Cum se manifestă sindromul colonului iritabil?
Sindromul de colon iritabil constă în perturbarea funcției digestive pentru o perioadă de cel puțin trei luni, incidența acestuia fiind crescută în rândul bolilor gastroenterologice. Se estimează că mai mult de 25% din populație suferă de sindromul de colon iritabil. Colonul iritabil este o perturbare a funcțiilor colice cu dureri și senzație de flatulență.
Simptomele principale ale sindromului de colon iritabil sunt: durere abdominală intensă, scaune neregulate (dereglări ale ritmului și consistenței scaunelor) și distensie abdominală (mărirea şi umflarea abdomenului). Cea mai frecventă cauză a sindromului de colon iritabil este stresul şi anxietatea care perturbă mișcarea intestinală (contracția musculaturii intestinale este reglată de sistemul nervos şi hormonal).
În cazul acestor tulburări apar contracții dureroase fără a elimina însă materii fecale. Unii pacienți, diagnosticați cu sindromul de colon iritabil, au indicat faptul că durerea abdominală crește în intensitate în cazul stresului emoțional sau după ce mănâncă anumite alimente. De asemenea, tratamentul antibiotic poate perturba flora microbiană intestinală, devenind un factor declanșator al sindromului de colon iritabil. Acest sindrom este relaționat şi de o perturbare a secrețiilor biliare, a sărurilor biliare din intestin în timpul digestiei.
Ayurveda, medicina tradițională indiană, definește originea bolii printr-un deficit de Agni - termen ce desemnează focul digestiv, cu sediul în stomac și intestinul subțire. Perturbarea focului digestiv indică de fapt că este vorba de conflicte emoționale nedigerate care în faza activă conflictuală determină constipația, iar în faza de vindecare apare diareea, ca urmare a deblocării şi eliminării acestor reziduuri emoționale.
Dieta recomandată în cazul sindromului de colon iritabil
Ca regulă generală sunt total contraindicate mâncărurile grele, reci, cu aditivi chimici, foarte dulci, uleioase și prăjelile, pentru că ele determină o toxicitate crescută în organism şi determină resturi nedigerate care rămân în intestine. Evitați carnea, grăsimile animale, margarina, produsele lactate și alte alimente bogate în calorii deoarece grăsimile pot declanșa contracții puternice la nivelul colonului, provocând diaree şi dureri abdominale.
Evitați legumele crucifere precum varza, varza de Bruxelles, broccoli, care favorizează provocarea flatulenței. Este de preferat să fierbeți legumele în aburi legumele deoarece în stare crudă pot provoca crampe sau diaree puternică.
Alimentele recomandate pentru consum frecvent sunt în general cele bogate în fibre, orezul, laptele bătut, frunzele de pătrunjel, ghimbirul, nucșoara, rodia. Alimentele care trebuie evitate sunt laptele şi produsele lactate (cu excepția laptelui bătut), excitantele sistemului nervos (ceaiul negru, cafeaua, alcoolul, băuturile energizante), băuturile carbogazoase, condimentele foarte iuți deoarece irită tractul digestiv (chilli), îndulcitorii şi aditivii de sinteză, legumele uscate (mazăre, linte neagră, soia, fasole), anumite sortimente de carne (carne roşie, carne de pasăre, fructe de mare).
Se recomandă de asemenea masajul abdominal cu ulei cald pentru calmarea durerilor şi colicilor. Este foarte indicat ca mesele să fie regulate, la aproximativ aceleași ore în fiecare zi, iar intervalul dintre două mese trebuie să fie de cel puțin 3 ore, pentru angrenarea completă a proceselor digestive. Alimentele trebuie bine mestecate şi amestecate cu salivă, pentru că este bine știut faptul că digestia începe în cavitatea bucală.
Este de mare ajutor și practicarea unor exerciții fizice regulate pentru că sedentarismul favorizează apariția sindromului de colon iritabil, iar eliminarea stresului din viața cotidiană este obligatorie.
Este recomandată de asemenea diminuarea sau renunțarea la consumul de cafeină, deoarece această substanță poate agrava iritarea mucoasei colonului. Nicotina este de asemenea un factor agravant al sindromului de colon iritabil.
Cauzele subtile ale sindromului de colon iritabil:
Blocajele emoționale
În caz de indigestie, hiperaciditate, gaze, acestea indică la nivel emoțional resentimente, mânie refulată.
La modul general, problemele intestinelor indică pe plan emoțional incapacitatea de a asimila experiențele vieții, refuzul de a înțelege unele lecții de viață la nivel evolutiv. În cazul sindromului de colon iritabil corpul îți transmite mesajul că din cauza sensibilității tale exagerate te laşi iritat foarte uşor, mai ales de cei apropiați. Ar trebui să înveți să observi ceea ce se întâmplă în jurul tău, nu doar să vrei să schimbi totul conform convingerilor şi valorilor tale. Încearcă să vezi temerile pe care le trăiești, acceptă-le ca fiind temporare şi exprimă-ţi sentimentele persoanelor în cauză, ştiind că frica provine din percepţia ta şi sensibilitatea prost gestionată.
Când este vorba despre o problemă a intestinului subțire, există o legătură cu incapacitatea persoanei afectate de a reține şi de absorbi ceea ce este bun pentru ea, în evenimentele din viața cotidiană. Este o persoană care se agaţă prea mult de detalii, în loc să vadă situația în ansamblul ei. Chiar dacă o singură parte din ceea ce se petrece cu ea nu îi convine, va avea tendința de a respinge totul.
O problemă a intestinului gros apare în cazul unei persoane care are o dificultate în a renunța la vechile idei sau convingeri care nu îi mai sunt necesare (constipaţia) sau care respinge prea repede idei care ar putea să îi facă bine (diareea). Suferă adesea din cauza unor contradicţii, care i se par imposibil de digerat. Este genul de persoană care spune “nu mai pot să suport”, în loc să vadă partea bună a situației sau a persoanei care îi activează teama de a pierde ceva.
Blocajul mental
Problemele intestinelor sunt un mesaj important conform căruia trebuie să înveți din nou să te hrănești cu gânduri pozitive, în loc de devalorizări. Astfel, nu vei mai crede că îți lipsește ceva important la nivel material. Trebuie să-ți exersezi încrederea în divinitate şi în tine însuţi. De asemenea, ar fi mai bine să renunţi la lucrurile vechi şi să le accepți pe cele noi.
Introspecția profundă şi deblocarea emoţiilor perturbatoare, alături de o dietă echilibrată, multă mișcare şi gânduri pozitive pot face adevărate minuni în cazul sindromului de colon iritabil. Vindecarea este posibilă prin reinstaurarea echilibrului emoțional, prin eliminarea factorilor cauzatori ai stresului şi tensiunilor şi prin adoptarea unei atitudini echilibrate în abordarea vieţii de zi cu zi.
Tratamentul medical al colonului iritabil
Pentru vindecarea acestei afecțiuni, schema de tratament pe care v-o propun este următoarea:
1.Calcareum : 2 capsule de 3 ori pe zi
2.Sanohelp: 2 pic de 3 ori pe zi cu o cana de apa calduta
3. Macerat la rece:
Se iau următoarele plante:
- Coriandru 100g
- Sunătoare 100g
- Urzică 100g
- Salvie 100g
- Fenicul 100g
- Mărar 100g
- In 100g
- Psilium 50g
- Tei 100g
care se amestecă într-o pungă de hârtie. Se iau apoi 5 linguri de plante din acest amestec și se pun seara într-un litru de apă plata sau de izvor. A doua zi dimineața se strecoară și se bea pe parcursul zilei înainte de masă cu cel puțin 30 de minute.
4. Amestec sublingual: din amestecul de plante de mai sus, se iau plante cât să se umple o râșnită de cafea și se râșnesc fin. Se ia apoi câte o linguriță de 4 ori pe zi , se ține sub limbă 2-3 minute, apoi se mestecă și se înghite cu apă plată sau cu macerat de plante.
5. Gemoterapic de smochin: 20 de picături de 3 ori pe zi.
6 . Cu 3 linguri de sunătoare și un litru de apă fiartă se face infuzie timp de 15 minute și apoi se strecoară. Cu această infuzie se va face clismă seara înainte de culcare.
7. Se amestecă: ulei de cătină, de cânepă, de susan și de migdale. Se vor introduce câte 20 de ml din acest amestec în colon după clismă. Se va menține în colon timp de 10 minute.