Sănătate cu Dr. Cătălin Luca

Pentru o viață sănătoasă și fericită

Sfatul medicului

Inregistrare

Filtre apa

Filtru apa

Storcator fructe si legume

Storcator de suc

midoris

natura vie, magzin naturist.jpg

Vitamina c alcalina forte

Intestinele și sănătatea organismului

Programul 4R pentru sănătatea intestinală De mult timp se știe că microorganismele prezente la nivelul intestinelor au un rol foarte important pentru sănătatea digestivă umană. Totuși, în cadrul unor recente cercetări medicale s-a determinat faptul că flora intestinală poate fi relaționată și cu sănătatea metabolică.

 A avea o bună sănătate intestinală este un aspect determinant pentru a ne bucura de o stare bună de sănătate la nivel general. Chiar dacă timp de secole sănătatea intestinală a fost relaționată doar cu cea digestivă, în prezent cercetările medicale au demonstrat faptul că o bună sănătate intestinală influențează de asemenea și restul corpului.

Natura care vindecă

7 plante pentru sănătatea feminină

 Multe plante medicinale pot ajuta femeile de toate vârstele în tratarea sau ameliorarea anumitor afecțiuni feminine dintre cele mai comune.

 Plantele medicinale au fost utilizate din cele mai vechi timpuri pentru ameliorarea sau vindecarea anumitor tulburări specifice femeilor, incluzând tulburările legate de menstruație, de perioada sarcinii sau a menopauzei, dar și neplăcuta candidoză vaginală sau osteoporoza. De asemenea, plantele medicinale pot aduce un anumit echilibru în cazul problemelor care fără să fie exclusiv feminine, le afectează totuși, în cea mai mare măsură pe femei: astenia, anxietatea, migrenele, infecțiile vezicii urinare, constipația, etc.

Ce este apatia?

Plante medicinale și alimente care combat apatia Apatia poate fi definită ca o lipsă de motivație pentru a acționa și constă în pierderea interesului față de ceea ce ne motiva în mod normal. Apatia este opusul entuziasmului, este acea atitudine pasivă de a privi cum trece viața fără a trăi vreun stimul sau interes semnificativ.

 Când o persoană este apatică, ea se simte distantă, fără o conexiune directă cu viața din jurul ei și nu dorește să participe la tumultul acesteia. Totuși, pentru a înfrunta această problemă, odată ce o recunoaștem, trebuie să fim neutri, adică este important să încercăm să lăsăm deoparte toate acele gânduri care ne pot afecta starea în mod negativ ca de exemplu “nimic nu are sens”. Procedând astfel cu perseverență și fiind tot mai conștienți de gândurile și de emoțiile noastre, ne vom putea îmbunătăți starea pe zi ce trece.

Alimentația și pH-ul

5 sucuri anticancerigene și alcalinizante Tot ceea ce mâncăm și bem influențează în bine sau în rău pH-ul organismului nostru. Unele alimente cresc nivelele de aciditate din corp, în timp ce altele ne alcalinizează. La nivel general, alimentele de origine animală precum carnea și produsele lactate, determină ca nivelele de aciditate să crească. În schimb, alimentele de origine vegetală precum fructele și legumele crude au proprietăți alcalinizante. Deoarece avem nevoie de un echilibru al pH-ului, ideal este să consumăm în mod echilibrat ambele tipuri de alimente. Pe cât posibil însă, este important să se evite alimentele care au nivele ridicate de aciditate, ca de exemplu mâncărurile procesate de tip fast-food sau junk-food.

 În prezent, cancerul este catalogat ca fiind una dintre bolile în care alimentația poate fi un factor important în formarea sau manifestarea acestuia.

 Prezența celulelor cancerigene în corpul uman este permanentă, însă depinde de noi înșine, de stilul nostru de viață, de alimentație și de natura emoțiilor pe care le avem în mod preponderent dacă aceste celule vor suferi mutații și se vor răspândi sau nu.

Plantele vindecătoare sunt folosite din cele mai vechi timpuri

7 plante medicinale care trebuie folosite cât mai des Înainte să existe medicina modernă și varietatea de medicamente sintetice, existau plantele, iar civilizațiile străvechi știau cum să le folosească în mod strategic pentru a trata bolile obișnuite și inclusiv bolile cel mai grave sau chiar mortale.

 Un vechi papirus egiptean din Ebers, datând aproximativ din anul 1550 î.C. și având în jur de 100 de pagini, conține 700 de plante medicinale și detalii valoroase asupra folosirii acestora. De asemenea, tratatele hipocratice grecești din secolul XVI î.C. detaliază folosirea plantelor de leac medicinale.

 Mai târziu, în timpul anilor 1800 și începutul anilor 1900, cunoștințele despre plantele medicinale se transmiteau din generație în generație. La modul obișnuit, femeile cunoșteau cel mai bine plantele vindecătoare și tot ele erau apelate ca medici, nu doar pentru a trata bolile, cât și pentru a prepara tonice din plante și alte remedii de acest gen.

 Organizația Mondială a Sănătății (WHO este sigla sa în engleză) estimează că aproximativ 80% din populația lumii încă mai folosește remedii naturale tradiționale, printre care se numără folosirea plantelor medicinale, ca instrument principal pentru îngrijirea sănătății. De exemplu, majoritatea medicamentelor de sinteză noi (70%) prezente în Statele Unite sunt derivate din produse naturale, în principal din plante.

Cinci sfaturi pentru sănătatea ficatului

Cinci sfaturi pentru sănătatea ficatului Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie și în general la buna funcționare a metabolismului, având diferite funcții vitale.  Este vorba de al doilea organ mai mare, după piele și care este situat în partea dreaptă a cutiei toracice.

 Ficatul reglează secreția anumitor hormoni, depozitează nutrienți și produce proteine dar și enzimele care participă la digestie (bila).

 Din păcate, ficatul este un organ care poate fi afectat de obiceiurile proaste și în principal de ingerarea unor de substanțe și alimente care aduc prejudicii sănătății. Tocmai de aceea, următoarele sfaturi ne pot ajuta să avem grijă de sănătatea ficatului.

Numărul 1: Ai grijă de greutatea corporală

 Obezitatea și supragreutatea sunt relaționate în mod frecvent cu dezvoltarea ficatului gras, iar în acest caz, dacă nu se iau măsurile adecvate, se poate transforma în ciroză hepatică, insuficiență hepatică și inclusiv cancer de ficat.

Plantele și condimentele sunt o sursă valoroasă de antioxidanți

Cele mai bune alimente, plante și condimente antiinflamatorii Plantele și condimentele conțin în general o mare varietate de antioxidanți, minerale și vitamine și ajută la creșterea densității de nutrienți din alimente. De fiecare dată când asezonați mâncărurile cu plante sau condimente, vă îmbunătățiți alimentele fără a adăuga nicio calorie.

 De fapt, acțiunea antioxidantă a plantelor este chiar mai mare decât cea din fructe și legume, care se știe că sunt bogate în antioxidanți. Multe studii au demonstrat de asemenea că majoritatea condimentelor au proprietăți medicinale unice.

 Într-un studiu medical amplu, cercetătorii de la trei universități din Statele Unite au desfășurat un experiment pentru a evalua “adevăratele” beneficii ale plantelor și condimentelor, iar așa cum a arătat Dr. Michael Greger MD:

 "Cercetătorii au măsurat modificarea nivelului de antioxidanți din fluxul sanguin înainte și după consumul acestor plante. Concluzia este că probabil aceștia se absorb chiar mai mult decât credem, astfel încât cercetătorii au încercat să măsoare schimbările fiziologice din sânge. Ei erau interesați să știe dacă compușii absorbiți ar fi capabili să protejeze globulele albe de un oxidant sau de leziuni inflamatorii—sau dacă consumul de plante și condimente ar împiedica lanțurile de ADN să se rupă în momentul în care sunt atacate de radicalii liberi."