită

Sfatul medicului

Inregistrare

Filtre apa

Filtru apa

Storcator fructe si legume

Storcator de suc

midoris

natura vie, magzin naturist.jpg

Vitamina c alcalina forte

Resveratrolul și curcumina, doi compuși naturali valoroși în tratarea cancerului

Resveratrolul și curcumina pot ajuta în tratarea cancerului În prezent, terapiile convenționale utilizate pentru combaterea cancerului sunt chirurgia, radioterapia și chimioterapia. În general, chimioterapia este procedura standard care se recomandă pentru tratarea majorității cancerelor.

 Totuși, multe tumori dezvoltă rezistență la acest tip de medicamente dure, rezistență cunoscută sub termenul de chimiorezistență, care poate conduce la multe complicații.

 Tocmai de aceea, cercetătorii caută agenți chimio-sensibilizatori eficienți care să poată ajuta la depășirea acestei rezistențe. Această strategie se bazează pe folosirea unui medicament pentru a îmbunătăți activitatea altuia, modulând mecanismele care provoacă această rezistență.

 S-a demonstrat că un mare număr de produse și de compuși naturali acționează ca agenți chimio-sensibilizatori în mod eficient. Doi dintre cei mai promițători compuși naturali sunt resveratrolul și curcumina, despre care vom vorbi în acest articol.

 

Resveratrolul - un chimio-sensibilizator natural

 Agenții naturali precum resveratrolul, o puternică substanță antioxidantă și care se găsește în vinul roșu și în alte alimente, are proprietăți care au diferite beneficii, care sunt ideale remedii naturale contra cancerului. De fapt, mai mult de 60% dintre medicamentele contra cancerului disponibile în prezent se bazează pe ingrediente naturale tocmai din acest motiv. Compușii naturali sunt de asemenea ieftini, nu prezintă toxicitate și sunt ușor de obținut.

 În anul 2011 în cadrul unui studiu medical privind agenții alimentari care sensibilizează tumorile, făcându-le mai susceptibile la tratamentul cu medicamente de chimioterapie, resveratrolul a fost prezentat ca fiind un candidat sigur. Tipurile de tumori specifice care au răspuns în mod favorabil la resveratrol includ:

Carcinomul pulmonar

Mieloidul acut și leucemia promielocitică

Mielomul multiplu

Cancerul de prostată

Carcinomul epidermoid oral

Cancerul de pancreas

 O primă evidență a efectelor anti-cancer ale resveratrolului a fost publicată în 1997. Rezultatele acestui studiu au avut parte de un mare interes din partea cercetătorilor oncologi, iar începând de atunci s-au realizat multe alte studii despre acest puternic antioxidant. S-a descoperit că resveratrolul, care se găsește în vinul roșu, pielița strugurilor roșii, a fructelor, a legumelor și a semințelor, are următoarele acțiuni și funcții:

 - Un larg spectru antimicrobian

 - Este anti-infecțios

 - Este un puternic antioxidant

 - Protejează sistemul cardiovascular

 - Este anti-cancerigen

 Conform studiului publicat în revista Annals of the New York Academy of Science:

 “Acțiunea anti-cancerigenă a resveratrolului este măsurată prin intermediul modulării diferitelor molecule care reglează progresia ciclului celular, inflamația, proliferarea, apoptoza, invazia, metastazele și angiogeneza celulelor tumorale. S-a demonstrat că resveratrolul poate sensibiliza celulele rezistente la agenții chimioterapeutici depășind unoul sau mai multe mecanisme ale chimiorezistenței. Totuși, s-a demonstrat că în unele celule tumorale, resveratrolull acționează ca un agent chimioprotector.”

 Faptul că în unele cazuri resveratrolul poate acționa ca un agent chimioprotector, înseamnă că poate reduce eficiența agenților chimioterapeutici, avertizează autorii.

 Într-un studiu anterior, cercetătorii au concluzionat că folosirea resveratrolului împreună cu medicamentul pentru cancer numit Paclitaxel, de exemplu, era dăunător în anumite tipuri de cancer, precum cancerul de sân.

Resveratrolul ar putea ajuta la ameliorarea efectelor secundare ale tratamentului folosit în cancer

 Într-un alt studiu realizat anul trecut și publicat în revista Experimental Biology and Medicine (Medicina și biologia experimentală), s-a descoperit că resveratrolul ajută la ameliorarea multora dintre efectele secundare dure ale tratamentului convențional utilizat în cancer, precum:

Cașexie (pierdere în greutate)

Anorexie

Oboseală

Depresie

Durere neuropatică

Anxietate

Deteriorare cognitivă

Tulburări de somn și insomnii

Delir (confuzie acută)

 Autorii semnalează dovezile care indică faptul că aceste simptome sunt cauzate în principal de neregularitatea căilor inflamatorii ale corpului. De aceea, compușii antiinflamatorii care pot modula căile inflamatorii și influența moleculele inflamatorii ar putea ajuta la ameliorarea acestor simptome la pacienții care au cancer. Iată care sunt agenții nutriționali cunoscuți și care au aceste efecte:

 - Resveratrolul

 - Curcumina

 - Genisteina

 - Epigalocatechina galată

 - Licopenul

 Conform acestor autori:

 “Acești nutrienți sunt diferiți din punct de vedere chimic și afectează producerea diferitelor citocine inflamatorii. O cercetare recentă și amplă a indicat faptul că inflamația cronică conduce la diferite tulburări cronice relaționate cu cancerul.

 Un rol central în inducerea inflamației cronice îl are un ansamblu de gene care codifică citocinele proinflamatorii precum IL-1, IL-2, IL-6, TNFa și proteina chiotactică de monocite 1. Numitorul comun al tuturor acestor molecule este acela că sunt reglate de factorul de transcriere NFkB. Acesta determină ca NFkB să fie un obiectiv atractiv pentru intervenția terapeutică.

 S-a identificat un număr de compuși care pot suprima activarea lui NFkB, inclusiv antioxidanții, inhibitorii proteazei, salicilații, imunosupresorii și agenții inflamatorii.”

Înțelegând epigenetica

 Rolul epigeneticii în sănătate devine tot mai clar și există speranțe că acest domeniu de studiu va înlocui eventual paradigma medicală actuală. Credințele convenționale au fost acelea că genele își controlează propria expresie și de aceea sunt cauza directă a numitor boli. Aceste credința au creat bazele pentru ideea că genele predetermină starea de sănătate.

 Însă în realitate genele NU se auto-reglează. A avea “gene proaste”, nu înseamnă că ești condamnat să fii condamnat la destin inevitabil precum cancerul.

 Genele nu sunt altceva decât planuri iar aceste planuri sunt activate și controlate de altceva și anume, de mediul ambient. Aceste informații ambientale- care includ alimentația, expunerea la substanțe și contaminanți toxici, precum și gândurile și emoțiile - pot crea mai mult de 30.000 de variații diferite din fiecare model, permițând astfel o impresionantă modificare a expresiei genelor.  

 Ca rezultat al acestor descoperiri, în sfârșit putem observa cum știința a început să investigheze puterea unei nutriții optime concepute pentru a îmbunătăți starea de sănătate și pentru a evita apariția bolilor cronice în primul rând.

 În luna mai a anului trecut, s-a publicat un studiu care a investigat capacitatea curcuminei de a afecta regularizarea epigenetică în revista de specialitate Genes & Nutrition. Autorii acestui studiu menționează:

 “Regularizarea epigenetică, care include schimbări în metilarea ADN-ului, modificări ale histonelor și alterarea expresiei microRNA (miRNA) fără nicio modificare a secvenței ADN-ului, constituie un mecanism important prin care componentele alimentare pot activa sau dezactiva în mod selectiv expresia genetică.

 Recent s-a determinat că curcumina, un component al condimentului numit turmeric, induce schimbări epigenetice…S-a demonstrat de asemenea că epigalocatechina galată (EGCG) și resveratrolul alterează mecanismele epigenetice, ceea ce ar putea conduce la o creștere a sensibilității celulelor canceroase la agenții convenționali și prin urmare la inhibarea creșterii tumorale.”

Curcumina – un puternic remediu anticancerigen

 În prezent, dintre toți nutrienții, curcumina este cea mai cercetată de oamenii de știință datorită folosirii sale împotriva cancerului.

 Cea mai importantă descoperire este aceea că se pare că curcumina este sigură pentru tratamentul contra oricărui tip de cancer și s-a demonstrat că nu este toxică. Cercetătorii au descoperit că odată ce curcumina pătrunde în celulă o poate afecta în mai mult de 100 de moduri diferite. Mai specific, s-a descoperit că curcumina:

Inhibă proliferarea celulelor tumorale

Reduce inflamația din corp

Inhibă transformarea celulelor normale în celule tumorale

Inhibă sinteza proteinei care determină formarea tumorilor

Ajută corpul să distrugă celulele canceroase ca să nu se răspândească în corp

Ajută la evitarea dezvoltării vaselor de sânge suplimentare în cazul celulelor canceroase (angiogeneza)

Are acțiune chimio-sensibilizatoare

Are acțiune radiosensibilizatoare

 Un alt studiu realizat anul trecut și publicat în revista Natural Product Reports descrie curcumina ca fiind un produs terapeutic ce poate fi utilizat pentru o mare varietate de boli în afară de cancer, precum:

Boli ale ficatului și ale plămânilor

Boli neurologice

Boli metabolice

Tulburări autoimune

Boli cardiovasculare

Boli inflamatorii

 Cum este posibil ca un singur agent să aibă atâtea efecte? O parte din răspunsul la această întrebare constă în capacitatea pe acre acest condiment o are de a afecta semnalizarea moleculelor. De exemplu, s-a demonstrat că curcumina interacționează în mod direct cu:

Moleculele inflamatorii

Proteinele din celulele supraviețuitoare

Histone

Virusul de imunodeficienței umane tip 1 (VIH1) integraza și proteaza

ADN-ul și ARN-ul

Diferite proteine purtătoare și ionii metalici

 Conform autorilor articolului NPR:

 “Baza moleculară a unei boli este relaționată cu dereglarea unei game de molecule de semnalizare. Odată cu descoperirea tehnologiei moleculare tot mai avansate, în prezent știm că mai mult de 500 de gene diferite ale căilor de semnalizare controlează orice boală.

 Totuși, tratamentele actuale disponibile se bazează pe modularea unui simplu obiectiv specific. Curcumina este o moleculă având potențialul de a modula activitatea biologică a unui anumit număr de molecule de semnalizare atât în mod direct cât și indirect…”

Cum se utilizează curcumina?

 Pentru a obține toate beneficiile pe care curcumina le oferă, în primul rând trebuie să înțelegem că aceasta nu se poate absorbi cu ușurință.

 Chiar dacă curcumina se regăsește în mod evident în rădăcina întreagă de turmeric, totuși nu există o cantitate suficientă pentru a obține rezultate relevante din punct de vedere clinic. Rădăcina de turmeric conține aproximativ 3% din concentrația de curcumină. O altă limitare majoră a curcuminei este faptul că se absoarbe foarte puțin. Când se consumă sub formă crudă, se absoarbe doar 1% din curcumina disponibilă.

 “Industria produselor naturale a dezvoltat o concentrare de curcumină standard de 95%,” explică Dr. LaValley. “La început, acum câțiva ani, era tot ceea ce aveam disponibil pentru pacienți. Chiar și așa, în ciuda unei concentrații de 95% sub formă de capsulă, cantitatea care putea fi absorbită era de 1%. În scopul obținerii cantităților de curcumină, în fluxul sanguin, care să fie mai rezonabile pentru a avea un efect terapeutic, persoanele trebuiau să consume multă curcumină…

 În cercetarea mea științifică, am descoperit o modalitate de a schimba acest lucru, pentru a crește foarte mult biodisponibilitatea curcuminei, este necesar un proces destul de simplu, și anume se fierbe apa, se adaugă două capsule sau puțină pulbere (cam o linguriță) și se lasă să fiarbă timp de 10-12 minute. Această cantitate reprezintă o mare cantitate de molecule de curcumină biodisponibile sau care pot fi absorbite de organism.”

 Totuși, acest lucru este puțin practic deoarece trebuie avută multă grijă pentru a evita pătarea hainelor și a bucătăriei. De fapt, turmericul este un excelent agent colorant pentru țesături, colorându-le într-o nuanță galben-portocalie.

 Caracterul practic și eficient a realizat multe transformări ale modalității de folosire a curcuminei în ultimii ani. Datorită faptului că este o moleculă lopofilică adică este potențată de grăsimi, peraparatele cele mai noi includ un anumit tip de ulei sau de grăsime, care îi îmbunătățesc capacitatea de absorbție și de biodisponibilitate.

Despre prevenirea cancerului

 Fără nicio îndoială, este foarte îmbucurător faptul că există din ce în ce mai multe cercetări științifice despre beneficiile condimentelor precum curcuma și a antioxidanților precum resveratrolul pentru combaterea cancerului. Totuși, este practic imposibil să se discute despre prevenirea și tratamentele anti-cancer fără a aduce în discuție unul dintre cei mai buni nutrienți care ajută la prevenirea cancerului, și anume vitamina D.

 Ca steroid neuro-regulator foarte puternic, vitamina D este probabil mai puternică decât curcumina, deoarece influența sa epigenetică acoperă mai mult de 2000 de gene din corp – sau aproximativ 10% dintre toate genele. Există de asemenea în prezent mai mult de 830 de studii științifice care demonstrează eficiența vitaminei D în prevenirea și tratarea cancerului. În termeni de protecție contra cancerului, s-a descoperit că vitamina D oferă protecție în diferite moduri, incluzând:

 Reglarea expresiei genetice

 Creșterea auto-distrugerii celulelor cu mutații genetice (care dacă se multiplică, ar putea cauza cancer)

 Determinarea celulelor să devină diferențiabile (în general celulele canceroase nu sunt diferențiate)

 Reducerea creșterii de noi vase de sânge dintre cele deja existente, care este un pas în tranziția tumorilor care devin canceroase

 Este important să se înțeleagă faptul că riscul apariției cancerului datorită expunerii la soare apare doar dacă această expunere este în exces. Însă mii de persoane din lumea întreagă au un risc crescut de cancer datorită nivelelor foarte scăzute de vitamina D din organism.

Alte strategii eficiente și naturale de prevenire a cancerului

 Când este vorba de cancer și de alte boli cronice, prevenirea eficientă a acestora evită tratamentele. În prezent tot mai mulți oameni de știință consideră că se poate elimina practic orice risc de a dezvolta cancer (și de a îmbunătăți în mod mejorar radical probabilitățile de a recupera în urma tratamentelor anti-cancer dacă deja suferiți de această boală) urmând unele strategii simple pentru a diminua riscul – toate acestea determină un mediu biologic sănătos în care celulele pot combate bolile în mod natural.

Iată câteva strategii de prevenire eficiente care includ:

 1. Reducerea sau eliminarea alimentelor procesate, a fructozei și a consumului de cereale procesate și de carbohidrați.

 2. Controlarea nivelelor de insulină și de leptină. Normalizarea nivelelor de insulină este una dintre acțiunile cele mai puternice pe care le puteți face pentru a reduce riscul de cancer, iar îmbunătățirea controlul insulinei și al leptinei este un rezultat natural al reducerii sau al eliminării consumului de fructoză, cereale și alimente procesate din alimentație.

 3. Efectuarea de exerciții fizice în mod regula. Una dintre principalele modalități prin care exercițiile fizice reduc riscul de cancer este prin reducerea nivelelor de insulină, ceea ce crează un mediu sărac în zahăr care inhibă creșterea și propagarea celulelor canceroase. Controlul nivelelor de insulină este una din modalitățile cele mai puternice de a reduce riscul apariției cancerului.

 În plus, exercițiile fizice întăresc sistemul imunitar, acesta fiid prima linie de apărare contra oricărei boli, de la o răceală banală până la boli care amenință viața precum cancerul.

 Trucul cel mai important în ceea ce privește exercițiile fizice este ca acestea să fie folosite ca un instrument precis. Această înseamnă să ne asigurăm că facem suficiente exerciții pentru a ne bucura de beneficiile lor și nu excesiv de multe pentru a evita riscul de leziuni. Este important de asemenea să facem exerciții fizice suficient de variate pentru a atinge un bun echilibru fizic și pentru a ne menține de asemenea forța și flexibilitatea, precum și nivelele anaerobice și aerobice.

 4. Aveți grijă să aveți un somn bun și de calitate, iar aceasta vă va ajuta de asemenea la menținerea unei sănătăți și a unei vitalități optime.

 5. Reduceți expunerea la toxinele ambientale, precum pesticidele, produsele de curățat chimice, parfumurile sintetice și contaminarea aerului.

 6. Limitați-vă expunerea și protejați-vă contra radiațiilor produse de telefoanele celulare, stațiile bază și stațiile fără fir. În data de 31 mai 2001, Agenția Internațională de cercetări asupra cancerului (IARC), un grup al Organizației Mondiale a Sănătății (WHO), a declarat că telefoanele celulare sunt “posibil cancerigene pentru ființele umane.”

 7. Evitați să frigeți sau să ardeți alimentele. Preferați să le fierbeți la aburi sau să le coaceți, iar astfel nutrienții din legume se vor păstra.

 8. Consumați cel puțin un sfert dintre alimente în formă crudă pentru a beneficia astfel de toate enzimele din acestea.

Sursa: Ayurvedic Medica

  1. Comentarii (0)

  2. Adaugă-l pe al tău

Comentarii (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Lasă comentariile tale

  1. Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Rate this post:
Ataşamente (0 / 3)
Share Your Location

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Salvia și proprietăț…

27-03-2014 Hits:260319 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Salvia și proprietățile sale miraculoase  Salvia este una din plantele care nu ar trebui...

Mai mult

Tratamente naturiste pe…

11-11-2013 Hits:198356 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Tratamente naturiste pentru riduri Procesul de îmbătrânire, un proces cât se poate de n...

Mai mult

Ceaiurile pentru sugari…

10-11-2013 Hits:158049 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ceaiurile pentru sugari și copii  Efectele benefice ale plantelor sunt binecunoscute în ...

Mai mult

Floarea de salcâm si p…

10-11-2013 Hits:121994 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Floarea de salcâm și puterile ei terapeutice  Încă din primele zile ale lunii mai, și ...

Mai mult

Pelinul

14-04-2014 Hits:121954 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Pelinul  Pelinul este una dintre plantele ce sunt la îndemâna noastră, însă puțini di...

Mai mult

Ciuperca Ganoderma

10-11-2013 Hits:115563 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ciuperca medicament Ganoderma  În tradiția populară românească, se spune că “farmac...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

11-11-2013 Hits:112878 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Remedii naturiste pentru durerile de spate Durerile de spate au devenit o reală problemă ...

Mai mult

Beneficiile ceaiului ne…

27-03-2014 Hits:110177 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ceaiul negru - prezentare  Ceaiurile au diferite proprietăți din cele mai benefice asupra...

Mai mult

Negrilica, o plantă cu…

27-03-2014 Hits:92495 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Negrilica face minuni pentru organism Negrilica este o plantă care, deși nu este pe deplin...

Mai mult

Sunătoarea

24-01-2014 Hits:91819 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Tratează-ți sufletul și trupul cu sunătoare  Sunătoarea sau pojarnița este una din pl...

Mai mult

Aloe vera

08-01-2013 Hits:89514 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Aloe Vera: celebră din vremuri străvechi  Denumită de către chinezi "remediul armonie...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

20-01-2014 Hits:84980 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Cum scăpăm de insomnie în mod natural?  Fiecare dintre noi a trecut cel puțin o dată p...

Mai mult

Chlorella

08-05-2013 Hits:84022 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce este Chlorella?  Chlorella este o algă unicelulară atât de mică, încât până la a...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

07-01-2014 Hits:80098 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce este diabetul şi ce este diabetul zaharat?  Diabetul este o afecţiune caracterizată p...

Mai mult

Ginkgo Biloba

15-04-2013 Hits:76069 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ginkgo Biloba: aliatul sănătății  Ginkgo Biloba reprezintă cea mai veche specie de cop...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

07-01-2014 Hits:69323 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Remedii naturiste pentru hepatită Genţiana  Genţiana, supranumită şi fierea pământulu...

Mai mult

Spirulina

13-01-2013 Hits:61466 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Spirulina – efecte miraculoase asupra sănătății  Spirulina (Spirulina platensis) este o...

Mai mult

Uleiuri presate la rece

03-02-2013 Hits:52015 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Uleiurile presate la rece, o alegere înțeleaptă pentru sănătate  Uleiurile presate la ...

Mai mult

Ghimbirul, un aliat de …

08-01-2013 Hits:50424 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ghimbirul, un aliat de nădejde al sănătăţii   Ghimbirul este o plantă aromatică în fo...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

11-10-2013 Hits:46807 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Remedii naturiste pentru un păr sănătos  Podoaba capilară reprezintă un element de fru...

Mai mult

Busuiocul

24-01-2014 Hits:40395 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Busuiocul, un valoros remediu naturist  Busuiocul este numele comun dat plantei culinare Oc...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

11-11-2013 Hits:39458 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Remedii naturiste pentru întărirea sistemului imunitar la copii  Se apropie anotimpul rec...

Mai mult

Alga afa

08-01-2013 Hits:33904 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Algele, originea vieții și sursă excepțională de nutrienţi  Algele sunt originea vie...

Mai mult

Remedii naturiste care …

17-11-2013 Hits:33755 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Remedii naturiste care vă ajută să renunțați la fumat  În societatea contemporană, f...

Mai mult

Vitamina C alcalina - a…

26-04-2014 Hits:33743 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Vitamina C alcalină - antioxidantă și fortifiantă pentru organism  Vitamina C este implic...

Mai mult

Remedii pentru congesti…

27-03-2014 Hits:32157 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Remedii naturiste pentru congestia nazală  Anotimpul rece vine și cu foarte multe problem...

Mai mult

Remedii naturale impotr…

12-08-2013 Hits:30455 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Remedii naturale împotriva transpirației excesive  Transpirația este un fenomen natural...

Mai mult

Detoxifiere cu ceaiuri …

14-04-2014 Hits:30185 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Detoxifierea organismului cu ajutorul ceaiurilor și crudităților  Termenul de detoxifier...

Mai mult

Vitamina C, campioana s…

04-04-2013 Hits:30149 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Vitamina C salvează vieți Filmul de mai jos relatează povestea adevărată a unui fermier d...

Mai mult

Drojdia de bere si Canc…

26-09-2012 Hits:24822 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Drojdia de bere luptă eficient împotriva cancerului  Ciupercile vii din componența drojdie...

Mai mult

Ciupercile shiitake

02-08-2013 Hits:23082 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ciupercile Shiitake – aliment sau medicament?   În Japonia și în China ciupercile shiita...

Mai mult

Din farmacia naturii …

14-10-2013 Hits:20975 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Din farmacia naturii – menta Menta este o plantă medicinală cu o sumedenie de efecte ben...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

11-11-2013 Hits:20623 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Remedii naturiste pentru afecțiunile aparatului digestiv  În acest articol vom prezenta c...

Mai mult

Levănțica

14-12-2013 Hits:19154 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Levănțica folosită în scop terapeutic Levănțica este o plantă foarte utilizată pe pl...

Mai mult

Flavonoidele

14-12-2013 Hits:18819 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Flavonoidele Conceptul de flavonoide este unul relativ nou în România. În acest articol v...

Mai mult

11 beneficii pentru să…

10-06-2015 Hits:17828 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce este mai exact bicarbonatul de sodiu?  Bicarbonatul de sodiu este o pulbere albă care la ...

Mai mult

Pufulița și utilizare…

14-04-2014 Hits:17424 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Pufulița și utilizarea ei terapeutică  Pufulița este o plantă a căror efecte curative s...

Mai mult

Remedii naturiste: anti…

14-12-2013 Hits:16758 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Remedii naturiste: antibioticele naturale  Există atât plante, cât şi produse naturale ca...

Mai mult

Ciuperca dansatoare Mai…

10-11-2013 Hits:15830 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ciuperca dansatoare Maitake  Medicina naturistă alternativă ne oferă în societatea cont...

Mai mult

Oregano are multiple be…

02-06-2015 Hits:15830 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale plantei oregano?  Oregano este o plantă minunat...

Mai mult

Ciuperca Coama Leului

10-11-2013 Hits:15277 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ciuperca Coama Leului  Micoterapia sau terapia cu ciuperci este una din cele mai bune terap...

Mai mult

Mușețelul - un adevă…

10-11-2013 Hits:15072 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Mușețelul - un adevărat izvor de sănătate  De-a lungul secolelor, oamenii au folosit m...

Mai mult

Beneficiile plantei alo…

04-02-2016 Hits:14034 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale v...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

16-02-2017 Hits:12174 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

De ce unele persoane au candidoză, iar altele nu?  Candida albicans este un tip de ciupercă...

Mai mult

Cozile care fac cinste …

20-01-2014 Hits:11437 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Cozile care fac cinste naturii – codița șoricelului, coada calului, coada racului Natura...

Mai mult

Mini dictionar a plante…

02-06-2014 Hits:10923 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Mini dicționar al plantelor tămăduitoare (A-C) A Albăstreaua (Centaurea cyanus) Ce folos...

Mai mult

Ghimbirul ajută la red…

24-04-2015 Hits:10009 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ghimbirul este antiinflamatoriu și întărește sistemul imunitar  Ghimbirul este foarte fol...

Mai mult

Coada-calului: propriet…

17-07-2017 Hits:9740 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Coada-calului: descriere generală  Coada-calului face parte din familia Equisetaceae și e...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

10-06-2014 Hits:9548 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Mini-dicţionar al celor mai comune plante cu proprietăţi tămăduitoare (L-O) L Lămâia (...

Mai mult

Remedii naturiste în s…

17-05-2016 Hits:8192 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, c...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

23-11-2015 Hits:7979 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mai mult

Cele mai bune trei ceai…

27-06-2015 Hits:7647 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Antioxidanții din ceaiuri au efecte de reîntinerire  Păstrarea tinereții cât mai mult ti...

Mai mult

Artrita reumatoidă: ca…

12-07-2017 Hits:7154 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce este artrita reumatoidă?  Artrita reumatoidă este o boală autoimună care determină in...

Mai mult

Plante utile în perioa…

06-06-2013 Hits:6969 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Plante utile în perioada de primăvară  Primăvară este un anotimp în care organismul ar...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

03-06-2014 Hits:6881 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Mini-dicționar al celor mai comune plante cu proprietăți tămăduitoare (D-I) D Drăgaica ...

Mai mult

Beneficiile vindecătoa…

04-01-2016 Hits:6853 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru...

Mai mult

11 remedii naturiste co…

09-10-2015 Hits:6600 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație ...

Mai mult

8 analgezice naturale p…

27-10-2015 Hits:6597 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Analgezicele naturale alină durerile sau tulburările de sănătate  Analgezicele sunt una d...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

26-10-2016 Hits:6159 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce este sinuzita?  Sinusurile paranazale sunt niște cavități pline cu aer care se găsesc ...

Mai mult

6 plante calmante mirac…

07-09-2015 Hits:5672 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

6 plante calmante miraculoase  Într-o singură zi, putem experimenta diverse stări: stres ...

Mai mult

Mini-dictionar a celor …

17-06-2014 Hits:5595 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Mini-dicționar al celor mai comune plante cu proprietăți tămăduitoare (P-V) P Păducel (...

Mai mult

5 plante pentru tratare…

19-01-2016 Hits:5587 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea ar...

Mai mult

Mesteacănul: beneficii…

10-04-2017 Hits:5565 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Mesteacănul, un arbore vindecător  Mesteacănul este un arbore originar din Sud-estul Asiei...

Mai mult

Proprietățile turmeri…

31-10-2015 Hits:5508 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat ...

Mai mult

Remedii naturale simple…

27-06-2015 Hits:5404 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Remedii naturale simple și eficiente  Natura ne oferă cu generozitate o minunată varietate...

Mai mult

Cele mai bune alimente …

23-10-2015 Hits:5353 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Alimentele antibacteriene au proprietăți antibiotice  Alimentele antibacteriene sunt produs...

Mai mult

Beneficiile zmeurei pen…

23-07-2015 Hits:5191 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Zmeura, aport nutrițional și proprietăți medicinale  Consumând o cană de zmeură proasp...

Mai mult

Mușețelul și rolul l…

15-06-2015 Hits:5143 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ceaiurile din plante medicinale: binefăcătoare pentru sănătate  Ceaiurile din plante sunt...

Mai mult

Propolisul și benefici…

10-01-2016 Hits:5132 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Albinele sunt adevărate susținătoare ale vieții pe Pământ  Albinele, prin polenizarea f...

Mai mult

Ceaiul Kombucha: propri…

08-01-2018 Hits:4978 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce este ceaiul Kombucha?  Kombucha este o băutură pe bază de ceai fermentat, cu un gust u...

Mai mult

Beneficiile, utilizări…

14-03-2015 Hits:4932 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Scorțișoara cea parfumată și vindecătoare  Aromată și delicioasă, perfect potrivită ...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

13-06-2016 Hits:4919 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Remedii naturiste contra alergiilor  Alergia se caracterizează printr-un ansamblu de simptom...

Mai mult

Resveratrolul și curcu…

22-05-2015 Hits:4799 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Resveratrolul și curcumina, doi compuși naturali valoroși în tratarea cancerului  În pre...

Mai mult

Beneficiile iasomiei pe…

18-02-2016 Hits:4792 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, ...

Mai mult

Tincturile din plante m…

20-07-2016 Hits:4622 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Care este cea mai bună modalitate de a profita de proprietățile plantelor medicinale?  Pla...

Mai mult

5 infuzii pentru tratar…

08-12-2015 Hits:4441 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din p...

Mai mult

Ciupercile combat și t…

20-04-2015 Hits:4417 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Cum pot ajuta ciupercile în tratarea cancerului?  Ciupercile au fost prețuite pentru propri...

Mai mult

Gălbenelele - propriet…

28-06-2016 Hits:4415 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Date despre gălbenele (Calendula officinalis)  Gălbenelele, având numele științific de C...

Mai mult

Ceaiul verde, un aliat …

20-04-2015 Hits:4134 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ceaiul verde ajută la prevenirea cancerului  Ceaiul verde și compușii săi au fost studia...

Mai mult

Sucuri pentru remineral…

06-12-2015 Hits:3941 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Sucuri pentru remineralizarea corpului  Sucurile naturale de fructe și legume sunt ușoare, ...

Mai mult

5 băuturi naturale pen…

12-01-2016 Hits:3921 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

5 băuturi naturale pentru tratarea gastritei  Gastrita este o afecțiune des întâlnită a ...

Mai mult