Intestinele și sănătatea organismului
De mult timp se știe că microorganismele prezente la nivelul intestinelor au un rol foarte important pentru sănătatea digestivă umană. Totuși, în cadrul unor recente cercetări medicale s-a determinat faptul că flora intestinală poate fi relaționată și cu sănătatea metabolică.
A avea o bună sănătate intestinală este un aspect determinant pentru a ne bucura de o stare bună de sănătate la nivel general. Chiar dacă timp de secole sănătatea intestinală a fost relaționată doar cu cea digestivă, în prezent cercetările medicale au demonstrat faptul că o bună sănătate intestinală influențează de asemenea și restul corpului.
Microorganismele prezente la nivelul intestinelor sunt fundamentale atât pentru sănătatea digestivă, cât și pentru sistemul imunitar. De fapt, se afirmă că un procent cuprins între 60 și 80% din sistemul imunitar este localizat la nivelul intestinelor. Tocmai din acest motiv intestinele au un rol foarte important pentru menținerea unei sănătăți bune și pentru prevenirea multor boli.
Țesuturile imunitare din tractul gastrointestinal sunt considerate ca făcând parte din complexul sistem imunitar uman. La nivelul intestinelor, microorganismele îndeplinesc o importantă funcție în dezvoltarea unui sistem imunitar puternic și echilibrat. În intestine, sistemul imunitar produce anticorpi, care sunt responsabili de contracararea multor boli și tulburări de sănătate.
Pe lângă rolul său important pentru dezvoltarea unui sistem imunitar puternic, intestinele sunt responsabile de asemenea de aproximativ 90% dintre neurotransmițătorii din corp, care sunt relaționați cu starea de dispoziție și cu sentimentele. Atunci când o persoană are probleme la nivelul tractului gastrointestinal, acestea pot determina apariția și altor tulburări de sănătate precum:
- Artrita reumatoidă
- Tiroidita Hashimoto
- Diabetul
- Oboseală cronică
- Fibromialgia
- Anxietatea
- Depresiea
- Eczemele
Luând în considerare toate aceste aspecte, doctorul naturopat Amy Myers, specialist în medicina funcțională, a creat programul intitulat 4 R, care are ca obiectiv vindecarea intestinelor și întărirea sistemului imunitar. Iată în ce constă acest program de vindecare:
Programul 4 R
1. Repararea daunelor
În cazul acestui prim pas obiectivul este renunțarea la toate elementele nocive pentru tractul gastrointestinal. Pentru acesta este necesar să se elimine din dietă alimentele inflamatorii și substanțele care irită tractul gastrointestinal precum alcoolul, cafeina și tutunul. În categoria alimentelor inflamatorii se regăsesc toate acele alimente care cauzează orice tip de intoleranță, cum sunt:
- Glutenul
- Produsele lactate
- Porumbul
- Soia
- Ouăle
- Zahărul alb rafinat
Este important să se realizeze probele de IgG (pentru a se preciza nivelul specific al anumitor proteine, numite imunoglobuline din sânge) și cele de sensibilitate alimentară, pentru a se determina dacă există vreo intoleranță la unul dintre aceste alimente.
2. Reînlocuirea
Corpul uman are nevoie de unele ingrediente esențiale pentru a avea o digestie bună și pentru a se realiza o absorbție corectă a nutrienților. Folosirea medicamentelor de sinteză, dieta, poluarea, bolile cronice sau procesul de îmbătrânire pot epuiza aceste elemente esențiale. Este foarte important să fie incluse în dietă următoarele suplimente alimentare pentru a se obține o digestie adecvată:
- Enzimele digestive
- Acizii biliari clorhidrici
3. Reinocularea
Un aspect esențial pentru ca bacteriile benefice din intestine să se dezvolte în mod optim este consumul unor suplimente cu probiotice. Aceste suplimente trebuie să conțină bacterii benefice precum bifidobacteriile și unele specii de lactobacili. De asemenea, este foarte important să se crească consumul alimentelor proaspete bogate în fibre dietetice care reglează tranzitul intestinal și ajută la eliminarea substanțelor nocive din organism. Printre alimentele cele mai bogate în fibre se numără legumele și fructele proaspete, cerealele integrale, leguminoasele, semințele și fructele uscate.
4. Repararea sau regenerarea
Ultimul pas din acest program se concentrează pe repararea intestinelor prin intermediul unei alimentați bogate în nutrienți esențiali. Intestinele au nevoie să primească, prin intermediul alimentelor, unii nutrienți care să le ajute să-și îndeplinească cu succes funcțiile specifice. Pentru repararea sau regenerarea intestinelor, se pot administra suplimente alimentare care să conțină L-glutamină, care este un aminoacid care contribuie la regenerarea stratului protector al peretelui intestinal. În plus, este esențial să se consume și alți nutrienți importanți precum acizii grași de tip omega-3, vitamina A, C, E și plante medicinale ca ulmul sau aloe vera.
Alimentele bogate în acizi grași Omega 3 sunt semințele și uleiul de in, semințele și uleiul de cânepă, uleiul de măsline extravirgin și toate fructele uscate precum migdalele, fisticul, nucile caju, nucile pecan, nucile de Macadamia, etc. Alte alimente care conțin acizi grași de tip Omega 3 sunt:
- Spanacul
- Căpșunii
- Castraveții
- Salata verde
- Varza
- Algele marine
Alimentele care conțin vitamina A sunt morcovii, dovleacul, cartofii dulci, pepenele galben, ardeii grași, etc. Cele mai bogate alimente în vitamina C sunt cătina, citricele, ardeii grași, pătrunjelul, broccoli, etc., iar surse bogate de vitamina E sunt germenii și uleiul de grâu presat la rece, ouăle, migdalele, nucile, semințele de floarea soarelui, uleiul extravirgin de măsline, spanacul, varza Kale, strugurii, cartofii dulci, fructul de avocado și sparanghelul.
Acest program pentru vindecarea intestinelor creat de dr. Myers poate fi de ajutor pentru tratarea unor diverse boli sau afecțiuni de sănătate și poate fi pus ușor în practică, iar beneficiile sale sunt pe măsură.