Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

7 semne de epuizare mentală și emoțională

Scris de Dr. Luca Catalin

Nivelul de serotonină afectează stările mentale și emoționale

7 semne de epuizare mentală și emoțională O zi lungă și stresantă la locul de muncă, o casă plină de copii și de responsabilități ne poate afecta cu siguranță starea mentală și emoțională. Dar, oare este această stare mentală și emoțională, împreună cu depresia, un aspect cu care ne-am născut cu toții sau totul în această privință este relaționat cu traumele? Potrivit doctorului Zul Merali, președinte și CEO al Institutului Regal de Cercetare pentru Sănătatea Mintală din Ottawa, ambele circumstanțe sunt prezente. Acest doctor afirmă că „toți suntem născuți cu serotonină, care se unește cu receptorii creierului. Pot exista unele mutații genetice sau unele persoane se pot naște cu gene care produc un nivel ridicat de serotonină sau dimpotrivă, cu gene care produc un nivel scăzut de serotonină. Cei care se nasc cu un nivel scăzut de serotonină pot funcționa corect, dar doar câteva evenimente stresante sau traumatizante sunt suficient pentru ca aceste persoane să intre în depresie sau să se epuizeze din punct de vedere mental sau emoțional.”

 Astfel, este important să recunoaștem la timp semnalele de avertizare de epuizare mentală și fizică pentru a lua cele mai potrivite măsuri pentru a le contracara. Vă prezentăm în acest articol 7 dintre ele. Iată care sunt acestea:

1. Starea de iritare

 Există oare o legătură între stările frecvente de iritare, depresie și epuizare mentală? Ei bine, în opinia doctorului Merali, acestea sunt înrudite. Când totul merge bine în viața cuiva, acea persoană nu se stresează sau nu se teme de nimic. Cu toate acestea, atunci când cineva nu poate face față anumitor evenimente, fie că acestea sunt mai mici sau mai mari, persoana respectivă începe să se irite. Stresul devine prea mare pentru acea persoană și deoarece face parte din viața sa de zi cu zi, ea rămâne iritată tocmai pentru că nu poate depăși acel tipar emoțional.

 Unul dintre motivele pentru care se întâmplă acest lucru este datorat conștientizării anumitor evenimente. Doctor Merali folosește ca exemplu un accident de mașină. Anumite evenimente sau locuri vă pot afecta în mod negativ mintea prin crearea ancorelor. Când vă amintiți un anumit loc sau un eveniment care a fost traumatic sau stresant pentru dumneavoastră, îl asociați cu modul în care acesta v-a făcut să vă simțiți. Prin urmare, dacă aveți în mod constant același stres în viața voastră, acest lucru vă va provoca epuizare emoțională și mentală.

2. Lipsa motivației

 Potrivit doctorului Merali, lipsa de motivare face parte din epuizarea mentală. El explică că motivul pentru care oamenii devin lipsiți de motivație în viață este tocmai din cauza epuizării. De exemplu, dr. Merali se referă la o persoană căreia îi place să alerge la maratoane: dacă sunteți un alergător care aleargă la un maraton, nu vă veți mai simți motivat să alergați după finalizarea acestuia și veți fi epuizați. Motivația mentală și cea emoțională funcționează la fel. Dacă sunteți prea obosit să vă simțiți motivat, veți deveni nemotivat.

 În multe cazuri de epuizare emoțională și mentală, în special în cazul depresiei, doctor Merali a declarat că anhedonia este adeseori prezentă. Acesta termen definește momentul în care persoanele își pierd interesul pentru activitățile care le făceau plăcere înainte și, de asemenea, și-au redus capacitatea de a acționa sub presiune.

3. Tulburări ale somnului

 Conform experienței doctorului Merali, tulburările de somn sunt un semn direct al depresiei și epuizării mentale și emoționale. În timpul consultațiilor, atunci când un pacient se întreabă când a observat pentru prima oară că ar putea fi deprimat sau epuizat mental și emoțional, răspunsul acestuia ar fi de obicei atunci când somnul a început să se modifice.

 Doctor Merali afirmă spune că motivul principal pentru care oamenii nu pot adormi atunci când suferă de depresie sau de epuizare mentală și emoțională este acela că ritmul lor biologic este întrerupt. El a adăugat, de asemenea, că depresia poate fi asociată și cu o tulburare afectivă sezonieră sau astenie. Aceasta apare în momentul în care unele persoane devin deprimate atunci când se schimbă ora sau anotimpul, iar ziua devine mai scurtă.

4. Lipsa răbdării

 După cum am menționat anterior, starea de iritare, care poate include și lipsa răbdării, este un semn comun al epuizării mentale și emoționale. Doctor Merali se referă la caracteristicile vârstei și la modul în care lipsa răbdării este o caracteristică obișnuită a persoanelor tinere, în timp ce tristețea este mai proeminentă la persoanele care sunt mai în vârstă. Motivul pentru care oamenii se irită adeseori cu familia și colegii lor este acela că se simt copleșiți. Ei nu vor să vorbească, pentru că mintea lor se află într-un milion de locuri diferite și nu se pot concentra doar pe un singur lucru. În acest context al lipsei de răbdare, evenimentele mici încep să devină evenimente mari, iar evenimentele mari devin și mai mari.

5. Lipsa poftei de mâncare

 Corpurile noastre au anumiți hormoni și neurotransmițători, iar atunci când ne este foame, se produc unii dintre aceștia. Foamea, sațietatea și echilibrul energetic sunt reglate de un sistem neuroendocrin redundant, integrat la nivelul hipotalamusului. Sistemul constă dintr-o rețea complexă de circuite neurohormonale, care includ semnale moleculare de origine periferică și centrală, de scurtă durată și de lungă durată; precum și alți factori senzoriali, mecanici și cognitivi.

 Cu toate acestea, atunci când organismul are un dezechilibru hormonal, cum ar fi nivelurile scăzute de serotonină, acest lucru determină modificarea funcțiilor tuturor hormonilor și neurotransmițătorilor implicați în acest proces, ceea ce duce la pierderea poftei de mâncare. Doctor Merali explică faptul că grelina și leptina joacă un rol important în reglarea apetitului, așa încât atunci când avem niveluri ridicate de leptină în organism, apetitul nostru este redus și atunci când avem niveluri ridicate de grelină, pofta de mâncare crește.

6. Stări de tristețe

 Așa cum am menționat anterior, tristețea este asociată în general cu înaintarea în vârstă. Doctor Merali explică faptul că motivul pentru care oamenii sunt triști atunci când sunt deprimați sau epuizați mental și emoțional se datorează faptului că nu pot face față stresului asociat cu acesta. În plus, acest sentiment copleșitor face ca oamenii să nu se simtă deloc bine și de multe ori să plângă până când devin prea obosiți pentru a mai elibera și alte emoții. Conform cercetătorilor, persoanele triste au adeseori nivele scăzute de serotonină, mai ales dacă experimentează o tristețe extremă.

7. O stare excesivă de interiorizare

 Dr. Merali explică faptul că o persoană care este epuizată mental și emoțional va avea tendința să se concentreze asupra lucrurilor care se reflectă în interior, în loc să privească întreaga panoramă. El adaugă că astfel oamenii se vor izola de restul lumii. De fapt, a rămâne în contact cu cei apropiați și a comunica cu aceștia inclusiv despre probleme este una dintre cele mai bune modalități de a face față epuizării mentale și emoționale. Cu toate acestea, cei care suferă de epuizare, nu vor vedea lucrurile niciodată în acest fel. Ei văd interacțiunea socială ca fiind o altă povară care le va crește gradul de stres.

 

         Tratarea depresiei și a epuizării mentale și emoționale

 Conform doctorului Merali, meditațiile, rugăciunile și exercițiile fizice sunt foarte indicate în cazurile de depresie și de epuizare emoțională și mentală. Cu toate acestea, atunci când cineva se confruntă cu oricare dintre aceste afecțiuni, lipsa de motivare poate fi de asemenea prezentă, deci îi este mult mai greu să acționeze.

 Doctor Merali subliniază că oamenii ar trebui să încerce să depășească această lipsă de motivație și să înțeleagă că beneficiile fizice ale exercițiilor și ale tehnicilor de meditație nu numai că vor contribui la starea lor, ci pot ajuta și la prevenirea altor probleme de sănătate. În plus, doctor Merali sugerează ca persoanele afectate de epuizare mentală sau emoțională să discute orice probleme cu prietenii sau rudele lor sau să apeleze la un psiholog sau terapeut.