Gastrita: indicații și tratament naturist
Cei care au probleme cu stomacul si suferă de gastrită știu ca această afecțiune se manifestă mai puternic primăvara. Conform studiilor, una din șase persoane suferă de această afecțiune a stomacului, gastrită. Din fericire, există foarte multe remedii naturiste și modalități naturale de vindecare a gastritei.
Ce este gastrita și care sunt cauzele ei?
Gastrita este definită ca fiind o inflamație a mucoasei stomacului, iar aceasta poate fi de scurta durata, survenita accidental și în acest caz se numește gastrita acuta sau se dezvolta ca urmare a unei agresiuni repetate și prelungite, si atunci putem vorbi despre gastrita cronica.
La baza producerii gastritei se află o mulțime de factori, însă cei mai frecvenți sunt:
- consumul excesiv de alcool;
- utilizarea prelungită a medicamentelor anti-inflamatoare, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul;
- infecții cu bacterii (Helicobacter Pylori sau candida);
- stresul și tensiunea psihică, tulburările de somn;
- consumul în exces de alimente picante și unele alimente nesănătoase;
- cafeaua și produsele cofeinizante (băuturi de tip cola și alte băuturi răcoritoare, ceaiul verde și negru, ciocolata) stimulează creșterea secreției acide în stomac, irită zonele inflamate și sporesc nivelul hormonilor de stres;
- mâncatul între mese încetinește procesul de golire gastrică, fapt ce conduce la producerea gastritei;
- masticația insuficientă împovărează stomacul și face ca alimentele să nu fie insalivate suficient. Mestecați, deci, foarte bine alimentele și nu vă grăbiți.
Simptomele gastritei
Cel mai frecvent simptom întâlnit la cei care suferă de gastrita este durerea abdominală. Alte simptome sunt indigestia, balonarea, greața, vărsăturile sau o senzație de arsura la nivelul stomacului. Sânge în vărsături sau scaune negre pot fi semne de sângerare la nivelul stomacului, iar aceasta indică faptul că este posibil ca gastrita să se fi agravat și să avem de-a face cu un ulcer. Indiferent de simptome, este foarte important să mergem la un specialist care să stabilească dacă este vorba de gastrită sau de ulcer.
Tratamente și remedii naturale pentru gastrită
După cum am menționat anterior, există o mulțime de metode naturale de vindecare a gastritei și de ameliorare a simptomelor acesteia, de la remedii naturiste, dietă și alimentație și până la metode naturale de relaxare și de eliminare a stresului.
Plante medicinale care ajută în tratarea gastritei:
Lemnul dulce
Lemnul dulce este una dintre cele mai eficiente plante folosite în vindecarea gastritei și a ulcerului. Principiile active din lemnul-dulce sunt antiinflamatoare excelente și ajută la refacerea mucoasei gastrice, care protejează pereții stomacului de eroziunea acizilor. Se ia câte o linguriță de tinctură de lemn dulce diluată în 250 ml de apă, de patru ori pe zi.
Frunzele de zmeur
Frunzele de zmeur se administrează ca și obligeana, sub formă de pulbere, câte o linguriță de patru ori pe zi. Frunzele de zmeur au efect anti acid și cicatrizant, fiind o plantă foarte des folosită în tratamentul natural al gastritei.
Gălbenelele
Gălbenelele sunt un remediu natural foarte eficient împotriva gastritei. Se pot consuma sub forma de infuzie, câte 2-3 căni pe zi sau ca macerat la rece: se pun câteva flori de galbenele într-un vas cu apa rece și se lasă 6-8 ore la macerat, după care se strecoară și se bea cat o cana de macerat cu 30 de minute înainte de masă, de 3-4 ori pe zi. Maceratul trebuie consumat în decurs de o zi, astfel încât este bine sa preparăm cantitatea pe care o vom consuma într-o zi. Gălbenelele au efect calmant la nivel gastric și psihic.
Salcâmul
Se beau două căni pe zi, între mese, din infuzia obținută din două linguri de flori de salcâm și 250 ml de apă.
Decoctul sau maceratul din rădăcină de tătăneasă
Decoctul sau maceratul din rădăcină de Tătăneasă are efecte remarcabile în tratarea inflamațiilor și ulcerațiilor tractului digestiv datorită alantoinei, substanță cu rol cicatrizant și antiinflamator. Puteți bea 2 căni de ceai pe zi, neîndulcit (se folosește o lingură cu vraf de pulbere la 250 ml de apă).
Mușețelul
Mușețelul este indicat în tratamentul stărilor inflamatorii acute sau cronice ale mucoasei gastrice. El ajută la prevenirea apariției ulcerului gastric, iar pe de altă parte poate grăbi vindecarea leziunilor ulceroase. Bisabololul din mușețel are efect favorabil și în cazul colitelor care însoțesc de cele mai multe ori afecțiunea ulceroasă.
Alte remedii naturale pentru gastrită:
Cărbunele vegetal
Sub formă de pulbere sau comprimate, cărbunele vegetal se mai numește și cărbune activ și este un foarte bun calmant al crizelor de gastrită, deoarece neutralizează pe moment aciditatea sucurilor gastrice. Este un remediu natural cu efect rapid și tocmai de aceea se folosește pentru calmarea durerilor.
Argila
Argila este un remediu natural pe cât de simplu, pe atât de eficient în tratarea gastritei, datorita proprietăților sale cicatrizante și reconstructive. La 100 ml de apă se pune o lingură de argila și se lasă câteva ore (eventual de seara până dimineața). În prima săptămână de tratament cu argilă se bea doar apa de argilă, dimineața pe stomacul gol, cu cel puțin 30 de minute înainte de masă. După aceste 7 zile, dimineața se amestecă conținutul paharului și se bea integral, apa împreună cu argila din pahar. Argila formează în stomac un fel de peliculă protectoare, calmând durerile și ajutând astfel la refacerea mucoasei stomacului.
Gelul de aloe vera
Un alt remediu natural pentru gastrită este gelul de aloe vera extras proaspăt prin secționarea unei frunze, proaspăt culeasă. S-a demonstrat că gelul de aloe determină o reducere de 80% a numărului de ulcere în formare, iar dacă este administrat duce la o vindecare de 3 ori mai rapidă.
Semințele de in
Semințele de in au un efect emolient și cicatrizant și sunt bogate în acizi grași omega-3, cu rol antiinflamator. Se consumă ca atare, mestecându-se bine, după ce în prealabil au fost înmuiate câteva ore în apa. Poate fi folosit și uleiul de in.
Dieta și alimentația în gastrită
În primul rând, este foarte important să menționăm că regimul alimentar este esențial în tratarea gastritei și este necesar să adoptăm o alimentație care să ne ajute în vindecarea acestei afecțiuni. Există, așadar, unele alimente pe care trebuie să le consumăm cu prudență, alimente de care să ne ferim complet și alimente care ne ajută la ameliorarea simptomelor și vindecarea gastritei.
Alimentele pe care trebuie să le consumăm cu prudență în cazul gastritei:
- În general, în cazul gastritei, este indicat să evităm sau să consumăm cu prudență toate alimentele care au un gust puternic, fie el dulce, picant sau amar. Cel mai bine este să consumam alimente cu gust blând, echilibrat.
- Cruditățile (salate, ridichi, legumele crude) se vor consuma în funcție de toleranță; dacă o anumită legumă sau un anumit fruct observăm că ne creează aciditate, vom caută să îl evităm.
- Leguminoasele – fasole, năut, linte – este bine să fie, pe cât posibil, evitate.
- Băuturile reci, cu gheață sau prea fierbinți.
Alimentele pe care trebuie sa le eliminăm complet din alimentație atunci când avem gastrită:
- Alcoolul;
- Zahărul și dulciurile (înghețată, ciocolată, dulceață, bomboane, etc.)
- Tutunul;
- Alimentele care conțin aditivi alimentari sintetici (E-uri);
- Condimentele picante care irită mucoasa stomacului: piper, ghimbir, chilli, cury;
- Băuturile carbogazoase, mai ales coca-cola care are un ph foarte acid și un efect foarte dăunător asupra stomacului;
- Oțetul, ciorbele sau supele din carne, prăjelile, grăsimile, pâinea prăjită, pâinea sau aluaturile calde (abia scoase din cuptor).
Alimentele care ajută la tratarea gastritei:
Sucurile alcaline reduc aciditatea și sunt un veritabil pansament gastric
Sucul de varză, cartof, morcov, sfecla roșie, castravete, urzică reduc aciditatea din organism, alcalinizându-l. Aceste sucuri se consumă naturale și proaspete, fără a adăuga conservanți sau orice altceva și fără a le prepara în vreun fel. Se bea câte un pahar de suc înainte de masa cu 30 de minute, de 3-4 ori pe zi, sau se pot face cure de 2-3 zile în care se consumă doar astfel de sucuri naturale care reduc aciditatea și acționează ca un veritabil pansament gastric hrănitor.
Sucurile din frunze verzi ajută la regenerarea mucoasei gastrice
Sucul din tulpini de orz verde, din frunze de țelină, pătrunjel. Clorofila are efect calmant, antiinflamator și ajută la regenerarea mucoasei gastrice.
Alimentele “răcoroase”
Alimentele “răcoroase”, care calmează durerile de stomac și reduc senzația de căldură: laptele, iaurtul, smântâna, untul clarifiat (gheea).
Condimentele “răcoroase"
Condimentele “răcoroase”: menta, feniculul, coriandrul, chimenul.
Laptele ajută la vindecarea gastritei
Laptele – în 90% din cazuri ajută la vindecarea gastritei. Consumul a 1 litru de lapte pe zi are efect benefic în vindecarea gastritei.
Alte alimente remedii care ajută la vindecarea gastritei:
- leuștean, mărar, tarhon, pătrunjel , cimbrișor, varza cruda, țelină, morcov, caise uscate, cereale încolțite sau germinate, coacăze, castane;
- se pot consuma de asemenea ciorbe, supe din legume, legume la cuptor sau fierte, cereale cât mai multe, lapte, iaurt, compoturi.
Alte recomandări care ajută pentru vindecarea gastritei:
Apa de băut
Este foarte important să consumăm apă cât mai pură, de preferat apă de izvor în locul celei de la robinet. De asemenea, apa de Biborțeni și cea de Vâlcele, bogate în magneziu, ajută foarte mult la vindecarea gastritei și a bolilor gastro-intestinale în general.
Somnul și relaxarea
Stresul deranjează digestia, deoarece hormonii de stres (adrenalina sau cortizonul) denaturează sângele din sistemul digestiv spre mușchi, provoacă contracția mușchilor stomacali (cea ce face ca stomacul să se umple mai repede) și pot mări cantitatea de acid gastric produs. Orice factor de stres produce întreruperea digestiei. Fluxul sanguin este deviat dinspre organele digestive spre inima și mușchi, se reduce secreția de salivă și enzime digestive, peristaltismul intestinal și absorbția nutrienților se oprește.
Așadar, somnul și relaxarea sunt foarte importante în vindecarea gastritei. Atunci când somnul este insuficient sau agitat, aceasta provoacă stres, iar după cum am văzut mai sus, stresul poate duce la gastrită. De asemenea, importanța somnului în vindecarea acestei boli (și nu numai) este dată și de faptul că s-a constatat că noaptea, în timp ce dormim, este singurul moment când mucoasa gastrică se reface. Un remediu natural și foarte eficient împotriva insomniilor sau a somnului agitat este tinctura de valeriană. Astfel, se iau seara, înainte de culcare cu aproximativ o jumătate de ora, 1 linguriță de tinctură de valeriană în 250 ml de apă. Valeriana are efect sedativ și calmant, însă nu generează dependență, putând fi astfel folosită cu încredere.
Relaxarea se poate obține în diverse moduri, de la complexele exerciții derivate din yoga, până la audițiile muzicale sau administrarea unor plante medicinale care induc stări de calm, de liniște interioara sau chiar de somn.
Fie că ne plimbăm in natura sau ascultăm muzică relaxantă stând întinși în pat sau facem o baie relaxantă, este foarte important ca, atunci când ne confruntam cu afecțiuni ca gastrita sau ulcerul, să ne debarasăm complet de stresul cotidian și de grijile zilnice și să urmărim să avem o atitudine generală cât mai calmă, liniștită, senină. De foarte mare ajutor în această direcție sunt plimbările și relaxarea în mijlocul naturii.
Este de asemenea foarte important să renunțăm la stările negative (mânie, spirit de concurență, orgoliu, nemultumire, teamă, îngrijorare, tristețe), care deseori determină și complică sever orice afecțiune. Și în cazul gastritei, precum și în majoritatea bolilor și afectiunilor, vindecarea survine doar în cazul în care persoana în cauză va dobândi pacea interioara, un spirit de bucurie și optimism și o gândire pozitivă.