Catalin Luca

5 beneficii ale clorofilei

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este clorofila?

5 beneficii ale clorofilei Clorofila este unul din compușii chimici fundamentali care este prezent în plante și în mari cantități mai ales în cele de culoare verde. Această biomoleculă este cea responsabilă de culoarea verde pe care o au majoritatea speciilor din regnul vegetal, dar este de asemenea elementul principal implicat, cu ajutorul luminii, în procesul de fotosinteză, prin intermediul căruia se hrănesc plantele.

 Beneficiile clorofilei sunt în principal relaționate cu capacitatea sa de a detoxifia organismul și de a oxigena sângele. În plus, clorofila are proprietăți de stimulare a sistemului imunitar și are capacitatea de alcalinizare a corpului, ceea ce ajută la prevenirea diverselor boli, inclusiv a cancerului. Printre minunatele beneficii ale clorofilei, se include și contracararea efectelor nocive cauzate de expunerea la radiații.

 Să vedem în acest articol care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de clorofilă.

         Beneficiile clorofilei pentru sănătate

 O curiozitate despre clorofilă este aceea că structura sa moleculară se aseamănă mult cu cea a sângelui. Moleculele responsabile de culoarea roșie a sângelui și de transportul oxigenului, cunoscute sub denumirea de hemoglobină, au o structură foarte similară cu cea a clorofilei, cu excepția atomului central: în hemoglobină acesta este compus în principal din fier, iar în clorofilă din magneziu, tocmai de aceea clorofila este denumită pe bună dreptate ca fiind “sângele plantelor”.

1. Clorofila oxigenează și detoxifică organismul

 Consumul regulat de clorofilă contribuie la oxigenarea sângelui și stimulează producerea de hemoglobină. Datorită faptului că principala funcție a hemoglobinei este transportul oxigenului, dacă acesta crește, celulele vor fi oxigenate mai bine și, în consecință, toate organele, dar mai ales inima, vor beneficia de pe urma acestuia.

 Iată care sunt beneficiile de a avea un organism bine oxigenat: crește nivelul de energie, se îmbunătățește memoria, se reduce presiunea sanguină, se reduce apariția varicelor și a celulitei, se îmbunătățesc nivelele de glucoză, ameliorându-se diabetul, se previne apariția cancerului.

2. Clorofila întărește sistemul imunitar

 Procesul de curățare și de alcalinizare pe care îl produce clorofila în organism ajută la stimularea sistemului imunitar. Unele bacterii anaerobe nu se dezvoltă în prezența oxigenului pe care îl aduce clorofila în organism.

3. Clorofila menține sănătatea tractului digestiv

 Clorofila ajută la menținerea bacteriilor sănătoase din flora intestinală, prevenind astfel diverse tulburări digestive. În cazul în care suferiți de diverculită, clorofila este recomandată deoarece este un cicatrizant progresiv care are efect astringent, ceea ce o recomandă ca un adevărat „deodorant” stomacal.

4. Clorofila contracarează efectele radiațiilor

 S-a demonstrat faptul că un consum adecvat de clorofilă poate ajuta la prevenirea efectelor nocive ale expunerii la radiații. Tocmai de aceea clorofila se poate utiliza ca supliment alimentar pentru a neutraliza efectele secundare ale radioterapiei și inclusiv a chimioterapiei, în cazul pacienților cu cancer.

5. Clorofila ajută la eliminarea kilogramelor în plus

 Sucul de clorofilă ajută la eliminarea kilogramelor în exces deoarece conține multe fibre, care deoarece sunt digerate mai mult timp de organism ;i oferă senzația de sațietate. De asemenea, un suc sau un shake cu clorofilă ajută la reducerea retenției de lichide din corp.

Cum se prepară un suc delicios de clorofilă?

 Ingredientele de care avem nevoie pentru a prepara un suc bogat în clorofilă sunt:

 - un măr

 - două linguri de germeni la alegere (lucernă, broccoli, grâu, ridichi, etc.)

 - trei frunze de varză (dacă nu vă plac, le puteți înlocui cu frunze de spanac, castravete, andive sau cicoare)

 - o legumă la alegere (poate fi morcov, dovlecel sau sfeclă roșie)

 - frunze proaspete de mentă

 - o tijă de țelină

 - miere de albine după gust

 - o cană cu apă

 Modul de preparare a sucului de clorofilă este destul de simplu. Mai întâi, se curăță mărul de semințe, dar nu și de coajă și se spală bine toate ingredientele. Cu ajutorul unui blender se procesează mărul, semințele germinate, frunzele de varză și leguma pe care ați ales-o. Se adaugă și țelina și suficientă apă cât să se obțină un amestec omogen. La final se adaugă mierea și se amestecă bine. Apoi amestecul se trece printr-o strecurătoare și se consumă imediat. Este ideal ca sucul de clorofilă să se consume dimineața pe stomacul gol pentru a profita de toate beneficiile sale.

Cum se consumă clorofila pentru un aport maxim de beneficii?

 Dacă dorim să obținem clorofila pe care o conțin legumele trebuie să ne asigurăm că acestea sunt verzi și este de preferat să le consumăm crude pentru a ne bucura de toate beneficiile acestora.

 Modalitatea cea mai naturală de a consuma clorofilă este prin intermediul legumelor cu frunze verzi precum guliile, rucola, spanacul, salata verde, năsturelul, germenii de cereale și legume, țelina, broccoli, varza creață, andivele, etc. Aceste legume conțin clorofilă în cantități mari și pot fi consumate zilnic în diverse salate, sucuri sau shake-uri proaspete.

 De asemenea, unele alge precum spirulina, chlorella și alaga AFA au mari concentrații de clorofilă. Acestea se pot adăuga sub formă de pulbere în diverse sucuri sau shake-uri de legume sau se consumă sub formă de comprimate.

  1. Comentarii (0)

  2. Adaugă-l pe al tău
Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Lasă comentariile tale

  1. Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Rate this post:
Ataşamente (0 / 3)
Share Your Location