Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Programul 4R pentru sănătatea intestinală

Intestinele și sănătatea organismului

Programul 4R pentru sănătatea intestinală De mult timp se știe că microorganismele prezente la nivelul intestinelor au un rol foarte important pentru sănătatea digestivă umană. Totuși, în cadrul unor recente cercetări medicale s-a determinat faptul că flora intestinală poate fi relaționată și cu sănătatea metabolică.

 A avea o bună sănătate intestinală este un aspect determinant pentru a ne bucura de o stare bună de sănătate la nivel general. Chiar dacă timp de secole sănătatea intestinală a fost relaționată doar cu cea digestivă, în prezent cercetările medicale au demonstrat faptul că o bună sănătate intestinală influențează de asemenea și restul corpului.

Citește mai mult:Programul 4R pentru sănătatea intestinală

7 plante pentru sănătatea feminină

Natura care vindecă

7 plante pentru sănătatea feminină

 Multe plante medicinale pot ajuta femeile de toate vârstele în tratarea sau ameliorarea anumitor afecțiuni feminine dintre cele mai comune.

 Plantele medicinale au fost utilizate din cele mai vechi timpuri pentru ameliorarea sau vindecarea anumitor tulburări specifice femeilor, incluzând tulburările legate de menstruație, de perioada sarcinii sau a menopauzei, dar și neplăcuta candidoză vaginală sau osteoporoza. De asemenea, plantele medicinale pot aduce un anumit echilibru în cazul problemelor care fără să fie exclusiv feminine, le afectează totuși, în cea mai mare măsură pe femei: astenia, anxietatea, migrenele, infecțiile vezicii urinare, constipația, etc.

Citește mai mult:7 plante pentru sănătatea feminină

Plante medicinale și alimente care combat apatia

Ce este apatia?

Plante medicinale și alimente care combat apatia Apatia poate fi definită ca o lipsă de motivație pentru a acționa și constă în pierderea interesului față de ceea ce ne motiva în mod normal. Apatia este opusul entuziasmului, este acea atitudine pasivă de a privi cum trece viața fără a trăi vreun stimul sau interes semnificativ.

 Când o persoană este apatică, ea se simte distantă, fără o conexiune directă cu viața din jurul ei și nu dorește să participe la tumultul acesteia. Totuși, pentru a înfrunta această problemă, odată ce o recunoaștem, trebuie să fim neutri, adică este important să încercăm să lăsăm deoparte toate acele gânduri care ne pot afecta starea în mod negativ ca de exemplu “nimic nu are sens”. Procedând astfel cu perseverență și fiind tot mai conștienți de gândurile și de emoțiile noastre, ne vom putea îmbunătăți starea pe zi ce trece.

Citește mai mult:Plante medicinale și alimente care combat apatia

5 sucuri anticancerigene și alcalinizante

Alimentația și pH-ul

5 sucuri anticancerigene și alcalinizante Tot ceea ce mâncăm și bem influențează în bine sau în rău pH-ul organismului nostru. Unele alimente cresc nivelele de aciditate din corp, în timp ce altele ne alcalinizează. La nivel general, alimentele de origine animală precum carnea și produsele lactate, determină ca nivelele de aciditate să crească. În schimb, alimentele de origine vegetală precum fructele și legumele crude au proprietăți alcalinizante. Deoarece avem nevoie de un echilibru al pH-ului, ideal este să consumăm în mod echilibrat ambele tipuri de alimente. Pe cât posibil însă, este important să se evite alimentele care au nivele ridicate de aciditate, ca de exemplu mâncărurile procesate de tip fast-food sau junk-food.

Citește mai mult:5 sucuri anticancerigene și alcalinizante

7 plante medicinale care trebuie folosite cât mai des

Plantele vindecătoare sunt folosite din cele mai vechi timpuri

7 plante medicinale care trebuie folosite cât mai des Înainte să existe medicina modernă și varietatea de medicamente sintetice, existau plantele, iar civilizațiile străvechi știau cum să le folosească în mod strategic pentru a trata bolile obișnuite și inclusiv bolile cel mai grave sau chiar mortale.

 Un vechi papirus egiptean din Ebers, datând aproximativ din anul 1550 î.C. și având în jur de 100 de pagini, conține 700 de plante medicinale și detalii valoroase asupra folosirii acestora. De asemenea, tratatele hipocratice grecești din secolul XVI î.C. detaliază folosirea plantelor de leac medicinale.

Citește mai mult:7 plante medicinale care trebuie folosite cât...

Cinci sfaturi pentru sănătatea ficatului

Cinci sfaturi pentru sănătatea ficatului

Cinci sfaturi pentru sănătatea ficatului Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie și în general la buna funcționare a metabolismului, având diferite funcții vitale.  Este vorba de al doilea organ mai mare, după piele și care este situat în partea dreaptă a cutiei toracice.

 Ficatul reglează secreția anumitor hormoni, depozitează nutrienți și produce proteine dar și enzimele care participă la digestie (bila).

 Din păcate, ficatul este un organ care poate fi afectat de obiceiurile proaste și în principal de ingerarea unor de substanțe și alimente care aduc prejudicii sănătății. Tocmai de aceea, următoarele sfaturi ne pot ajuta să avem grijă de sănătatea ficatului.

Citește mai mult:Cinci sfaturi pentru sănătatea ficatului

Cele mai bune alimente, plante și condimente antiinflamatorii

Plantele și condimentele sunt o sursă valoroasă de antioxidanți

Cele mai bune alimente, plante și condimente antiinflamatorii Plantele și condimentele conțin în general o mare varietate de antioxidanți, minerale și vitamine și ajută la creșterea densității de nutrienți din alimente. De fiecare dată când asezonați mâncărurile cu plante sau condimente, vă îmbunătățiți alimentele fără a adăuga nicio calorie.

 De fapt, acțiunea antioxidantă a plantelor este chiar mai mare decât cea din fructe și legume, care se știe că sunt bogate în antioxidanți. Multe studii au demonstrat de asemenea că majoritatea condimentelor au proprietăți medicinale unice.

Citește mai mult:Cele mai bune alimente, plante și condimente...