Tensiunea arterială, rezultatul dintre sodiu și potasiu
Tensiunea arterială este rezultatul relației dintre sodiu și potasiu, însă dacă suferiți de hipertensiune, nu este suficient să înlocuiți sarea cu versiuni mai sănătoase, ci trebuie să beți mai multe lichide, să aveți grijă de sănătatea rinichilor, să evitați pe cât posibil stresul și să încercați să consumați alimente care să ajute la controlarea tensiunii arteriale.
Unele dintre acestea te pot ajuta scăzând rapid tensiunea, însă nu toate sunt recomandabile într-o dietă zilnică. Iată în continuare cele mai cunoscute alimente care scad tensiunea arterială ridicată:
1. Usturoiul
Cercetările medicale care au fost efectuate privind usturoiul ca remediu pentru tensiunea ridicată, au dat rezultate moderate. Se pare că usturoiul ajută la îngustarea pereților vaselor de sânge, iar în consecință, ajută la reducerea tensiunii arteriale. Se știe de asemenea că usturoiul îmbunătățește circulația sanguină și este un tonic cardiac.
Totodată, usturoiul este un aliment excelent, deoarece întărește sistemul imunitar și este un antibiotic puternic, ceea ce îl recomandă ca fiind unul dintre cele mai bune alimente din lume.
2. Țelina
Țelina este un extraordinar și rapid remediu hipotensor. Sucul de țelină a fost folosit foarte mult în medicina tradițională chineză cu acest scop. Fie că consumați țelina ca atare (în salate sau supe ușoare), beți suc de țelină sau chiar infuzia obținută din semințe, aceasta este foarte recomandată pentru scăderea tensiunii.
Țelina este un diuretic foarte bun care ajută la drenarea sării din corp și la diminuarea volumului de sânge, reducând astfel tensiunea ridicată.
3. Florile de hibiscus
Florile de hibiscus sunt și ele benefice pentru combaterea tensiunii arteriale ridicate. Trebuie doar să aveți în vedere să consumați flori de hibiscus recomandate în acest sens, deoarece florile care se găsesc în florărie sunt toxice pentru sănătate.
Florile de hibiscus au diferite proprietăți benefice: sunt diuretice, sunt bogate în minerale precum fier, cupru și mangan (ideale ca remediu în caz de anemie), reduc hipertensiunea arterială și sunt bogate în antioxidanți.
Cel mai recomandat este să se consume maceratul la rece din plantă, care păstrează proprietățile sale terapeutice și care se prepară astfel: două linguriţe de pulbere obținută prin măcinarea plantei se adăugă în 250 ml de apă. Amestecul se lasă la macerat timp de opt ore, apoi se filtrează şi se bea. Doza zilnică recomandată este de trei căni, iar pentru rezultate bune, terapia trebuie ținută timp de o lună.
4. Sfecla roșie
Chiar dacă se cultivă mult, consumul de sfeclă roșie nu este atât de valorizat pe cât ar merita. Se știe că din sfeclă se produc anumite varietăți de zahăr (mai ales în Europa), însă aceasta nu înseamnă că este dăunătoare sănătății, ci din contră, sfecla are beneficii multiple pentru sănătate.
Sfecla roșie conține o substanță numită betalaină, care reduce stresul oxidativ și inflamația. Betalaina este de asemenea un protector al sănătății inimii, fiind foarte benefică pentru reducerea tensiunii arteriale. În plus, s-a demonstrat clinic că o doză relativ mică de betalaină (aproximativ 300 ml suc de sfeclă), este suficientă pentru a inversa efectele radicalilor liberi și a stresului oxidativ asupra organismului.
5. Coacăzele negre
Coacăzele negre sunt populare datorită conținutului lor ridicat de antioxidanți. Acestea pot ajuta la menținerea unei stări optime de sănătate, iar în cazul hipertensiunii, ajută la menținerea sănătății vaselor de sânge.
Având proprietăți similare, toate fructele de pădure sunt puternic antioxidante și sunt benefice pentru sănătatea cardiovasculară, tocmai de aceea se recomandă să fie consumate din abundență.
Infuzia din frunze de coacăz negru are de asemenea o acțiune calmantă, hipotensivă și diuretică și se folosește în caz de hipertensiune arteriala, urticarie și alcoolism. Se beau câte 100 ml de două ori pe zi (dimineața și seara). Cel mai recomandat este să se consume maceratul la rece din plantă, care păstrează proprietățile sale terapeutice și care se prepară astfel: o lingură de pulbere obținută prin măcinarea plantei se adăugă la 200 ml de apă. Amestecul se lasă la macerat timp de opt ore, apoi se filtrează şi se bea.
6. Semințele de cânepă
Datorită conținutului lor bogat de Omega-3, semințele de cânepă constituie o alternativă naturală pentru recuperarea echilibrului acizilor grași. Din păcate, de mai bine de 70 de ani, dieta mondială a defavorizat consumul de Omega-3 datorită industrializării alimentației.
Semințele de cânepă sunt de asemenea, unul dintre cele mai nutritive alimente și constituie o sursă ideală de energie, bogată și în proteine, conținând 31% proteină completă și toți aminoacizii esențiali, având raportul ideal între Omega-6 și Omega-3.
Omega-3 ajută la producerea “colesterolului bun”, la îmbunătățirea elasticității arterelor (având ca și consecință ameliorarea tensiunii arteriale) și a memoriei.
7. Salvia
Salvia ajută la obținerea unei stări bune de relaxare și de liniștire. Salvia este un de asemenea un remediu extraordinar în terapiile de purificare și detoxifiere a corpului, și calmează anxietatea și episoadele de bulimie. Salvia este un relaxant general având nenumărate beneficii pentru corp, iar ceaiul sau maceratul de salvie întărește inima, nervii, reglează circulația sângelui și normalizează valorile tensiunii arteriale.
La fel ca în cazul florilor de hibiscus, cel mai recomandat este să se consume maceratul la rece din plantă, care păstrează proprietățile sale terapeutice și care se prepară astfel: două linguriţe de pulbere obţinută prin măcinarea plantei se adăugă în 250 ml de apă. Amestecul se lasă la macerat timp de opt ore, apoi se filtrează şi se bea. Doza zilnică recomandată este de trei căni.
8. Soia
Studiile medicale care s-au efectuat au constatat că soia ajută la reducerea ușoară a nivelelor tensiunii sanguine în cazul persoanelor care aveau risc de hipertensiune. Soia mai are de asemenea și alte beneficii pentru sănătate, fiind o sursă importantă de proteine pentru vegetarieni și un înlocuitor al laptelui recomandat persoanelor intolerante la lactoză. Alegeți întotdeauna soia nemodificată genetic, puteți consuma mâncare de soia (preparată ca în cazul babelor de fasole sau de năut) sau binecunoscuta brânză tofu obținută din soia, care poate fi adăugată în diverse salate sau alte preparate.
9. Strugurii
Strugurii, datorită taninurilor pe care îi conțin, sunt cunoscuți în mod popular ca un bun remediu pentru afecțiunile cardiace. De altfel, este binecunoscut faptul că vinul roșu poate ajuta, consumat cu moderație, la o bună sănătate a inimii.
Se pare că legătura dintre o inimă sănătoasă și consumul de struguri este resveratrolul, un binecunoscut polifenol care ajută la evitarea formării plăcii de colesterol pe artere, reducerea inflamației și prevenirea oxidării colesterolului.
Se spune că vinurile cele mai scumpe au și cea mai mare concentrație de taninuri. Acesta nu este însă, un pretext pentru a consuma cât mai mult vin, ci din contră, strugurii cât mai proaspeți și nealcolizați sunt la fel de buni pentru inimă ca cel mai scump dintre vinuri.