Ceapa, medicamentul din grădină
Ceapa este una din legumele cele mai des folosite de către gospodine la prepararea mâncărurilor gustoase. Dar ceapa nu trebuie privită numai ca un aliment, ci și ca un medicament. Ceapa, atât cea verde, cât și cea uscată are diverse proprietăți foarte benefice pentru organismul nostru. Ceea ce este bine de știut, este faptul că ceapa nu impune niciun fel de restricții și anume poate fi consumată de către persoane de toate vârstele, nu se impune un regim strict cu ceapă, ci aceasta poate fi consumată în timpul meselor principale, nu provoacă niciun fel de reacții neplăcute în organism, în afară de mirosul neplăcut ce rămâne și persistă în respirația persoanei care a consumat ceapă. O cură cu ceapă poate fi ținută, așadar, pe tot parcursul vieții, și aceasta are multiple proprietăți ce previne foarte multe boli ale organismului.
Beneficiile cepei asupra organismului
Ceapa este un aliment foarte bogat în vitamina C, fibre, acid folic, vitamina B6 și magneziu și este săracă în grăsimi saturate, sodiu și colesterol. Astfel, ceapa are valori nutritive perfecte pentru a scăpa de grăsimea în exces și de colesterol și în același timp vă ajută să aveți o sănătate de fier. Ceapa mai are în compoziție și carbohidrați, dar și importante cantități de potasiu, calciu, fosfor, zinc, iod, cupru, vitamina A, E, C, complexul de vitamina B, precum și substanțe cu proprietăți antiseptice.
Ceapa este și un diuretic ce favorizează eliminarea sodiului din organism și are și proprietatea de a calma tusea și de a desfunda căile respiratorii. De asemenea, este bine cunoscut faptul că ceapa este un somnifer natural foarte bun, fără efecte secundare, care nu dă dependență de niciun fel. Stările nervoase și de agitație pot fi de asemenea calmate cu ajutorul unei cepe zdrobite, pe care să o ținem la nas. Ceapa este considerată a fi cel mai puternic detoxifiant natural, deoarece curăță organismul de toxinele din corp. Pentru a-și păstra proprietățile minunate pe care le-a primit de la natură, ceapa trebuie consumată în stare crudă, fie că vorbim de ceapă roșie, de ceapă albă sau de ceapă galbenă, sau chiar de ceapă verde. Ceapa are proprietatea de a micșora simțitor riscul dezvoltării unui cancer la plămâni.
Ce afecțiuni previne și tratează ceapa?
Ceapa este un excelent aliment care oferă protecție organismului, întărește sistemul imunitar, ne scapă de depresii și ne ferește de afecțiuni din cele mai grave. Datorită conținutului ridicat de fier, ceapa este bună pentru persoanele ce suferă de anemie. Simptomele de artrită și gută pot fi diminuate printr-un consum constant de ceapă datorită agenților antiinflamatori din ceapă.
Ceapa este și un puternic antiseptic, luptând împotriva infecțiilor provocate de bacterii, dar are și proprietatea pe de altă parte, de a scădea tensiunea arterială, ajutând la subțierea sângelui și la curățarea acestuia de grăsimile nesănătoase și anume de colesterolul rău.
Cancerul de colon și cancerul pulmonar pot fi prevenite printr-un consum constant de ceapă, iar ceapa consumată din belșug va ameliora simțitor constipația cronică și balonarea, precum și flatulența.
Persoanelor ce suferă de diabet le este recomandat un consum constant de ceapă deoarece aceasta are proprietatea de a scade nivelul de insulină și de a crește toleranța la glucoză, iar un anumit component din ceapa crudă previne osteoporoza. Mai mult decât atât, ceapa este un excelent stimulent al sistemului imunitar și este unul din cele mai bune remedii împotriva răcelilor. După usturoi, ceapa este ideală pentru tratarea afecțiunilor respiratorii și al libidoului scăzut, fiind un puternic afrodisiac.
Ceapa este bogată în flavonoizi care ajută la reducerea riscului bolilor de inimă. Flavonoizii sunt cunoscuți pentru activitatea lor antioxidantă. Astfel, ceapa ajută la menținerea unei inimi sănătoase, protejând organismul de formarea colesterolului. Mușchii sunt protejați datorită unui flavonoid denumit quercetină, ce previne stresul oxidativ la nivelul creierului. De asemenea, acest flavonoid, împreună cu compușii sulfuroși din ceapă, previn osteoporoza, susținând densitatea osoasă. Digestia este mult facilitată prin intermediul unui carbohidrat special, care ajută la reglarea tranzituluiui intestinal. Nasul înfundat poate fi de asemenea tratat foarte ușor, fără medicamente sau picături de la farmacie, dacă ronțăiți o ceapă crudă înainte de culcare. Iar durerile de dinți pot fi calmate prin aceeași procedură. Mai mult decât atât, infuzia de foi de ceapă face minuni pentru toate tipurile de tuse, iar acneea poate fi tratată prin aplicarea unei măști din suc de ceapă și miere.
Ceapa face minuni în tratarea afecțiunilor aparatului respirator
Consumată în stare crudă, în formă de suc sau chiar ceai de frunze uscate de ceapă, acest aliment este miraculos în cazul afecțiunilor cauzate de gripă sau răceală. Pentru a trata răcelile, chiar și cele mai puternice, se face un ceai din două cepe fierte cu tot cu coajă, vreme de cinci minute, la o cană de apă. După ce s-a răcit, se strecoară și se bea pe stomacul gol dimineața. Acesta este cel mai renumit leac din bătrâni pentru tratarea gripei și stărilor gripale. Un alt remediu pentru răceală și gripă ce se prepară din ceapă, este o soluție obținută din patru cepe lăsate la macerat vreme de o zi, într-un litru de apă călduță, din care se bea două cești zilnic. Dacă aveți nasul înfundat, este suficient să radeți o ceapă, să o puneți în două bucățele mici de tifon la nas. Mai mult decât atât, ceapa este un remediu natural pentru scăderea febrei, dacă înveliți o bucată de ceapă în tifon și o puneți la ureche pe timp de noapte.
Ceapa coaptă aplicată pe piept sau pe gât într-un tifon steril face minuni în cazul durerilor cauzate de bronșite, bronșiolite și tuse. Cataplasmele cu ceapă coaptă se țin toată noaptea. Siropul de ceapă poate fi consumat în cure de câte trei săptămâni, timp în care consumați câte trei lingurițe de sirop zilnic. Tusea persistentă și tusea convulsivă pot fi tratate prin decoctul de ceapă, sau prin infuzia de ceapă cu miere de albine.
Ceaiul de coajă de ceapă este renumit pentru proprietățile miraculoase pe care le are asupra organismului care luptă cu o tuse puternică. Acesta se prepară din coaja luată de la zece cepe la un litru de apă, fierte vreme de 15 minute. Ceapa are proprietăți foarte puternice asupra organismului și în caz de tuse uscată, laringită sau astm bronșic. Durerile în gât pot fi tratate cu tinctură de ceapă, pe plan intern, consumați câte o linguriță de tinctură înainte de fiecare masă, sau cu ajutorul cataplasmelor cu ceapă coaptă.
Migrenele, stările febrile, provocate de răceală și gripă pot fi de asemenea tratate cu ajutorul cepei, iar în cazul paraziților intestinali, consumul de ceapă este necesar. Ceapa poate fi folosită ca și medicament nu numai în cazul tratării afecțiunilor tractului respirator, ci și în afecțiunile gastrice, hepatice, edemele renale, etc. Ceapa crudă și ceapa fiartă este recomandată a fi consumată în cantități mari de persoanele ce suferă de ulcer gastric, edeme renale și hepatice sau dereglări intestinale.
Sucul de ceapă face minuni în cazul persoanelor ce necesită un tratament pentru drenarea bilei și pentru ulcer. Stomatitele pot fi tratate cu ușurință prin consumul de ceapă crudă iar în cazul obezității, atât ceapa crudă cât și supa de ceapă sunt foarte indicate. Ceapa poate fi considerată, într-adevăr un aliment minune. Nu costă mult, este cât se poate de naturală, poate fi folosită atât în alimentație cât și în medicație.