5 beneficii ale clorofilei

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este clorofila?

5 beneficii ale clorofilei Clorofila este unul din compușii chimici fundamentali care este prezent în plante și în mari cantități mai ales în cele de culoare verde. Această biomoleculă este cea responsabilă de culoarea verde pe care o au majoritatea speciilor din regnul vegetal, dar este de asemenea elementul principal implicat, cu ajutorul luminii, în procesul de fotosinteză, prin intermediul căruia se hrănesc plantele.

 Beneficiile clorofilei sunt în principal relaționate cu capacitatea sa de a detoxifia organismul și de a oxigena sângele. În plus, clorofila are proprietăți de stimulare a sistemului imunitar și are capacitatea de alcalinizare a corpului, ceea ce ajută la prevenirea diverselor boli, inclusiv a cancerului. Printre minunatele beneficii ale clorofilei, se include și contracararea efectelor nocive cauzate de expunerea la radiații.

 Să vedem în acest articol care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de clorofilă.

         Beneficiile clorofilei pentru sănătate

 O curiozitate despre clorofilă este aceea că structura sa moleculară se aseamănă mult cu cea a sângelui. Moleculele responsabile de culoarea roșie a sângelui și de transportul oxigenului, cunoscute sub denumirea de hemoglobină, au o structură foarte similară cu cea a clorofilei, cu excepția atomului central: în hemoglobină acesta este compus în principal din fier, iar în clorofilă din magneziu, tocmai de aceea clorofila este denumită pe bună dreptate ca fiind “sângele plantelor”.

1. Clorofila oxigenează și detoxifică organismul

 Consumul regulat de clorofilă contribuie la oxigenarea sângelui și stimulează producerea de hemoglobină. Datorită faptului că principala funcție a hemoglobinei este transportul oxigenului, dacă acesta crește, celulele vor fi oxigenate mai bine și, în consecință, toate organele, dar mai ales inima, vor beneficia de pe urma acestuia.

 Iată care sunt beneficiile de a avea un organism bine oxigenat: crește nivelul de energie, se îmbunătățește memoria, se reduce presiunea sanguină, se reduce apariția varicelor și a celulitei, se îmbunătățesc nivelele de glucoză, ameliorându-se diabetul, se previne apariția cancerului.

2. Clorofila întărește sistemul imunitar

 Procesul de curățare și de alcalinizare pe care îl produce clorofila în organism ajută la stimularea sistemului imunitar. Unele bacterii anaerobe nu se dezvoltă în prezența oxigenului pe care îl aduce clorofila în organism.

3. Clorofila menține sănătatea tractului digestiv

 Clorofila ajută la menținerea bacteriilor sănătoase din flora intestinală, prevenind astfel diverse tulburări digestive. În cazul în care suferiți de diverculită, clorofila este recomandată deoarece este un cicatrizant progresiv care are efect astringent, ceea ce o recomandă ca un adevărat „deodorant” stomacal.

4. Clorofila contracarează efectele radiațiilor

 S-a demonstrat faptul că un consum adecvat de clorofilă poate ajuta la prevenirea efectelor nocive ale expunerii la radiații. Tocmai de aceea clorofila se poate utiliza ca supliment alimentar pentru a neutraliza efectele secundare ale radioterapiei și inclusiv a chimioterapiei, în cazul pacienților cu cancer.

5. Clorofila ajută la eliminarea kilogramelor în plus

 Sucul de clorofilă ajută la eliminarea kilogramelor în exces deoarece conține multe fibre, care deoarece sunt digerate mai mult timp de organism ;i oferă senzația de sațietate. De asemenea, un suc sau un shake cu clorofilă ajută la reducerea retenției de lichide din corp.

Cum se prepară un suc delicios de clorofilă?

 Ingredientele de care avem nevoie pentru a prepara un suc bogat în clorofilă sunt:

 - un măr

 - două linguri de germeni la alegere (lucernă, broccoli, grâu, ridichi, etc.)

 - trei frunze de varză (dacă nu vă plac, le puteți înlocui cu frunze de spanac, castravete, andive sau cicoare)

 - o legumă la alegere (poate fi morcov, dovlecel sau sfeclă roșie)

 - frunze proaspete de mentă

 - o tijă de țelină

 - miere de albine după gust

 - o cană cu apă

 Modul de preparare a sucului de clorofilă este destul de simplu. Mai întâi, se curăță mărul de semințe, dar nu și de coajă și se spală bine toate ingredientele. Cu ajutorul unui blender se procesează mărul, semințele germinate, frunzele de varză și leguma pe care ați ales-o. Se adaugă și țelina și suficientă apă cât să se obțină un amestec omogen. La final se adaugă mierea și se amestecă bine. Apoi amestecul se trece printr-o strecurătoare și se consumă imediat. Este ideal ca sucul de clorofilă să se consume dimineața pe stomacul gol pentru a profita de toate beneficiile sale.

Cum se consumă clorofila pentru un aport maxim de beneficii?

 Dacă dorim să obținem clorofila pe care o conțin legumele trebuie să ne asigurăm că acestea sunt verzi și este de preferat să le consumăm crude pentru a ne bucura de toate beneficiile acestora.

 Modalitatea cea mai naturală de a consuma clorofilă este prin intermediul legumelor cu frunze verzi precum guliile, rucola, spanacul, salata verde, năsturelul, germenii de cereale și legume, țelina, broccoli, varza creață, andivele, etc. Aceste legume conțin clorofilă în cantități mari și pot fi consumate zilnic în diverse salate, sucuri sau shake-uri proaspete.

 De asemenea, unele alge precum spirulina, chlorella și alaga AFA au mari concentrații de clorofilă. Acestea se pot adăuga sub formă de pulbere în diverse sucuri sau shake-uri de legume sau se consumă sub formă de comprimate.

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Lasă comentariile tale

  1. Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Rate this post:
Ataşamente (0 / 3)
Share Your Location

Mai poti citi din Nutritienti esentiali

Suplimente anti-corona…

Melatonina, un supliment pentru a preveni și trata infecția cu COVID-19  În articolul ante...

Mai mult

Suplimente anti-corona…

Rolul esențial al vitaminei D pentru prevenirea COVID-19  În acest articol vă prezint c...

Mai mult

Rolul potasiului în a…

Ce este potasiul și care este rolul său?  Potasiul este mineralul care apare în cantitatea...

Mai mult

Biotina (Vitamina B7):…

Ce este biotina?  Biotina este o vitamină din complexul vitaminelor B care este necesară fi...

Mai mult

Carbohidrații în die…

Ce sunt carbohidrații?  O nutriție corectă este cu siguranță baza unei sănătăți î...

Mai mult

Enzime și probiotice:…

Ce sunt enzimele digestive?  Deoarece atât enzimele digestive cât și probioticele acțio...

Mai mult

Colina, nutrient cheie…

Ce este colina?  Colina este o substanță care în mod normal este asociată cu vitamina B, ...

Mai mult

Niacina: beneficii pen…

Niacina reduce nivelele de colesterol și protejează inima  Niacina (Vitamina B3), cunoscu...

Mai mult

Importanța sulfului p…

Importanța sulfului pentru sănătate (II)  Sulful are un rol important în multe procese bi...

Mai mult

Importanța sulfului p…

Sulful este esențial pentru sănătate  Sulful poate fi considerat un mineral “uitat” de...

Mai mult

7 minerale cheie pentr…

 7 minerale cheie pentru sănătate  Nutriționiștii afirmă că există o mare posibilitat...

Mai mult

Seleniul și beneficii…

Ce este seleniul?  Seleniul a fost descoperit în anul 1817 de chimistul suedez Berzelius și...

Mai mult

5 beneficii ale clorof…

Ce este clorofila?  Clorofila este unul din compușii chimici fundamentali care este prezent ...

Mai mult

Beneficiile steviei pe…

Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un r...

Mai mult

Vitamina E contra boli…

Vitamina E contra bolilor cronice și a îmbătrânirii  A avea o dietă echilibrată, bogat...

Mai mult

Probioticele și afec…

Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Ag...

Mai mult

Alimente bogate în fl…

Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o...

Mai mult

7 alimente pentru stim…

Somnul și sănătatea  Chiar dacă multe persoane ignoră acest aspect, somnul are o strâns...

Mai mult

Cum să identificăm d…

De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie defici...

Mai mult

Combate depresia cu aj…

Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Mai mult

Cele mai bune alimente…

Cele mai bune alimente pentru sănătatea ochilor  Mai mult de 70% dintre subiecții care au ...

Mai mult

Vitaminele care reduc …

Vitaminele care reduc riscul de cancer de piele  S-a demonstrat în numeroase studii medicale...

Mai mult

Hidratarea corectă - …

Beți apă pentru sănătate!  A bea apă zilnic (de preferat de izvor sau cât mai pură), e...

Mai mult

Nutrienți pentru rege…

Ce este mielina?  Mielina este o lipoproteină care se găsește în organismul vertebratelor...

Mai mult

Magneziul reduce riscu…

Alimentația sănătoasă poate preveni cancerul  Alimentația este unul din cei mai puternic...

Mai mult

Lista alimentelor boga…

Lista alimentelor bogate în minerale  Mineralele se împart în trei clase: macroelemente, m...

Mai mult

7 nutrienți pentru o …

Nutrienți fundamentali pentru menținerea pielii în condiții optime  A avea o piele frumoa...

Mai mult

Dieta pentru un păr s…

Aspectul părului depinde într-o mare măsură de alimentație  Spune-mi ce mănânci și î...

Mai mult

Alimente bogate în ma…

Magneziul, un mineral foarte important pentru sănătate  Magneziul este un mineral destul de...

Mai mult

Cei mai buni antioxida…

Ce sunt antioxidanții și cum ne ajută aceștia?  Antioxidanții sunt substanțe care prote...

Mai mult

Enzimele și rolul lor…

Ce știm despre enzime?  Probabil ați auzit deja despre enzime și probabil știți deja câ...

Mai mult

Vitamina E: proprietă…

Vitamina E: proprietăți și surse alimentare  Principala funcție a vitaminei E este cea de...

Mai mult

Omega 3, beneficii și…

Omega 3: proprietăți și beneficii   Grăsimile sunt o serie de compuși care au în comun...

Mai mult