De ce apar migrenele?
Un atac de migrenă se datorează de obicei unei combinații de factori care variază la fiecare persoană. Medicamentele alopate evită doar simptomele și nu sunt întotdeauna eficiente. Pentru a vindeca, este de preferat să explorați cauza reală a durerii și să vă îmbunătățiți stilul de viață.
Fiecare persoană este un univers, iar cea mai eficientă atitudine este să abordeze tratamentul migrenei în colaborare cu medicul. Din păcate, în ciuda arsenalului terapeutic disponibil astăzi, se știe că tratamentul cu medicamente este adeseori insuficient sau insatisfăcător. De asemenea, se știe că abuzul de medicamente poate duce la cronicizarea migrenelor.
Migrena este o boală complexă, recurentă și invalidantă, care afectează 17-20% dintre femei și 6-8% dintre bărbați în întreaga lume. Această afecțiune are mai multe variante, ceea ce uneori face ca diagnosticul să fie dificil și poate fi frustrant atât pentru pacient, cât și pentru medic, întrucât este adesea dificil să fie găsită cauza.
Tratamentul complet al migrenei recomandă realizarea unui studiu cât mai personalizat. Simptomele constau în episoade de dureri de cap, adeseori unilaterale și pulsatile, asociate cu o stare generală de rău, greață și vărsături și o sensibilitate exagerată la lumină și sunete. În timpul unui atac de migrenă, persoana este obligată să stea acasă, ore întregi și chiar zile, de obicei în pat, cu lumina stinsă și cu cât mai multă liniște.
Apariția acestor simptome poate fi precedată de un tip de „aură”, de obicei o senzație vizuală într-o anumită zonă a câmpului vizual. Alte senzații pot fi furnicături sau pierderea senzației într-o zonă a feței și, în unele cazuri, dificultăți de vorbire care simulează un atac ischemic tranzitoriu (TIA) al sistemului nervos central. Durerea se agravează de obicei odată cu activitatea fizică și interferează în mod normal cu dezvoltarea activității.
Frecvența atacurilor de migrenă variază de la o persoană la alta și poate apărea de la mai multe ori pe lună la o dată sau de două ori pe an. Fără tratament, migrena poate dura de la câteva ore până la câteva zile. Înainte de apariția unei migrene, unele persoane experimentează senzația de a avea o mai mare energie, anxietate pentru consumul de dulciuri, foame sau sete excesivă, dorința de a dormi, iritabilitate sau anxietate.
7 cauze ale atacurilor de migrenă
Mecanismul exact al migrenelor nu a fost clarificat pentru toate cazurile. Rezultatul final, durerea de cap severă, provine din inflamația și dilatarea vaselor de sânge. Există diferite teorii care încearcă să explice acest lucru, deși singura concluzie clară poate fi aceea că diferite cauze duc la același rezultat.
1. Modificări ale nervului trigemen
Unele cercetări au relaționat apariția migrenelor cu modificările nervului trigemen, unul dintre principalii nervi faciali care reflectă sensibilitatea principalelor zone afectate.
2. Instabilitatea nivelului de serotonină
Alte studii au arătat că în cazul migrenelor există un dezechilibru al cantității de serotonină, un neurotransmițător implicat în reglarea impulsului nervos. Această instabilitate vasculară, care se află în faza finală a tuturor migrenelor, poate fi favorizată de mulți factori.
3. Alimentele bogate în tiramină
Sensibilitatea specială la anumite alimente este unul dintre factorii declanșatori ai migrenelor, deoarece unele alimente, precum cele bogate în tiramină, pot favoriza o migrenă. Alimentele care pot provoca o criză de migrenă includ:
- Brânzeturile foarte concentrate sau foarte aromate;
- Mezelurile cu mulți aditivi;
- Arahidele;
- Fasolea, mazărea sau lintea;
- Ciocolata;
- Băuturile care conțin cofeină;
- Vinul, de obicei cel roșu;
- Alimentele fermentate, cum ar fi sosul de soia și miso;
- Anumite tipuri de pești, precum sardinele, hamsiile și heringul.
4. Aditivii alimentari
De asemenea, un rol important în declanșarea migrenelor îl joacă aditivii alimentari. Acesta este cazul nitriților și nitraților din alimentele procesate, a coloranților de culoare galbenă și în special a glutamatului (responsabil pentru sindromul restaurantului chinezesc) și al îndulcitorului aspartam.
5. Tulburările hormonale
În cazul femeilor, fluctuațiile hormonale pot declanșa atacuri de migrenă. În timp ce perioada de sarcină este de obicei asociată cu dispariția migrenelor, medicamentele contraceptive o pot provoca, dar și perioada menstruației.
6. Controlul stresului, al oboselii și al somnului
Stresul și tensiunea nervoasă sunt factori declanșatori clari pentru migrenă, precum și istoricul familial al părinților și bunicilor. Alți factori clari responsabili pentru migrenă sunt oboseala, lipsa somnului, mesele neregulate și modificările presiunii atmosferice sau ale altitudinii.
7. Flash-urile de lumină
Mirosurile puternice, cum ar fi cel de benzină sau parfumurile intense, blițul aparatelor foto sau flash-urile de lumină luminilor flash pot provoca, de asemenea, atacuri de migrenă.
Cum influențează excesul de histamină declanșarea migrenelor?
Atunci când migrena este rezistentă la toate tipurile de tratament, cauza poate să fie o deficiență a enzimei DAO (diaminooxidază). Se știe de mai bine de jumătate de secol că histamina este prezentă în organism, dar funcția sa nu era cunoscută. Știm acum că celulele din vasele de sânge sunt unele dintre cele care formează această substanță dintr-un aminoacid (histidină) și că are, printre altele, o funcție vasoactivă.
Odată sintetizată de celule, histamina este stocată sau inactivată rapid de DAO. Prin urmare, persoanele cu deficiență constituțională de DAO vor avea un exces de histamină, capabil să declanșeze atacuri de migrenă. Această substanță, responsabilă pentru reacțiile alergice, afectează deschiderea bronhiilor, calibrul vaselor de sânge, secreția gastrică și sistemul nervos central, unde modulează acțiunea altor neurotransmițători (acetilcolină, opiacee endogene, GABA). Histamina se găsește în multe alimente, ceea ce explică rolul său de declanșator al atacurilor de migrenă la persoanele sensibile. În ciuda acestei asocieri, nu toate alimentele legate de debutul migrenei sunt bogate în histamină, deși explicația ar putea fi că eliberează histamina generată de organismul însuși.
Să vedem în continuare care sunt cele mai bune terapii alternative pentru prevenirea și combaterea migrenelor:
1. Reflexoterapia
Această terapie plăcută poate opri o criză de migrenă într-un timp scurt. Zonele tratate sunt cele corespunzătoare coloanei vertebrale, ficatului și vezicii biliare. Și, de asemenea, zona degetului mare, unde se află zona reflexă a capului.
2. Plantele medicinale
Cele mai utilizate plante medicinale împotriva migrenelor sunt:
- Vetricea, care împiedică eliberarea substanțelor vasoactive și, astfel, previne vasodilatația responsabilă de durere.
- Menta și uleiul esențial de mentă: utilizarea acestui remediu este simplă, deoarece este suficient să aplicați câteva picături pe tâmple și chiar să mirosiți uleiul esențial al acestei plante de mai multe ori în timpul apariției primelor simptome, pentru a opri un episod de migrenă. De asemenea, este indicat să consumați infuzie de mentă de la apariția primelor simptome de migrenă.
Aceasta este o combinație de trei plante medicinale care îmbunătățesc funcționarea vezicii biliare și vă va ajuta să preveniți migrenele de origine digestivă.
Ingrediente pentru infuzie:
- Boldo
- Pelin
- Rozmarin
Mod de preparare:
1. Amestecați toate plantele în părți egale (de exemplu, 20 de grame din fiecare și veți avea pentru mai multe infuzii);
2. Adăugați o linguriță de amestec la o cană cu apă fierbinte, acoperiți și lăsați să se infuzeze.
3. Apoi strecurați infuzia și beți cu înghițituri mici. Consumați două sau trei căni pe zi după mese. Preventiv, puteți efectua o cură cu această infuzie o săptămână pe lună.
3. Suplimentele alimentare
Unele persoane rezolvă problema migrenelor prin consumul unor suplimente alimentare cum ar fi:
- Magneziu (300 - 600 mg): este antiinflamator și antihistaminic. Blochează căile durerii și scade efectele stresului.
- Zinc (30 până la 40 mg): acționează ca un neuroprotector și modulator al receptorilor NMDA. Se recomanda o capsula pe zi din Zinc natural 25 mg, deoarece se asimileaza cel mai bine
- Vitamina C 1g până la 3g) și polifenoli (150-250 mg): antioxidanți și protectori ai peretelui vaselor de sânge. Se recomanda minim 3g pe zi din Vitamina C alcalina forte .
- Complexul de vitamine B care include B2 (200 până la 400 mg) și B6 (100 mg): contribuie la buna funcționare a mitocondriilor și transformă glutamatul în GABA, un neurotransmițător sedativ.
- Vitamina D (de la 1.400 la 4.000 UI): ajută la reducerea frecvenței și intensității crizelor. Daca este naturala , are o biodisponibiltate mai mare , de aceea recomandam Vitamina D3 naturala o capsula pe zi
- Coenzima Q10 (200 până la 600 mg): exercită un efect antioxidant și activează, de asemenea, funcția mitocondrială.
- 500 mg de matricaria (Tanacetum parthenium): este analgezică și antiinflamatorie.
4. Acupunctura
Acupunctura poate fi eficientă pentru combaterea migrenelor.
Meridianul vezicii biliare
Traseul în zig-zag al meridianului de acupunctură a vezicii biliare de la nivelul capului și rezultatele excelente ale tratamentului cu acupunctură recomandă această metodă alternativă pentru combaterea migrenelor care își au originea în disfuncția vezicii biliare.
Predominanța energiei yang
Este logic ca acupunctura să clasifice această afecțiune în grupul de boli asemănătoare cu yang-ul sau în exces de „foc”, deoarece este clară legătura sa cu situațiile care generează „foc”, cum ar fi tensiunea nervoasă, stresul sau furia sau cu acei factori care scad energie de tip yin (care contracarează yangul), cum ar fi:
- Surmenarea
- Excesul de activitate sexuală (în special la bărbați)
- Dieta inadecvată: mâncați prea puțin, mâncați prea târziu noaptea, consumați un exces de alimente „fierbinți” (curry, grăsimi, piper, alcool sau prea multă sare) sau un exces de alimente acide (iaurt, grapefruit, mere foarte acide, murături, oțet, spanac, coacăze).
5. Explorarea personală
După cum am văzut, fiecare persoană trebuie să încerce terapii diferite, cu supravegherea medicului, pentru a găsi care este cea mai bună pentru ea, deoarece fiecare migrenă este particulară și nu există un singur tratament care să fie valabil pentru toate cazurile.
Strategii recomandate pentru a pune capăt migrenelor
- Evitați alimentele bogate în histamină: cafea, ciocolată, brânzeturi fermentate, cârnați, preparate procesate și rafinate;
- Adoptați o dietă bazată pe legume proaspete și organice și veți menține o floră intestinală sănătoasă.
- Practicați o activitate fizică regulată.
- Sesiunile periodice de reechilibrare osteopatică sunt utile de asemenea pentru prevenirea și combaterea migrenelor.