Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Curățarea colonului: ghid complet (I)

Scris de Dr. Luca Catalin

Care sunt funcțiile colonului?

Curățarea colonului: ghid complet

 Colonul este o parte a intestinului gros. Acesta este situat între intestinul subțire și anus. Un colon sănătos are aproximativ doi centimetri în diametru, o lungime de 1,6 metri și ocupă cea mai mare parte a cavității inferioare a corpului. Forma de "U" a colonului este subdivizată în patru secțiuni - colonul ascendent, colonul transversal, colonul descendent și colonul sigmoid. Rolul principal al colonului este acela de a recupera apa din alimentele digerate, de a absorbi nutrienții si de a oferi un mediu pentru bacteriile utile care reglează digestia și alte procese importante.

Ce presupune o curățare a colonului?

 O curățare a colonului este un proces care echilibrează tractul digestiv pentru a ajuta la eliminarea toxinelor nocive, a organismelor și a resturilor acumulate în colon. Mulți oameni au raportat că curățarea obișnuită a colonului este una dintre cele mai eficiente strategii pentru creșterea bunăstării generale.

Semnale care indică un colon încărcat

 Persoanele care urmează o dietă de tip fast-food sau junk-food, care este bogată în produse lactate, carne, zaharuri și alimente procesate, de obicei au acumulat deșeuri în tractul digestiv. Când toxinele sunt acumulate în mod excesiv, acest lucru se poate manifesta printr-o schimbare sistematică a organismului și cu o senzație generală de boală sau de rău. Aceste schimbări pot fi resimțite în interiorul corpului și pot fi percepute în afara corpului. De exemplu, un miros neplăcut al transpirației și/sau al respirației sunt semne ale unui colon toxic.

 În cazul în care sănătatea dumneavoastră suferă, poate fi vorba despre o producere lentă de bilă sau de apariția unor afecțiuni de sănătate, cum ar fi boala celiacă, boala Crohn, colita ulcerativă, diverticulita sau boala inflamatorie intestinală. Tulburările intestinale pot fi, de asemenea, determinate de polipii colorectali, diverticulii și stenoza colonului care creează o digestie lentă. Acumularea de toxine care rezultă din consumul de alimente nesănătoase poate duce la dezechilibrul florei intestinale, permițând organismelor nesănătoase să se înmulțească. Una dintre cele mai dăunătoare este o ciupercă numită Candida albicans care poate provoca candidoza - un tip de supraaglomerare a drojdiilor care afectează întregul corp.

 Semnalele clare care indică faptul că este necesară o curățare a colonului sunt următoarele:

 - Un nivel scăzut de energie

 - Lipsa poftei de mîncare

 - Dureri de cap

 - Dureri difuze în întregul corp

 - Mirosuri corporale neplăcute

 - Halenă (repirație urât mirositoare)

 - Constipație

 - Afecțiuni ale pielii (acnee, eczeme, dermatită, etc.)

 - Ceață mentală sau dificultăți de concentrare

 - Insomnii

              Care sunt beneficiile curățării colonului?

 Menținerea unui colon sănătos susține un sistem digestiv sănătos și determină o stare bună de sănătate. Colonul este esențial pentru funcțiile cele mai critice ale corpului și afectează în mod direct aproape toate aspectele legate de sănătate. Un colon care este invadat de toxine are dificultăți în a absorbi nutrienții și apa. Nu numai că sunt afectate abilitățile de detoxifiere ale organismului, dar și valoarea nutrițională a alimentelor este redusă. O curățare regulată a colonului umezește intestinele pentru a le readuce la o funcționare normală și echilibrată.

1. Creșterea nivelului de energie

 Mulți oameni au raportat că unul dintre marile beneficii ale curățării colonului este creșterea nivelului de energie. De asemenea, lentoarea în gândire sau senzația de minte încețoșată dispare după curățarea colonului și prin adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase.

2. Adoptarea unor obiceiuri noi, sănătoase

 Consumând mai multă apă, consumând mai multe fructe și legume și realizarea regulată a exercițiilor fizice sunt unele dintre obiceiurile care mențin sănătatea intestinele de lucru și determină irigarea colonului cu sânge.

3. Eliminarea deșeurilor compactate

 Prin evitarea alimentelor procesate și grase în timpul curățării colonului, este mai ușor să eliminați deșeurile. Beți multa apa ajuta la eliminarea acestor deșeuri nesănătoase de corp. Anumite fructe au o calitate fibroasă naturală și ajută la eliminarea deșeurilor din colon. Odată ce această substanță toxică este eliminată, colonul poate funcționa mai bine.

4. O digestie mult îmbunătățită

 Multe persoane menționează că au o digestie mai bună după ce au terminat curățarea colonului. Restaurarea colonului ajută tractul digestiv să fie mai eficient. Acest lucru nu numai că determină mișcări consistente și regulate ale intestinului, dar ajută și la prevenirea constipației ocazionale.

     Care sunt diferitele tipuri de curățare a colonului?

 Există diferite metode și produse special concepute pentru curățarea colonului, cu diferite grade de eficacitate și siguranță.

1. Detoxifierea prin alimentație

 Unele curățări ale colonului necesită doar o schimbare în dietă și eliminarea anumitor alimente, cum ar fi laptele, grâul, glutenul sau carnea, care provoacă unele probleme de sănătate. Indiferent dacă este vorba de o schimbare temporară sau de o schimbare completă a stilului de viață, eliminarea unora sau a tuturor acestor alimente ajută la curățarea colonului pe bază de regim alimentar. Carnea, produsele lactate și alimentele procesate care conțin aditivi nesănătoși provoacă acumularea de deșeuri în pereții intestinali. Înlocuirea acestor alimente nesănătoase cu fructe și legume bogate în fibre și substanțe nutritive și consumarea de multă apă ajută la umezirea intestinului și la curățarea colonului.

 Multe persoane preferă o curățare intestinală cu o dietă vegană sau raw și apoi introduc încet alte alimente. După ce ați urmat o dietă pentru curățarea colonului timp de 7 până la 30 de zile, puteți introduce și alte produse alimentare. După ce ați consumat un nou tip de hrană, ar trebui să așteptați câteva zile înainte de a încerca un alt tip de mâncare, pentru a observa schimbările corpului și ale stării de dispoziție.

2. Hidroterapia sau irigarea colonului

 Hidroterapia colonului, cunoscută și sub denumirea de irigarea colonului sau lavaj la nivelul colonului, este efectuată într-o clinică de către un igienist de colon sau un hidroterapist. Chiar dacă procedura este relativ comună, siguranța tehnicii a atras atenția. Un tub al unei aparatului de hidroterapie este introdus în rect pentru a clăti intestinul cu apă. Terapeutul poate masa de asemenea, abdomenul pacientului pentru a ajuta expulzarea deșeurilor care sunt aruncate de un alt tub. Acest procedeu este de obicei repetat de mai multe ori și poate dura până la o oră. Irigarea colonului prezintă totuși unele riscuri. Au fost raportate cazuri de perforare în colon datorită irigării colonului. De asemenea, o altă preocupare potențială este contaminarea echipamentului.

3. Clismele

 O clismă este ca o hidroterapie mai mică, deși clismele curăță numai rectul, partea inferioară a colonului și nu întregul tract digestiv. Clismele pot fi realizate acasă sau într-o clinică. Când se realizează o clismă, în rect se introduce o cantitate măsurată de soluție lichidă, cum ar fi un ulei mineral, fosfat de sodiu sau apă, printr-un tub sau o sticlă cu vârf special. Odată ce lichidul intră în rect, masarea abdomenului poate ajuta la eliberarea materiilor fecale. După aproximativ cinci minute, lichidul din clismă și materiile fecale sunt eliminate din corp. De exemplu, clismele cu cafea sunt o terapie populară. Deoarece contaminarea este o problemă potențială atunci când un obiect străin este introdus în rect, se recomandă o clismă de unică folosinț9io0ă pentru o mai bună siguranță.

4. Laxativele

 Americanii cheltuiesc mai mult de 700 milioane dolari pe an la laxative. Deși sunt foarte comune, utilizarea regulată a laxativelor are efecte negative serioase asupra sănătății. Laxativele sunt dure, irită intestinele și colonul și provoacă durere, crampe și distensie abdominală. Deși laxativele pot fi o soluție temporară pentru constipație, în mod paradoxal, acestea pot provoca constipație cronică, determinând utilizatorii să devină dependenți. Acțiunile laxativelor sunt inconsecvente, incomplete și produc efecte secundare incomode. Un studiu publicat recent în Jurnalul American de Gastroenterologie a constatat o creștere de 49% a riscului de cancer colorectal la persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 76 ani care utilizează laxative fără fibre de patru sau de mai multe ori pe an.

5. Ceaiuri sau suplimente laxative pe bază de plante medicinale

 Unele persoane folosesc ceaiuri laxative pe bază de plante sau capsule de curățare a colonului care conțin plante medicinale sau comprimate ca o modalitate naturală de a diminua constipația. Cele mai comune plante folosite ca laxative sau pentru a curăța colonul sunt următoarele:

 - Scoarța de crușin (Rhamnus purshiana)

 - Senna

 - Rădăcina de brusture (Arctium Lappa)

 - Păpădia (Taraxacum officinale)

 - Gheara mâței (Uncaria tomentosa)

 - Dragavei (Rumex crispus)

 - Rădăcina de lemn dulce (Glycyrrhiza glabra)

 - Ulm american (Ulmus rubra)

 - Frunzele de anghinare (Cynara scolymus)

 - Rădăcina de gențiană (Gentiana sp.)

 - Rădăcina de rubarbă (Rheum sp.)

 - Aloe Vera

 Unele ceaiuri de curățare pe bază de plante conțin cofeină, care stimulează tractul gastro-intestinal. Cofeina poate, totuși, afecta stomacul și intestinele prin creșterea secreției de acid gastric. Alte ceaiuri pe bază de plante, cum ar fi ceaiul de menta, nu oferă doar beneficii pentru curățarea colonului. Menta a fost studiată pentru a ajuta pacienții cu sindromul intestinului iritabil (IBS).

 La rândul lor, hibiscusul, ceaiurile negre și verzi sunt o sursă de antioxidanți care pot menține tensiunea arterială normală, colesterolul și o funcție sănătoasă a organelor. Ghimbirul, turmericul, aloe vera și alte plante medicinale au proprietăți terapeutice excelente și susțin sănătatea sistemului digestiv. Unele dintre suplimentele de curățare a colonului care formează volum conțin Psyllium, care sunt semințele fibroase ale plantei Plantago. Atunci când este consumat, Psyllium produce mucilagiu, o substanță lipicioasă groasă, care îngroșă colonul și ajută la eliminarea materiilor reziduale prin sistemul digestiv.

6. Curățarea colonului pe bază de oxigen

 Sistemele de curățare a colonului care utilizează magneziu ozonat (oxigenat) sunt o altă opțiune pentru a curăța colonul și ele sunt, fără îndoială, cele mai bune. Prin creșterea oxigenului din intestine, în special în colon, ele ajută la diluarea deșeurilor compacte de-a lungul peretelui colonului, astfel încât acestea să poată fi expulzate din organism. Curățarea cu magneziu ozonat asigură, de asemenea, o creștere a nivelului de energie și favorizează o digestie sănătoasă.