Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Importanța sulfului pentru sănătate (II)

Scris de Dr. Luca Catalin

Importanța sulfului pentru sănătate (II)

 Sulful are un rol important în multe procese biologice, unul dintre acestea fiind metabolismul. Sulful este prezent în insulină, hormonul esențial determină utilizarea zahărului derivat din carbohidrați ca și combustibil pentru celulele musculare și cele adipoase.

Cum se poate crește consumul de sulf?

 Una dintre modalitățile de bază pentru a obține sulf este prin consumul de apă. De fapt, 10% din cantitatea de sulf din corp se obține în acest mod. Bineînțeles, dacă doriți să creșteți consumul de sulf, una din cele mai bune opțiuni este consumul alimentelor bogate în sulf. De exemplu, consumul zilnic al alimentelor bogate în sulf cum este usturoiul (spre deosebire de suplimentele alimentare cu usturoi) ajută foarte mult la creșterea nivelelor acestui mineral din corp.

 Studiile clinice au identificat compuși organici care conțin sulf (OSC) în legumele din familia Allium (cum sunt usturoiul, ceapa și prazul) ca fiind potențial benefici pentru prevenirea bolilor infecțioase, cardiovasculare, problemelor metabolice, cancerului și tulburărilor relaționate cu acestea.

 Un alt studiu medical a observat că usturoiul a fost folosit încă de acum mii de ani pentru a trata diverse infecții sau boli în multe zone din lume, incluzând Egiptul, India, China și Grecia. Beneficiile sale antibacteriene, antibiotice, antiseptice, antivirale și antifungice se datorează, cel puțin în parte, sulfului. Iată ce se menționează în revista de specialitate Saudi Pharmaceutical Journal:

 “Usturoiul a fost utilizat încă din vechime pentru tratarea durerilor de urechi, leprei, diareei severe, constipației și infecțiilor parazitare, precum și pentru reducerea febrei, combaterea infecțiilor și ameliorarea durerilor de stomac”.

Alimente bogate în sulf:

 Acestea sunt alimentele cele mai bogate în sulf: usturoiul, ceapa, prazul, rucola, guliile, varza, conopida, brocccoli, varza de Bruxelles, varza creață, ridichile, fasolea, năutul, mazărea, sparanghelul, germenii de grâu, fructele uscate, alunele de pădure. Este important ca legumele să fie consumate în stare crudă pentru a beneficia de compușii organosulfurici pe care îi conțin. De asemenea, pentru a elibera alicina din usturoi, acesta trebuie să fie tocat mărunt, zdrobit cu presa de usturoi și se recomandă consumul a 2-3 căței de usturoi zilnic.

Boli în care se recomandă o alimentație bogată în sulf:

 Acestea sunt câteva dintre bolile și tulburările de sănătatea în cazul cărora se recomandă alimentele bogate în sulf:

 - Aparatul locomotor: artrită, artroză, cifoză, scolioză, spondiloartrită anchilozantă, lordoză, luxații, reumatism, tendinită;

 - Vezica biliară: congestie biliară, litiază biliară, acumularea excesivă de bilă;

 - Piele, păr, unghii: acnee, dermatită, eczeme, psoriazis, alopecie, păr și unghii fragile, rozacea.

 - Metabolism: exces de colesterol și/sau trigliceride;

 - Sistemul nervos: anxietate, depresie, insomnii, tulburări ale sistemului nervos, fibromialgie.

Altele:

 - Alergii;

 - Crampe musculare;

 - Diabet;

 - Dureri cronice;

 - Boli cu caracter autoimun;

 - Stres;

 - Lumbago.

 - Nevralgii;

 - Paraziți intestinali;

 - Cancer.

Proprietățile anticancerigene ale alimentelor care conțin sulf

 Diferiții compuși benefici conținuți în sulf au proprietăți curative în corp. De exemplu, glucozinolații se găsesc în principal în legumele crucifere și conferă acestor legume mirosul și gustul lor caracteristic. Legumele crucifere (varza, varza roșie, varza de Bruxelles, varza creață, conopida, brocoli, ridichile, guliile și rucola) sunt considerate superalimente și sunt speciale în lupta contra cancerului deoarece conțin anumite substanțe anticancerigene numite glucozinolați și care se găsesc doar în această familie de legume. Fundația George Mateljan (care are denumirea de The World’s Healthiest Foods – Cele mai sănătoase alimente din lume) a explicat cum acest fenomen are duble beneficii, respectiv gustul și proprietățile curative:

 “Procesul de tăiere sau de mărunțire al legumelor bogate în sulf crește în realitate anumite beneficii pentru sănătate ale acestora, deoarece moleculele recent formate (și transformate) care conțin sulf au proprietăți specifice care previn cancerul. Se includ în această categorie glucozinolații conținuți în sulf, care se formează atunci când se activează o enzimă numită mirosinază”.

 Sulforafanul, un compus al sulfului și care este prezent în brocoli, se pare că distruge celulele cancerigene și reduce creșterea tumorală. Unii cercetători consideră că un alt compus din brocoli numit glucorafanina – care este un precursor al sulforafanului- crește nivelul enzimelor celulare care protejează contra daunelor moleculare produse de substanțele chimice care pot cauza cancer. Sulforafanul conținut de brocoli are un rol important în activarea a mai mult de 200 de gene diferite. La modul concret, se pare că brocoli conține ingredientele necesare pentru activarea genelor care previn dezvoltarea cancerului și dezactivarea genelor care determină răspândirea acestuia în organism.

 Conform cercetătorilor de la Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite: “Germenii de brocoli de trei zile conțin de 20 până la 50 de ori mai mulți compuși chimioprotectori întâlniți în mod normal în brocoli și aceștia constituie o modalitate simplă și la îndemână pentru a reduce riscul apariției cancerului.”

 În prezent, numeroase studii medicale au evidențiat faptul că usturoiul și componentele sale relaționate cu sulful pot reduce riscul de cancer și pot altera comportamentul biologic al tumorilor. În urma experimentelor efectuate, s-a raportat că usturoiul poate reduce incidența apariției cancerului de sân, de colon, de piele, uterin, esofagian și pulmonar.

 Consumul zilnic de ceapă și usturoi (o jumătate de cană de ceapă tăiată sau mai mult și 3-4 căței de usturoi) poate ajuta la reducerea riscului de apariție a următoarelor tipuri de cancer: cancer de colon, cancer de ficat, cancer de ovare, de sân, de prostată, de rinichi, cancer oral și esofagian și cancer de stomac.

Importanța MSM-ului și DMSO-ului

 MSM (metilsulfonilmetanul) este un compus natural al sulfului din corp și este cunoscut deoarece întărește articulațiile, dar este benefic și pentru alte zone ale corpului.

 Cea mai bună modalitate de a ști dacă aveți suficient MSM în organism este prin intermediul următoarelor simptome: oboseală, nivele crescute de stres, epuizare fizică și emoțională, depresie și inclusiv apariția bolilor degenerative precum Parkinson, arteroscleroză, osteoartrită și cancer.

 MSM metabolizează dimetilsulfoxidul, un compus antiinflamatoriu și analgezic cunoscut ca DMSO, care din păcate, este aprobat pentru uz doar în medicina veterinară, nu și în cea umană. Un articol medical publicat recent în Statele Unite a explicat că DMSO: “…pare să fie promițător pentru tratarea unei mari varietăți de tulburări de sănătate care slăbesc organismul. DMSO este un agent farmacologic aprobat în mai mult de 125 țări, iar efectele sale terapeutice sunt evidențiate de aproape 50 ani de cercetări și mai mult de 10 000 articole științifice despre implicațiile sale biologice”.

 Un articol care detaliază cercetările Dr.-ului Stanley Jacob referitoare la DMSO și beneficiile sale, inclusiv în cazul tratamentului traumelor de la nivelul capului. Conform celor afirmate de Dr. Jacob, capacitatea sa de a combate radicalii liberi și acțiunea sa diuretică sunt chei esențiale pentru îmbunătățirea fluxului sanguin către creier, ceea ce reduce inflamația din corp:

 “DMSO stimulează oxigenarea sângelui în țesuturile cerebrale. Celulele cerebrale lezate, de multe ori nu sunt moarte. Atunci când se crește fluxul de sânge și de oxigen în aceste celule și când se elimină radicalii liberi, celulele se pot regenera, iar inflamația cerebrală se reduce rapid”.

Deficiența de sulf este relaționată cu obezitatea

 Nu mai este un secret faptul că obezitatea a atins un procentaj alarmant în întreaga lume și mai ales în rândul populației din Statele Unite. Unul din motivele declanșării acestei epidemii de obezitate este acela că multe țări au adoptat o alimentație de tip occidental, care include multe mâncăruri procesate, de tip fast food sau junk food. Ce legătură au însă toate acestea cu deficiența de sulf? Conform Fundației Weston A. Price:

 “O alimentație bogată în cereale rafinate cum sunt pâinea albă și produsele de patiserie cauzează o deficiență de sulf în organism. Din păcate, tot mai multe cereale integrale precum porumbul și soia sunt excesiv de rafinate pentru a crea alimentele procesate, iar sulful se pierde pe acest drum al rafinării alimentelor”.

 Problema cu acest tip de alimentație de tip occidental este aceea că este foarte bogată în produse rafinate precum pâinea pentru hamburgueri, cerealele pentru micul dejun și produsele de patiserie, în cazul cărora conținutul de sulf este foarte scăzut sau chiar inexistent.

Cercetătoarea Stephanie Seneff atrage atenția asupra următoarelor aspecte:

 “Cercetările mele extinse asupra literaturii de specialitate m-au condus la două molecule misterioase care se găsesc în fluxul sanguin și în multe alte părți din corp: este vorba despre sulfatul de vitamina D3, o formă de vitamina D, care spre deosebire de vitamina D3 nesulfatată, este solubilă în apă. Ca și consecință, aceasta se poate deplasa liberă în fluxul sanguin în loc să fie încapsulată în LDL (așa-numitul colesterol “rău”) pentru a fi transportată. Forma vitaminei D care este prezentă atât în laptele uman cât și în laptele de vacă nepasteurizat este sulfatul de vitamina D3 (în cazul laptelui de vacă, procesul de pasteurizare îl distruge)”.

 Alte minerale care se pierd ușor din organism din cauza unei alimentații deficitare sunt magneziul și sulfatul (băile termale sau băile cu sare de mare sau sărurile Epsom pot ajuta în acest caz). O deficiență a acestor minerale poate cauza o tensiune arterială ridicată, probleme cardiace și simptome precum crampe musculare în picioare, stări de slăbiciune, lipsă de concentrare, printre altele.

 Consumul zilnic de cereale integrale, legume și fructe proaspete, de sezon este o bună modalitate de a evita deficiențele acestor minerale, ceea ce este de un real ajutor și pentru prevenirea bolilor și tulburărilor grave de sănătate.

Mai poti citi din Nutritienti esentiali

Deficiența de B12 și…

Deficiența acestui nutrient este legată de depresie  Cercetările publicate în decembrie 2...

Mai mult

Suplimente anti-corona…

Melatonina, un supliment pentru a preveni și trata infecția cu COVID-19  În articolul ante...

Mai mult

Suplimente anti-corona…

Rolul esențial al vitaminei D pentru prevenirea COVID-19  În acest articol vă prezint c...

Mai mult

Rolul potasiului în a…

Ce este potasiul și care este rolul său?  Potasiul este mineralul care apare în cantitatea...

Mai mult

Biotina (Vitamina B7):…

Ce este biotina?  Biotina este o vitamină din complexul vitaminelor B care este necesară fi...

Mai mult

Carbohidrații în die…

Ce sunt carbohidrații?  O nutriție corectă este cu siguranță baza unei sănătăți î...

Mai mult

Enzime și probiotice:…

Ce sunt enzimele digestive?  Deoarece atât enzimele digestive cât și probioticele acțio...

Mai mult

Colina, nutrient cheie…

Ce este colina?  Colina este o substanță care în mod normal este asociată cu vitamina B, ...

Mai mult

Niacina: beneficii pen…

Niacina reduce nivelele de colesterol și protejează inima  Niacina (Vitamina B3), cunoscu...

Mai mult

Importanța sulfului p…

Importanța sulfului pentru sănătate (II)  Sulful are un rol important în multe procese bi...

Mai mult

Importanța sulfului p…

Sulful este esențial pentru sănătate  Sulful poate fi considerat un mineral “uitat” de...

Mai mult

7 minerale cheie pentr…

 7 minerale cheie pentru sănătate  Nutriționiștii afirmă că există o mare posibilitat...

Mai mult

Seleniul și beneficii…

Ce este seleniul?  Seleniul a fost descoperit în anul 1817 de chimistul suedez Berzelius și...

Mai mult

5 beneficii ale clorof…

Ce este clorofila?  Clorofila este unul din compușii chimici fundamentali care este prezent ...

Mai mult

Beneficiile steviei pe…

Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un r...

Mai mult

Vitamina E contra boli…

Vitamina E contra bolilor cronice și a îmbătrânirii  A avea o dietă echilibrată, bogat...

Mai mult

Probioticele și afec…

Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Ag...

Mai mult

Alimente bogate în fl…

Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o...

Mai mult

7 alimente pentru stim…

Somnul și sănătatea  Chiar dacă multe persoane ignoră acest aspect, somnul are o strâns...

Mai mult

Cum să identificăm d…

De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie defici...

Mai mult

Combate depresia cu aj…

Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Mai mult

Cele mai bune alimente…

Cele mai bune alimente pentru sănătatea ochilor  Mai mult de 70% dintre subiecții care au ...

Mai mult

Vitaminele care reduc …

Vitaminele care reduc riscul de cancer de piele  S-a demonstrat în numeroase studii medicale...

Mai mult

Hidratarea corectă - …

Beți apă pentru sănătate!  A bea apă zilnic (de preferat de izvor sau cât mai pură), e...

Mai mult

Nutrienți pentru rege…

Ce este mielina?  Mielina este o lipoproteină care se găsește în organismul vertebratelor...

Mai mult

Magneziul reduce riscu…

Alimentația sănătoasă poate preveni cancerul  Alimentația este unul din cei mai puternic...

Mai mult

Lista alimentelor boga…

Lista alimentelor bogate în minerale  Mineralele se împart în trei clase: macroelemente, m...

Mai mult

7 nutrienți pentru o …

Nutrienți fundamentali pentru menținerea pielii în condiții optime  A avea o piele frumoa...

Mai mult

Dieta pentru un păr s…

Aspectul părului depinde într-o mare măsură de alimentație  Spune-mi ce mănânci și î...

Mai mult

Alimente bogate în ma…

Magneziul, un mineral foarte important pentru sănătate  Magneziul este un mineral destul de...

Mai mult

Cei mai buni antioxida…

Ce sunt antioxidanții și cum ne ajută aceștia?  Antioxidanții sunt substanțe care prote...

Mai mult

Enzimele și rolul lor…

Ce știm despre enzime?  Probabil ați auzit deja despre enzime și probabil știți deja câ...

Mai mult

Vitamina E: proprietă…

Vitamina E: proprietăți și surse alimentare  Principala funcție a vitaminei E este cea de...

Mai mult

Omega 3, beneficii și…

Omega 3: proprietăți și beneficii   Grăsimile sunt o serie de compuși care au în comun...

Mai mult