Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Tofu: 12 beneficii și proprietăți

Scris de Dr. Luca Catalin

Tofu, un aliment foarte sănătos

Tofu: 12 beneficii și proprietăți Tofu este un aliment de origine orientală cu beneficii surprinzătoare pentru organism.
Acest aliment este un ingredient foarte sănătos pentru a fi inclus în dieta zilnică. În timp ce persoanele cu probleme renale sau cu antecedente de cancer la sân, ar trebui să consulte medicul înainte de a-l consuma, în general, tofu este un aliment foarte sănătos.

 Tofu poate fi considerat un înlocuitor al brânzei preparate din orice tip de lapte. Chiar și procesul de elaborare a acestuia este similar, bazat pe laptele de soia care rezultă din măcinarea boabelor de soia hidratate.

 Originea acestui aliment datează de aproximativ 2000 de ani în China. Se spune că a fost descoperită întâmplător și că de la crearea sa, a fost încorporat în bucătăria acestei țări, devenind o bucătărie chineză indispensabilă. Abia în anii 50 tofu a ajuns în restul lumii. Proprietățile și beneficiile tofu-ului au făcut ca acesta să fie încorporat rapid în dieta persoanelor care doresc un stil de viață mai sănătos.

 Să vedem în continuare care sunt cele mai importante beneficii și proprietăți ale acestui aliment special, tofu.

1. Tofu are un conținut ridicat de proteine

 Tofu este un aliment care conține multe proteine. Dar în plus, tofu conține și aminoacizi esențiali, care ajută aceste proteine conținute în tofu să fie mai bine absorbite de organism. Din acest motiv, printre toate beneficiile și proprietățile pe care le are tofu, unul dintre cele mai importante este faptul că este un substitut excelent pentru carne, nu numai pentru versatilitatea aromei sale, ci și pentru conținutul ridicat de proteine.

2. Tofu echilibrează hormonii

 Un alt beneficiu incredibil al brânzei tofu este faptul că acționează ca un regulator hormonal pentru femei. Tofu este cunoscut și pentru conținutul său de izoflavone. Acest compus chimic este un excelent auxiliar în sistemul endocrin responsabil de secretarea hormonilor. S-a dovedit că consumul de tofu ajută la reglarea proceselor hormonale provocând bufeuri, acnee și disconfort general. Așadar, tofu este recomandat femeilor care urmează să intre în menopauză sau oricărei persoane care se confruntă cu un dezechilibru hormonal.

3. Tofu intărește oasele

 Tofu este un aliat pentru prevenirea osteoporozei. Acest lucru se datorează faptului că printre proprietățile sale se numără conținutul său de fitoestrogen. Acest compus este un aliat în consolidarea oaselor și în asimilarea calciului. În acest fel, completarea cu alimente adecvate, consumul frecvent de tofu și soia în general, reduce semnificativ posibilitatea dezvoltării osteoporozei sau slăbirii generale a oaselor.

4. Tofu ajută sistemul nervos

 Printre vitaminele pe care le conține tofu se numără cele din grupul de vitamine B. Deși are un conținut mai mare de vitamina B1, în general tofu are un conținut ridicat de acest grup de vitamine, care este strâns legat de sistemul nervos. Consumul zilnic de tofu ne ajută de asemenea să ne concentrăm mai bine și să fim mai energici. Un sistem nervos puternic permite de asemenea și o bună funcționare musculară.

5. Tofu scade colesterolul

 Printre proprietățile și beneficiile brânzei tofu este reglarea nivelului de colesterol. Un alt compus important în tofu este lecitina, o grăsime care ajută la nivelul colesterolului care intră în fluxul sanguin. În plus, fibrele pe care le conține tofu contribuie, de asemenea, la acest scop. Cu toate acestea, tofu are și un conținut ridicat de acizi grași nesaturați (mai sănătoși decât grăsimile saturate), astfel încât grăsimea necesară organismului este asigurată prin consumul de tofu.

6. Tofu controlează nivelurile de zahăr

 Tofu are capacitatea de a menține nivelul de zahăr din sânge sub control. S-a demonstrat că consumul obișnuit de tofu, în special la pacienții cu diabet zaharat, ajută ca nivelul de zahăr să nu crească peste nivelul recomandat. În timp ce acest lucru trebuie să fie însoțit de o dietă adecvată, este clar că consumul acestui aliment este un bun ajutor pentru a controla nivelului glicemiei. Din această cauză, tofu este un aliment recomandat persoanelor care suferă de diabet.

7. Tofu conține calciu din abundență

 Calciul este de asemenea prezent printre compușii brânzei tofu. Deși cantitatea nu este exagerată, o doză medie de tofu conține o treime din doza zilnică recomandată de acest mineral, deci tofu este un aliment bun pentru a obține calciu. Acest lucru, împreună cu fitoestrogenii pe care îi conține, fac din tofu un aliat pentru întărirea oaselor. Cu toate acestea, calciul are și alte beneficii în organism, cum ar fi întărirea smalțului dinților, coagularea sângelui și inclusiv efecte calmante.

8. Tofu este o sursă bogată de fier

 Tofu este, de asemenea, o sursă bună de fier. Din acest motiv, tofu poate fi adăugat la o dietă care necesită combaterea anemiei. Cantitatea de fier pe care o oferă acest aliment acoperă aproape jumătate din ceea ce organismul are nevoie zilnic. Cu toate acestea, consumul de tofu trebuie să fie completat cu o sursă de vitamina C pentru a se favoriza absorbția fierului. La rândul său, fierul permite o bună absorbție a calciului în oase, astfel încât tofu este un aliment foarte complet și super sănătos.

9. Tofu susține sănătatea inimii

 Datorită compușilor săi, tofu este un aliment care ajută la menținerea sănătății inimii. După cum am menționat anterior, grăsimile nesaturate, aminoacizii, conținutul de proteine și de vitamine din tofu ajută la menținerea nivelului de colesterol din sânge sub control. Deci unul dintre cele mai bune beneficii ale brânzei tofu este acela că poate fi adăugată la o dietă care promovează o sănătate cardiovasculară bună.

10. Tofu este un aliment sărac în calorii

 Un alt motiv bun pentru a consuma tofu este faptul că acesta este un aliment sărac în calorii. Acest lucru îl face un aliment ideal pentru o dietă care își propune să reducă greutatea corporală. Pe lângă faptul că conține puține calorii, proprietatea pe care o are tofu de a controla nivelul de zahăr, îl recomandă ca un aliment dietetic. După cum am menționat deja, tofu conține minerale, vitamine și o cantitate semnificativă de proteine, deci este un aliment foarte complet, care este foarte util într-o dietă pentru a pierde în greutate într-un mod sănătos.

11. Tofu este un înlocuitor în anumite rețete

 Tofu poate fi folosit pentru a înlocui alte alimente de origine animală. Tofu este foarte popular în rândul persoanelor care preferă mâncarea vegană sau vegetariană. Motivul pentru aceasta este că tofu este un aliment care, datorită cantității sale de proteine, înlocuiește cu ușurință carnea. Dar, în plus, tofu acționează, de asemenea, ca un înlocuitor pentru ouă în rețetele în care este folosit pentru a lega compoziția, ca în cazul hamburgerilor sau a clătitelor vegane și chiar pentru unele tipuri de pâine.

12. Tofu are un cost redus

 Un beneficiu important al brânzei tofu este costul său redus. În comparație cu alte ingrediente, cum ar fi carnea, tofu este un aliment cu un preț scăzut, puteți chiar să preparați tofu în casă și să vă bucurați de beneficiile sale la un cost mai mic. În plus, impactul asupra mediului al preparării sale este mult mai mic decât în cazul altor tipuri de produse alimentare, în special a celor procesate.