Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Zahărul alb și consecințele sale negative

Scris de Dr. Luca Catalin

Zahărul alb și consecințele sale negative asupra sistemului endocrin, metabolic și nervos

Zaharul alb si consecintele sale negative

 Multe persoane consumă și apreciază mâncărurile dulci, fie prăjituri, dulciuri, pâine, băuturi răcoritoare și în general, tot ceea ce are sau se transformă în zahăr. La începutul secolului trecut, persoanele consumau anual aproximativ 2.2 kilograme de zahăr, iar în prezent, în Statele Unite o persoană consumă în medie între 47 și 71 de kilograme de zahăr! Din păcate, acest lucru se datorează faptului că în prezent zahărul se găsește în multe produse de pe piață și astfel îl ingerăm fără chiar să fim conștienți de aceasta.

 Când consumăm zahăr, acțiunea sa în corp este imediată însă de asemenea, efectele sale energizante dispar rapid. El este procesat în organism ca insulină. În momentul în care zahărul este introdus în corp, pancreasul secretă insulină pentru a-l arde sau pentru a-l depozita (sub formă de grăsimi). Dacă mâncăm ceva dulce, pancreasul secretă multă insulină, mai mult decât este necesară. Astfel, zahărul pe care l-am ingerat se procesează rapid și rămânem cu o senzație de oboseală și chiar vlăguire. Problema este că în acest moment, corpul identifică o deficiență de zahăr și ce cere mai mult.

 Cu cât mâncăm mai mult zahăr, cu atât mai mult ne cere organismul. Din această cauză se afirmă că consumul de zahăr poate cauza dependență, deoarece se creează un cerc vicios vizavi de acesta.

Efecte dăunătoare ale zahărului alb

 Zahărul alb este conținut de multe produse pe care le consumăm și, care din păcate provoacă anumite efecte dăunătoare organismului, efecte dintre care le menționăm pe următoarele:

 - Tulburări ale metabolizării calciului: Zahărul alb carențează corpul de vitaminele din complexul B, ceea ce slăbește în timp pancreasul și poate cauza diabet și alte afecțiuni.

 - Abuzul de zahăr datorită consumului repetat de băuturi carbogazoase, prăjituri, dulciuri, produse de patiserie, etc., poate determina hipoglicemie.

 - Sistemul endocrin: sistemul endocrin se dezechilibrează și provoacă în timp multe probleme hormonale precum indigestii, aritmii cardiace, probleme de menopauză, etc. Glandele endocrine precum glandele suprarenale, pancreasul, glanda pituitară, etc., influențează toate funcțiile corpului, iar atunci când consumăm zahăr alb, sistemul endocrin se dezechilibrează și reacțiile chimice ale corpului se alterează.

 - Sistemul osos: consumarea zahărului alb în mod constant determină eliminarea cu ușurință a calciului din organism. De aceea, corpul este forțat să-și extragă calciul din oase și țesuturile în care se depozitează acest mineral. Astfel, oasele devin poroase (provocând osteoporoză), iar țesuturile se fragilizează.

 - Alergii: alimentele care provoacă cele mai multe reacții alergice sunt cele care conțin sau se consumă cu zahăr precum laptele, grâul, pâinea, dulciurile, biscuiții, ciocolata, etc. Consumul repetat al acestor produse provoacă în corp probleme de asimilare deoarece zahărul se descompune și fermentează accelerat, iar alimentele nu se asimilează corect, generând toxine care se elimină în sânge, provocând toxemia. Când un exces de toxine ajunge la cap și există o saturație, pot rezulta simptome precum amețeli, oboseală excesivă, stări de indispoziție, probleme de concentrare, dureri de cap, reacții alergice precum lăcrimarea ochilor, strănutul, rinita alergică, guturaiul, etc.

 - Enzime: Alimentele pe care le ingerăm necesită enzime pentru procesul digestiei, iar astfel nutrienții conținuși de aceștia ajung direct în celule. Însă dacă celula nu are mineralul corespunzător, atunci efectele enzimelor sunt afectate. Zahărul extrage mineralele din corp, iar dacă există o deficiență sau din contră un exces al unui anumit mineral, atunci funcția enzimatică este dereglată.

 - Sistemul imunitar: macrofagele, organismele care distrug substanțele toxice și dăunătoare din corp precum virușii, bacteriile, etc., sunt inhibate de moleculele de zahăr, blocând astfel funcția de apărare a corpului. Tocmai de aceea, în cazul infecțiilor sau a problemelor de sănătate, unul din primele alimente care trebuie evitat este zahărul alb.

 - Zahărul rafinat nu aduce nici o valoare nutritivă, de aceea în corp se transformă în toxine sau în grăsime, și în plus deteriorează dinții și cauzează aciditate stomacală.

Înlocuitori sănătoși ai zahărului alb

 O modalitate sănătoasă de a îndulci alimentele fără a aduce prejudicii sănătății este de a folosi acești înlocuitori bineveniți ai zahărului alb rafinat:

 - Mierea de albine: care, pe lângă faptul că îndulcește este și bogată în vitamine din complexul B, are calciu și alte minerale importante și este ideală pentru copii;
 -  Mierea sau siropul de agave;
 - Zahărul muscovado, zahărul brun, zahărul demerara, etc.;
 - Stevia: o plantă care se folosea încă din antichitate nu doar pentru îndulcire cât și pentru întreținerea siluetei deoarece generează un efect de sațietate în stomac.

 - Un alt înlocuitor extraordinar, dar mai puțin cunoscut, este exoticul zahăr din florile nucilor de cocos, care are o aromă deosebită, ușor caramelizată și este o alternativă foarte sănătoasă la zahărul alb.

 Fructele precum bananele, mango, strugurii, stafidele sunt fructe foarte dulci, iar dacă îți prepari dimineața sau pe parcursul zilei un suc natural din aceste fructe, nu va trebui să mai adaugi un îndulcitor, pentru că sunt o variantă perfect sănătoasă pentru dulce.

Mai poți citi din Alimente de evitat

Alimente care favorizea…

5 alimente cancerigene: evită-le pentru a reduce riscul de cancer  Așa cum există alimente...

Mai mult

Zahărul alb și consec…

Zahărul alb și consecințele sale negative asupra sistemului endocrin, metabolic și nervos ...

Mai mult

Pericolul toxinelor din…

Chimicalele care ne asaltează  În ultimii 60 de ani s-au creat mai mult de 80 de mii de chi...

Mai mult

Zahărul dăunează să…

O alimentație greșită favorizează apariția bolii Alzheimer Boala Alzheimer, o formă gra...

Mai mult

Legătura dintre grăsi…

Obezitatea este factor de risc în apariția cancerului  Obezitatea este în mod frecvent un ...

Mai mult

Aspartamul crește risc…

Consumul de aspartam poate fi relaționat cu limfomul non-Hodgkin și leucemia  Aspartamul es...

Mai mult

Pericolul din alimentel…

Pericolul din alimentele procesate  În majoritatea cazurilor, termenul de "aliment procesat...

Mai mult

Alimente care îmbătr…

Care sunt cauzele îmbătrânirii pielii?  Pielea îmbătrânește din cauza unor factori d...

Mai mult