Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Alimente care îmbătrânesc prematur pielea

Care sunt cauzele îmbătrânirii pielii?

Alimente care îmbătrânesc prematur pielea

 Pielea îmbătrânește din cauza unor factori diverși, atât interni, cât și externi. Primii factori sunt relaționați cu genetica și nu pot fi controlați, în timp ce factorii externi precum expunerea la soare și alimentația se pot controla, deoarece sunt factori care afectează în mod direct elasticitatea și tonicitatea pielii, cauzând îmbătrânirea sa prematură și apariția ridurilor.

Citește mai mult:Alimente care îmbătrânesc prematur pielea

Pericolul din alimentele procesate

Pericolul din alimentele procesate

Pericolul din alimentele procesate În majoritatea cazurilor, termenul de "aliment procesat" se referă la acele alimente care sunt tratate chimic și care sunt preparate din ingrediente rafinate și din aditivi artificiali. În prezent, aceste alimente procesate sunt în multe cazuri baza alimentației din cadrul civilizațiilor occidentale.

 Este posibil totuși să se consume unele alimente procesate care încă sunt sănătoase: de exemplu, legumele și fructele congelate, untul și produsele lactate organice, untul de migdale, alune sau de arahide, cu condiția să nu conțină arome artificiale, ci doar ingredientele de bază.

Citește mai mult:Pericolul din alimentele procesate

Legătura dintre grăsimile din alimentație și cancer

Obezitatea este factor de risc în apariția cancerului

Legătura dintre grăsimile din alimentație și cancer Obezitatea este în mod frecvent un factor ignorat care poate contribui la un risc mai mare de cancer, totuși, mai puțin de 10% dintre persoanele din Statele Unite cunosc acest fapt.

 Conform Institutului Național de studiu a cancerului din Statele Unite, se estimează că aproximativ 84.000 de cazuri anuale de cancer sunt relaționate cu obezitatea. Obezitatea poate afecta de asemenea eficiența tratamentelor în cazurile de cancer.

 Datorită creșterii ratelor de obezitate în particular în cazul copiilor mici, înțelegerea corectă a acestei legături dintre obezitate și cancer, este de o importanță vitală.

Citește mai mult:Legătura dintre grăsimile din alimentație și...

Aspartamul crește riscul de cancer?

Consumul de aspartam poate fi relaționat cu limfomul non-Hodgkin și leucemia

Aspartamul crește riscul de cancer? Aspartamul este un îndulcitor artificial utilizat în sucurile dietetice sau light și în mai mult de 6.000 de produse diferite fără zahăr sau “dietetice”. Noile cercetări care relaționează aspartamul cu cancerul au dat naștere la multe comentarii, inclusiv la o “scuză” din partea Spitalului pentru femei din Brigham, care aparține de Universitatea Harvard, pentru promovarea rezultatelor.

 Finanțarea acestui studiu a fost oferită de Institutele naționale de sănătate (NIH) și Institutul național de studiu asupra cancerului (NCI).

 Spitalul Harvard a emis în prima fază un comunicat de presă care se intitula: “Adevărul nu este la fel de dulce când este vorba de îndulcitorii artificiali.” Din păcate, la doar o jumătate de oră după ce s-a publicat studiul, spitalul și-a retras brusc afirmațiile anterioare, oferind următoarea explicație: “După revizuirea rezultatelor, consensul liderilor științifici este acela că informațiile nu sunt exacte și că concluziile au fost premature.  Ne cerem scuze pentru timpul care s-a investit în această situație.”

Citește mai mult:Aspartamul crește riscul de cancer?

Zahărul dăunează sănătății cerebrale și poate cauza boala Alzheimer

O alimentație greșită favorizează apariția bolii Alzheimer

Zahărul dăunează sănătății cerebrale și poate cauza boala Alzheimer Boala Alzheimer, o formă gravă de demență, afectează aproximativ 5,2 milioane de persoane în Statele Unite, conform statisticilor din anul 2013.

 Unul din nouă adulți de peste 65 de ani are Alzheimer, iar în prezent această boală este a treia cauză principală de deces din Statele Unite, plasată chiar după bolile cardiace și cancer. Tot mai multe cercetări medicale sugerează faptul că există o puternică legătură între alimentație și riscul apariției bolii Alzheimer, prin intermediul cauzelor similare celor care provoacă și diabetul de tip 2.

Citește mai mult:Zahărul dăunează sănătății cerebrale și poate...

Pericolul toxinelor din produsele de curățare și înfrumusețare

Chimicalele care ne asaltează

Pericolul toxinelor din produsele de curatare si infrumusetare În ultimii 60 de ani s-au creat mai mult de 80 de mii de chimicale sintetice cu care corpul nostru se află în contact.  Fără ca noi să putem face ceva ca să evităm aceasta, mii din aceste chimicale au intrat în apa noastră, în mâncare și în lucrurile cu care intrăm în contact zilnic: de la telefoanele mobile și computere personale, până la creme, pastă de dinți și produsele de curățare.

Cum putem să contracarăm efectele toxinelor?

 Putem de exemplu să le minimalizăm consumul. În acest scop sunt necesare două strategii: putem să ne preparăm noi înșine multe dintre produsele de curățare din casă, fără adaos de substanțe toxice sau putem să recurgem la utilizarea produselor de curățare și de înfrumusețare gata fabricate, însă din surse bio sau chiar și mai bine, din surse organice.

Citește mai mult:Pericolul toxinelor din produsele de curățare și...

Alimente care favorizează apariția cancerului

5 alimente cancerigene: evită-le pentru a reduce riscul de cancer

Alimente care favorizeaza aparitia cancerului Așa cum există alimente care ne apără de cancer, există alte alimente care consumate frecvent favorizează apariția sa. Conform Institutului American pentru studiul cancerului (American Institute of Cancer Research), există anumite alimente pe care trebuie să le evităm, sau să le consumăm cât mai puțin posibil, dacă dorim să reducem riscul de a suferi de diverse forme de cancer.

1.  Alimentele modificate genetic

 Alimentele modificate genetic sunt unul din pericolele din ultimii ani, nu doar pentru sănătatea noastră, ci și pentru întreaga planetă. Modalitatea prin care se produc acestea deteriorează pământul și dăunează foarte grav și în ritm rapid ecosistemelor, iar un mod înțelept de a evita toate acestea este să evităm să consumăm aceste alimente modificate genetic.

Citește mai mult:Alimente care favorizează apariția cancerului