Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Gastrita: indicații si tratament naturist

Scris de Dr. Luca Catalin

Gastrita: indicații și tratament naturist

tratament naturist gastrita

 Cei care au probleme cu stomacul si suferă de gastrită știu ca această afecțiune se manifestă mai puternic primăvara. Conform studiilor, una din șase persoane suferă de această afecțiune a stomacului, gastrită. Din fericire, există foarte multe remedii naturiste și modalități naturale de vindecare a gastritei.

Ce este gastrita și care sunt cauzele ei?

 Gastrita este definită ca fiind o inflamație a mucoasei stomacului, iar aceasta poate fi de scurta durata, survenita accidental și în acest caz se numește gastrita acuta sau se dezvolta ca urmare a unei agresiuni repetate și prelungite, si atunci putem vorbi despre gastrita cronica.

La baza producerii gastritei se află o mulțime de factori, însă cei mai frecvenți sunt:

 - consumul excesiv de alcool;

 - utilizarea prelungită a medicamentelor anti-inflamatoare, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul;

 - infecții cu bacterii (Helicobacter Pylori sau candida);

 - stresul și tensiunea psihică, tulburările de somn;

 - consumul în exces de alimente picante și unele alimente nesănătoase;

 - cafeaua și produsele cofeinizante (băuturi de tip cola și alte băuturi răcoritoare, ceaiul verde și negru, ciocolata) stimulează creșterea secreției acide în stomac, irită zonele inflamate și sporesc nivelul hormonilor de stres;

 - mâncatul între mese încetinește procesul de golire gastrică, fapt ce conduce la producerea gastritei;

 - masticația insuficientă împovărează stomacul și face ca alimentele să nu fie insalivate suficient. Mestecați, deci, foarte bine alimentele și nu vă grăbiți.

Simptomele gastritei

 Cel mai frecvent simptom întâlnit la cei care suferă de gastrita este durerea abdominală. Alte simptome sunt indigestia, balonarea, greața, vărsăturile sau o senzație de arsura la nivelul stomacului. Sânge în vărsături sau scaune negre pot fi semne de sângerare la nivelul stomacului, iar aceasta indică faptul că este posibil ca gastrita să se fi agravat și să avem de-a face cu un ulcer. Indiferent de simptome, este foarte important să mergem la un specialist care să stabilească dacă este vorba de gastrită sau de ulcer.

Tratamente și remedii naturale pentru gastrită

 După cum am menționat anterior, există o mulțime de metode naturale de vindecare a gastritei și de ameliorare a simptomelor acesteia, de la remedii naturiste, dietă și alimentație și până la metode naturale de relaxare și de eliminare a stresului.

Plante medicinale care ajută în tratarea gastritei:

Lemnul dulce

gastrita remedii si tratamente naturiste Lemnul dulce este una dintre cele mai eficiente plante folosite în vindecarea gastritei și a ulcerului. Principiile active din lemnul-dulce sunt antiinflamatoare excelente și ajută la refacerea mucoasei gastrice, care protejează pereții stomacului de eroziunea acizilor. Se ia câte o linguriță de tinctură de lemn dulce diluată în 250 ml de apă, de patru ori pe zi.

Frunzele de zmeur

 Frunzele de zmeur se administrează ca și obligeana, sub formă de pulbere, câte o linguriță de patru ori pe zi. Frunzele de zmeur au efect anti acid și cicatrizant, fiind o plantă foarte des folosită în tratamentul natural al gastritei.

Gălbenelele

 Gălbenelele sunt un remediu natural foarte eficient împotriva gastritei. Se pot consuma sub forma de infuzie, câte 2-3 căni pe zi sau ca macerat la rece: se pun câteva flori de galbenele într-un vas cu apa rece și se lasă 6-8 ore la macerat, după care se strecoară și se bea cat o cana de macerat cu 30 de minute înainte de masă, de 3-4 ori pe zi. Maceratul trebuie consumat în decurs de o zi, astfel încât este bine sa preparăm cantitatea pe care o vom consuma într-o zi. Gălbenelele au efect calmant la nivel gastric și psihic.

Salcâmul

 Se beau două căni pe zi, între mese, din infuzia obținută din două linguri de flori de salcâm și 250 ml de apă.

Decoctul sau maceratul din rădăcină de tătăneasă

 Decoctul sau maceratul din rădăcină de Tătăneasă are efecte remarcabile în tratarea inflamațiilor și ulcerațiilor tractului digestiv datorită alantoinei, substanță cu rol cicatrizant și antiinflamator. Puteți bea 2 căni de ceai pe zi, neîndulcit (se folosește o lingură cu vraf de pulbere la 250 ml de apă).

Mușețelul

 Mușețelul este indicat în tratamentul stărilor inflamatorii acute sau cronice ale mucoasei gastrice. El ajută la prevenirea apariției ulcerului gastric, iar pe de altă parte poate grăbi vindecarea leziunilor ulceroase. Bisabololul din mușețel are efect favorabil și în cazul colitelor care însoțesc de cele mai multe ori afecțiunea ulceroasă.

Alte remedii naturale pentru gastrită:

Cărbunele vegetal

 Sub formă de pulbere sau comprimate, cărbunele vegetal se mai numește și cărbune activ și este un foarte bun calmant al crizelor de gastrită, deoarece neutralizează pe moment aciditatea sucurilor gastrice. Este un remediu natural cu efect rapid și tocmai de aceea se folosește pentru calmarea durerilor.

Argila

 Argila este un remediu natural pe cât de simplu, pe atât de eficient în tratarea gastritei, datorita proprietăților sale cicatrizante și reconstructive. La 100 ml de apă se pune o lingură de argila și se lasă câteva ore (eventual de seara până dimineața). În prima săptămână de tratament cu argilă se bea doar apa de argilă, dimineața pe stomacul gol, cu cel puțin 30 de minute înainte de masă. După aceste 7 zile, dimineața se amestecă conținutul paharului și se bea integral, apa împreună cu argila din pahar. Argila formează în stomac un fel de peliculă protectoare, calmând durerile și ajutând astfel la refacerea mucoasei stomacului.

Gelul de aloe vera

 Un alt remediu natural pentru gastrită este gelul de aloe vera extras proaspăt prin secționarea unei frunze, proaspăt culeasă. S-a demonstrat că gelul de aloe determină o reducere de 80% a numărului de ulcere în formare, iar dacă este administrat duce la o vindecare de 3 ori mai rapidă.

Semințele de in

 Semințele de in au un efect emolient și cicatrizant și sunt bogate în acizi grași omega-3, cu rol antiinflamator. Se consumă ca atare, mestecându-se bine, după ce în prealabil au fost înmuiate câteva ore în apa. Poate fi folosit și uleiul de in.

Dieta și alimentația în gastrită

 În primul rând, este foarte important să menționăm că regimul alimentar este esențial în tratarea gastritei și este necesar să adoptăm o alimentație care să ne ajute în vindecarea acestei afecțiuni. Există, așadar, unele alimente pe care trebuie să le consumăm cu prudență, alimente de care să ne ferim complet și alimente care ne ajută la ameliorarea simptomelor și vindecarea gastritei.

Alimentele pe care trebuie să le consumăm cu prudență în cazul gastritei:

 - În general, în cazul gastritei, este indicat să evităm sau să consumăm cu prudență toate alimentele care au un gust puternic, fie el dulce, picant sau amar. Cel mai bine este să consumam alimente cu gust blând, echilibrat.

 - Cruditățile (salate, ridichi, legumele crude) se vor consuma în funcție de toleranță; dacă o anumită legumă sau un anumit fruct observăm că ne creează aciditate, vom caută să îl evităm.

 - Leguminoasele – fasole, năut, linte – este bine să fie, pe cât posibil, evitate.

 - Băuturile reci, cu gheață sau prea fierbinți.

 Alimentele pe care trebuie sa le eliminăm complet din alimentație atunci când avem gastrită:

 - Alcoolul;

 - Zahărul și dulciurile (înghețată, ciocolată, dulceață, bomboane, etc.)

 - Tutunul;

 - Alimentele care conțin aditivi alimentari sintetici (E-uri);

 - Condimentele picante care irită mucoasa stomacului: piper, ghimbir, chilli, cury;

 - Băuturile carbogazoase, mai ales coca-cola care are un ph foarte acid și un efect foarte dăunător asupra stomacului;

 - Oțetul, ciorbele sau supele din carne, prăjelile, grăsimile, pâinea prăjită, pâinea sau aluaturile calde (abia scoase din cuptor).

 

Alimentele care ajută la tratarea gastritei:

Sucurile alcaline reduc aciditatea și sunt un veritabil pansament gastric

 Sucul de varză, cartof, morcov, sfecla roșie, castravete, urzică reduc aciditatea din organism, alcalinizându-l. Aceste sucuri se consumă naturale și proaspete, fără a adăuga conservanți sau orice altceva și fără a le prepara în vreun fel. Se bea câte un pahar de suc înainte de masa cu 30 de minute, de 3-4 ori pe zi, sau se pot face cure de 2-3 zile în care se consumă doar astfel de sucuri naturale care reduc aciditatea și acționează ca un veritabil pansament gastric hrănitor.

Sucurile din frunze verzi ajută la regenerarea mucoasei gastrice

 Sucul din tulpini de orz verde, din frunze de țelină, pătrunjel. Clorofila are efect calmant, antiinflamator și ajută la regenerarea mucoasei gastrice.

Alimentele “răcoroase”

 Alimentele “răcoroase”, care calmează durerile de stomac și reduc senzația de căldură: laptele, iaurtul, smântâna, untul clarifiat (gheea).

Condimentele “răcoroase"

 Condimentele “răcoroase”: menta, feniculul, coriandrul, chimenul.

Laptele ajută la vindecarea gastritei

 Laptele – în 90% din cazuri ajută la vindecarea gastritei.  Consumul a 1 litru de lapte pe zi are efect benefic în vindecarea gastritei.

 

Alte alimente remedii care ajută la vindecarea gastritei:

 - leuștean, mărar, tarhon, pătrunjel , cimbrișor, varza cruda, țelină, morcov, caise uscate, cereale încolțite sau germinate, coacăze, castane;

 - se pot consuma de asemenea ciorbe, supe din legume, legume la cuptor sau fierte, cereale cât mai multe, lapte, iaurt, compoturi.

Alte recomandări care ajută pentru vindecarea gastritei:

Apa de băut

  Este foarte important să consumăm apă cât mai pură, de preferat apă de izvor în locul celei de la robinet. De asemenea, apa de Biborțeni și cea de Vâlcele, bogate în magneziu, ajută foarte mult la vindecarea gastritei și a bolilor gastro-intestinale în general.

Somnul și relaxarea

 Stresul deranjează digestia, deoarece hormonii de stres (adrenalina sau cortizonul) denaturează sângele din sistemul digestiv spre mușchi, provoacă contracția mușchilor stomacali (cea ce face ca stomacul să se umple mai repede) și pot mări cantitatea de acid gastric produs. Orice factor de stres produce întreruperea digestiei. Fluxul sanguin este deviat dinspre organele digestive spre inima și mușchi, se reduce secreția de salivă și enzime digestive, peristaltismul intestinal și absorbția nutrienților se oprește.

 Așadar, somnul și relaxarea sunt foarte importante în vindecarea gastritei. Atunci când somnul este insuficient sau agitat, aceasta provoacă stres, iar după cum am văzut mai sus, stresul poate duce la gastrită. De asemenea, importanța somnului în vindecarea acestei boli (și nu numai) este dată și de faptul că s-a constatat că noaptea, în timp ce dormim, este singurul moment când mucoasa gastrică se reface. Un remediu natural și foarte eficient împotriva insomniilor sau a somnului agitat este tinctura de valeriană. Astfel, se iau seara, înainte de culcare cu aproximativ o jumătate de ora, 1 linguriță de tinctură de valeriană în 250 ml de apă. Valeriana are efect sedativ și calmant, însă nu generează dependență, putând fi astfel folosită cu încredere.

 Relaxarea se poate obține în diverse moduri, de la complexele exerciții derivate din yoga, până la audițiile muzicale sau administrarea unor plante medicinale care induc stări de calm, de liniște interioara sau chiar de somn.

 Fie că ne plimbăm in natura sau ascultăm muzică relaxantă stând întinși în pat sau facem o baie relaxantă, este foarte important ca, atunci când ne confruntam cu afecțiuni ca gastrita sau ulcerul, să ne debarasăm complet de stresul cotidian și de grijile zilnice și să urmărim să avem o atitudine generală cât mai calmă, liniștită, senină. De foarte mare ajutor în această direcție sunt plimbările și relaxarea în mijlocul naturii.

 Este de asemenea foarte important să renunțăm la stările negative (mânie, spirit de concurență, orgoliu, nemultumire, teamă, îngrijorare, tristețe), care deseori determină și complică sever orice afecțiune. Și în cazul gastritei, precum și în majoritatea bolilor și afectiunilor, vindecarea survine doar în cazul în care persoana în cauză va dobândi pacea interioara, un spirit de bucurie și optimism și o gândire pozitivă.

Mai poti citi din Boli, afectiuni si tratamentul lor

Scleroza laterală amio…

Scleroza laterală amiotrofică, descriere generală  Scleroza laterală amiotrofică (SLA), ...

Mai mult

Bolile hepatice, un sem…

Expunerile la substanțele chimice și afecțiunile hepatice  Deși nu există multe date des...

Mai mult

Se poate preveni o isch…

Ce este ischemia cerebrală?  Când în creier apare o lipsă de sânge, întregul organism s...

Mai mult

Degenerescența macular…

Ce este degenerescența maculară?  Multe persoane sunt afectate de o boală care este princi...

Mai mult

Infecția cu coronaviru…

Ce este coronavirusul și ce simptome produce?  Coronavirusurile sunt o familie de virusuri c...

Mai mult

Protocol de prevenție …

A preveni este infinit mai bine decât a trata  Prevenția este cel mai bun remediu pentru in...

Mai mult

Întrebări și răspun…

Date generale despre pandemia cauzată de COVID-19  Virusul COVID-19, cunoscut sub numele de ...

Mai mult

Cum să ne protejăm de…

Măsuri generale de protecție pentru a evita infecția cu virusul COVID-19  Coronavirusul de...

Mai mult

Bolile hepatice, un sem…

Afecțiunile hepatice sunt o epidemie în creștere  Potrivit Societății Americane de Can...

Mai mult

10 remedii pentru a com…

Ce este hipotiroidismul?  În prezent, aproximativ 15% din populația mondială suferă de hi...

Mai mult

Oboseala, simptom comun…

De ce apare starea de oboseală?  De fiecare dată când în organism se declanșează o boal...

Mai mult

Recomandări pentru îm…

Care sunt cauzele unei circulații sanguine deficitare?  A urma un stil de viață sănătos ...

Mai mult

11 recomandări și rem…

Ce cauzează infertilitate în cazul femeilor?  Infertilitatea la femei se poate datora mai m...

Mai mult

Dieta antiestrogenică:…

Care este rolul hormonilor estrogeni în organism?  În special în timpul menopauzei, multe ...

Mai mult

Distensia abdominală: …

Ce este distensia abdominală?  Distensia sau umflarea abdominală este primul simptom în ca...

Mai mult

Ascita: cauze, simptome…

Ce este ascita?  Ascita este o boală a ficatului care constă în acumularea excesivă de li...

Mai mult

Cum putem evita gripa?

Care este cauza reală a răcelii și a gripei?  Răcelile și gripa sunt una dintre cauzele ...

Mai mult

Plante și suplimente a…

Nutrienți care combat diabetul în mod natural  Vitaminele, grăsimile, carbohidrații și m...

Mai mult

Plante și suplimente a…

Diabetul, un pericol real pentru sănătate  Diabetul este o boală metabolică ce este car...

Mai mult

Cum se combate oboseala…

Cum se combate oboseala suprarenală?  Conform unei cercetări realizate de către American P...

Mai mult

Stresul, anxietatea și…

Importanța prevenirii bolilor cardiovasculare  Conform Organizației Mondiale a Sănătăți...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

Hipertiroidismul: simptome, recomandări și remedii (II)  Glanda tiroidă produce hormonii n...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

Ce este hipertiroidismul?  Glanda tiroidă produce hormonii numiți tiroxină (denumită și ...

Mai mult

Cum se previne faringit…

Ce este faringita?  Faringita este o boală care se caracterizează prin inflamația gâtului...

Mai mult

7 tratamente naturiste …

7 tratamente naturiste pentru vitiligo  Vitiligo sau leucoderma este o problemă care afectea...

Mai mult

Cum se pot evita chistu…

Cum se pot evita chisturile mamare?  În prezent, una dintre cele mai mari temeri ale femeilo...

Mai mult

Gingivita: cauze și re…

Ce este gingivita?  Gingivita este o boală în general bacteriană care provoacă inflamarea...

Mai mult

Sclerodermia: cauze și…

Ce este sclerodermia?  Sclerodermia, numită de asemenea și scleroză sistemică progresivă...

Mai mult

Sucuri recomandate în …

Sucuri recomandate în diabet  Diabetul este o carență de insulină care produce nivele rid...

Mai mult

Hipotiroidismul: simpto…

Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci...

Mai mult

6 băuturi naturale con…

6 băuturi naturale contra infecțiilor urinare  În special femeile se confruntă cu infecț...

Mai mult

Anemia: prevenire și r…

Ce este anemia?   Anemia este o afecțiune a sângelui care poate provoca o întreagă listă...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Cauzele durerilor articulare  Deteriorarea articulațiilor poate să apară odată cu înaint...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este migrena?  Migrena este un tip de durere de cap care este însoțită și de alte simp...

Mai mult

Recomandări pentru pre…

Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Mai mult

Recomandări pentru pre…

Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fic...

Mai mult

10 alimente bune pentru…

10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cel...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Remedii naturale pentru durerile musculare  Cu toții am suferit la un moment dat de dureri m...

Mai mult

Fibromialgia: ghid nutr…

Ce este fibromialgia?  Fibromialgia este un termen care provine de la termenul latin “fibra...

Mai mult

Cum se previne diabetul…

Ce este diabetul zaharat de tip 2?  Cercetările medicale referitoare la diabetul zaharat de ...

Mai mult

Ficatul gras: simptome…

Ce este ficatul gras?  Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie...

Mai mult

Rolul exercițiilor fiz…

Exercițiile fizice sunt o cheie importantă pentru prevenirea bolilor grave  Atunci când v...

Mai mult

Efectele antiinflamator…

Un studiu recent a evidențiat faptul că curcumina reduce inflamația din corp  Un studiu ar...

Mai mult

Sfaturi pentru a preven…

Sfaturi pentru diminuarea riscului de apariție a cancerului de sân  Cancerul de sân este p...

Mai mult

Simptomele anxietății

Simptomele anxietății  Corpul nostru dispune de sisteme bazice care ne ajută să atingem a...

Mai mult

Oboseala cronică

Oboseala cronică sau oboseala persistentă   1. Oboseala fizică și mentală  Oboseala ...

Mai mult

Bronsita - cauze si tra…

Tratarea naturală a bronșitelor  Afecțiunile bronhiilor sau bronșitele, nu sunt deloc d...

Mai mult

Gastrita: indicații si…

Gastrita: indicații și tratament naturist  Cei care au probleme cu stomacul si suferă de...

Mai mult

Cistita - cauze si trat…

          Cistita sau infecția urinară - cauze și tratament Ce este cistita? Ci...

Mai mult

Hepatita - cauze si tra…

Hepatita - cauze și tratament Ce este hepatita?  Hepatita este o boală inflamatorie a fi...

Mai mult