Remedii naturiste: antibioticele naturale
Există atât plante, cât şi produse naturale care au o mare putere antibiotică. Diferența dintre antibioticele de sinteză şi antibioticele naturale este aceea că antibioticele naturale nu au reacţii adverse şi pot fi administrate atât pentru tratarea infecțiilor, cât şi pentru prevenirea lor.
Este important de ştiut că antibioticele naturale reprezintă remediul prin care se evită dezvoltarea rezistenței organismului la bacterii, fără niciun fel de reacții adverse. Există multe substanțe naturale extrem de eficiente, cu proprietăţi antibacteriene, antifungice şi antivirale, acestea fiind capabile să protejeze organismul uman în condiţii de siguranţă şi care au reale efecte de vindecare.
În prezent, administrarea antibioticelor se face cu o prea mare uşurintă, chiar şi în cazul în care nu este neaparată nevoie de administrarea lor, iar modul de administrare este de asemenea de multe ori nerespectat. Aceasta poate determina apariţia următoarelor probleme:
- prin folosirea antibioticelor de sinteză organismul este privat de posibilitatea de a se ajuta singur şi de a-şi exercita forţa naturală de apărare;
- sistemul imunitar este perturbat (uneori destul de grav) în urma tratamentului cu antibiotice, deoarece acestea au o influenţă negativă asupra acestuia şi de asemenea perturbă flora cutanată şi intestinală;
- în timp se dezvoltă o rezistenţă nedorită a microbilor faţă de antibioticele folosite în mod necorespunzător, iar în cazul unei infecţii ulterioare este necesară fie o doză crescută de antibiotic, fie folosirea altui antibiotic, mai puternic.
Antibioticele naturale, pe care le găsim în plante sunt o soluţie excelentă în multiple situaţii.
Iată câteva dintre cele mai eficiente și mai cunoscute antibiotice naturale:
Usturoiul proaspăt
Antibiotic puternic, usturoiul ajută la tratarea infecțiilor mai ales la nivelul tubului digestiv şi este un decongestionant eficient, util în tratarea simptomelor de răceală şi tuse.
Tinctura de propolis
Tinctura de propolis este utilizată din cele mai vechi timpuri ca imunostimulent şi antiviral în medicina populară. Proprietățile antiinflamatorii şi cele de anestezic local funcționează eficient mai ales în cazul durerilor în gât şi a tusei.
Infuzia de cuişoare
Fiind antibacteriene şi antiinflamatoare naturale, cuișoarele uşurează în mod eficient durerile de dinți şi de gât. Uleiul esențial din cuişoare conţine un compus numit eugenol, care este util în combaterea infecțiilor şi a inflamaţiilor. Este recomandat să se mestece câte un cuişor de 4-6 ori pe zi sau se poate prepara o infuzie din cinci cuişoare, o jumătate de linguriţă de scorţişoară şi o linguriţă de flori de soc, din care se pot bea 2-3 căni pe zi.
Extractul de Echinaceea
Echinaceea este folosită încă din vremuri îndepărtate pentru întărirea sistemului imunitar şi tratarea infecţiilor. Datorită stimulării activităţii celulelor albe, echinaceea distruge microbii şi activează producţia enzimelor care ajută la regenerarea organismului. Unele studii au demonstrat că această plantă este un bun adjuvant atât în tratarea oboselii cronice, dar şi a altor afecţiuni severe, precum SIDA sau cancerul.
Alte antibiotice naturale foarte eficiente sunt Argintul coloidal, extractul din sâmburi de grapefruit şi extractul din frunzele de măslin (capsule sau tinctură). De asemenea, uleiurile esențiale obținute din plante pot fi de un mare folos în accelerarea vindecării anumitor boli sau afecţiuni. De exemplu există uleiuri esențiale având:
- proprietăţi antivirale precum uleiul de busuioc, cimbru, eucalipt sau arbore de camfor;
- proprietăţi antiparazitare precum uleiul de oregano, cuişoare, cimbru sau neem;
- proprietăţi antifungice precum uleiul de palmarosa, oregano sau cimbru.
Toate acestea pot fi folosite în funcţie de afecţiunile sau bolile cu care ne confruntăm, dar cel mai indicat este să consultăm un medic specializat în domeniul naturist care să ne indice cu precizie remediile cele mai eficiente pentru vindecarea lor.