Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Cum ne pot îmbolnăvi emoțiile negative?

Scris de Dr. Luca Catalin

Despre cauzele emoționale ale bolilor

Cum ne pot îmbolnăvi emoțiile negative? Uneori, o persoană se simte rău din punct de vedere fizic fără un motiv aparent. Uneori poate fi vorba de oboseală acumulată, dureri de cap, probleme digestive sau orice alt simptom care o împiedică să se simtă bine și în formă.

 Mult mai des decât credem, simptomele fizice și bolile își au originea în emoțiile noastre. Aceasta nu înseamnă că nu sunt reale sau că acestea există doar în mintea noastră, ci înseamnă că emoțiile negative pot avea un impact atât de puternic asupra corpului, încât pot duce la îmbolnăvire.

 Iată un exemplu care ne poate ajuta în multe cazuri să determinăm dacă o boală sau un simptom are o origine psihologică. Imaginează-ți, de exemplă, că ai contracturi musculare sau dureri de cap. Când acestea au o cauză fizică (de exemplu, o contractură după un efort fizic excesiv), durerea urmează cursul similar al unei boli acute tipice sau al unei răni, adică corpul reacționează și începe imediat procesul de vindecare, astfel încât starea ta se îmbunătățește zi după zi, până când problema dispare complet la scurt timp. Însă, atunci când durerea are o cauză emoțională, ea va persista orice vei face, deoarece corpul încearcă să se vindece, dar nu reușește, deoarece cauza continuă să fie prezentă, în interiorul tău și în propria ta minte. Dacă nu mergi direct la acea cauză emoțională, simptomele nu vor dispărea.

Stresul și efectele sale asupra corpului

 Când ne confruntăm cu un anumit tip de tensiune, atât externă cât și internă, corpul nostru reacționează răspunzând prin stres. De exemplu, ai un nou loc de muncă unde șeful tău te tratează cu dispreț. În cazul unei asemenea situații, resimți o tensiune care se produce atât la nivel emoțional cât și fizic.

 La nivel psihologic sau emoțional apare o stare de preocupare sau anxietate, iritabilitate, mânie, probleme cu somnul, tristețe, oboseală sau probleme de concentrare.  La nivel fizic se poate produce o creștere a frecvenței cardiace, probleme digestive, amețeli, contracturi musculare, dureri de cap sau de spate, senzația de lipsă de aer, transpirație excesivă.

 Stresul se poate datora anumitor circumstanțe exterioare. De exemplu, pot fi probleme la locul de muncă, relații de cuplu tensionate, probleme financiare, etc. Însă modul în care reacționezi în aceste circumstanțe este cea care, în ultimă instanță, determină felul în care te vei simți. Din acest motiv, ceea ce gândești și modul în care acționezi într-o situație stresantă este foarte important.

 În alte cazuri, propriul mod de a fi al unei persoane este cel care o determină să fie preocupată de practic tot și să reacționeze continuu cu teamă și stres la orice situație neprevăzută sau problemă, oricât de mică ar fi aceasta. Adeseori aceste persoane au simptome cronice, precum dureri de cap, migrene, hipertensiune arterială, contracturi musculare, oboseală cronică sau inclusiv boli cardiace.

Cum poate stresul să ne îmbolnăvească?

 Simptomele descrise se produc deoarece, într-o situație de stres, corpul nostru se pregătește automat pentru „ a lupta sau a fugi”. Se eliberează niște hormoni (hormonii stresului) care determină imediat o serie de schimbări fiziologice:

 - Pentru a lupta sau a fugi, este necesar ca mușchii să se tensioneze, de aici rezultând contracturile și problemele musculare care sunt atât de tipice la persoanele stresate.

 - Inima bate mai repede pentru a pompa mai mult sânge și oxigen în mușchi, iar respirația se accelerează.

 - Corpul consideră de asemenea că trebuie să trimită majoritatea resurselor la organele care au nevoie de acestea cel mai mult în acest moment (cel definit ca „ a lupta sau a fugi”), astfel încât funcțiile mai puțin necesare să devină mai lente. Aceasta se petrece de exemplu cu procesul digestiei. Dacă simți teamă, contracțiile și secrețiile duodenului și stomacului se inhibă, în timp ce dacă simți mânie, acestea se accelerează.

 - Sistemul imunitar este de asemenea inhibat din același motiv (energia lipsește din alte organe).

 Acesta este un răspuns desemnat să funcționeze pe termen scurt, care ne permite să înfruntăm într-un mod eficient o amenințare imediată. Problemele apar însă când stresul devine cronic, iar acest răspuns se prelungește în exces. Când aceste schimbări fiziologice se prelungesc în exces, pot determina apariția diferitelor tulburări și boli.

De exemplu:

 - Stresul determină ca densitatea sângelui să crească, iar aceasta poate crește probabilitatea formării cheagurilor de sânge.

 - Deoarece în caz de stres răspunsul imunitar este redus, în același timp crește probabilitatea apariției unor infecții.

 - Când apare o celulă canceroasă, un sistem imunitar sănătos o distruge. Dacă acest sistem este inhibat de stres, probabilitatea apariției cancerului este mai mare.

 - Fiind afectat de stres și aparatul digestiv, pot apărea dureri abdominale, constipație, diaree, aciditate stomacală, gastrită, ulcer, etc.

 - Stresul poate determina chiar pierderea unei sarcini, într-un procent de 50% din cazuri.

 - Simptomele similare alergiilor de care suferă anumite persoane care lucrează mult în birouri (precum astm, dureri de cap, eczeme, sinuzită) și care au fost asociate sindromului clădirilor bolnave (persoanele care lucrează într-o clădire care are un sistem închis de ventilație a aerului) pot fi asociate de asemenea și cu un stres mărit.

 - Durerile de cap sunt un simptom foarte tipic asociat stresului și sunt dureri produse de tensiunea musculară. Sunt unele persoane care au o predispoziție biologică să transforme stresul în tensiune musculară.

 - Stresul poate cauza de asemenea migrene, cu toate că în acest caz, durerea apare odată ce cauza declanșatoare a stresului a dispărut.

    8 comportamente eficiente pentru combaterea stresului

 Stresul poate slăbi enorm sistemul imunitar și contribui la apariția diferitelor boli. Hormonii stresului, precum cortizolul, pot slăbi răspunsul imunitar. În plus, nivelele ridicate de cortizol contribuie la apariția hipertensiunii, reduc funcția mentală, contribuie la apariția problemelor de glucoză (zahăr) din sânge și slăbesc funcția glandei tiroide, printre alte efecte.

 Când dorim să stimulăm sistemul imunitar și să combatem stresul, cele mai multe persoane se gândesc imediat la remedii precum plante, vitamine și o alimentație sănătoasă. Desigur că fiecare dintre acestea, atât separat, cât și împreună, sunt foarte eficiente pentru o viață sănătoasă și un sistem imunitar optim. Însă v-ați gândit că există și anumite atitudini sau comportamente care pot să dea rezultate la fel de bune? S-a demonstrat în nenumărate rânduri eficiența acestora și este recomandat să recurgeți la acestea atât pentru a preveni diverse tulburări sau boli, cât și ca mod de viață:

 1. Râsul

 Râsul și simțul umorului ne ajută să facem față mai bine problemelor din viața zilnică. În plus, acestea stimulează producerea limfocitelor, reduc nivelele de cortizol (hormonul stresului) și pragul de durere, crescând în același timp toleranța la stres și senzația generală de bună-dispoziție.

 2. Muzica

 Nu este necesar să cânți bine, este suficient doar să cânți. Există multe studii care au demonstrat impactul pozitiv al muzicii asupra sistemului imunitar. Așadar, poți să cânți și să asculți muzică zilnic pentru a te bucura de efectele plăcute pe care muzica le declanșează în întregul organism.

 3. Contactul fizic

 Îmbrățișările, mângâierile sau masajele reduc nivelele de cortizol, crescând în același timp nivelele de oxitocină - care ajută la reglarea tensiunii sanguine, a temperaturii corporale, favorizează vindecarea mai rapidă a rănilor și ameliorează durerile, reduc inflamația și întăresc sistemul imunitar. Iată câte motive minunate ai pentru a-ți îmbrățișa și mângâia cât mai des partenerul, copiii, persoanele dragi, chiar și animalele de casă.

 4. Meditația

 Meditația a fost studiată mult în ultimii ani și se cunosc deja multe informații despre efectele sale pozitive. Conform unuia dintre aceste studii, în cazul persoanelor care au meditat timp de opt săptămâni s-a înregistrat un răspuns imunitar crescut față de virusul gripei. Experții afirmă că aproximativ 15-20 de minute de meditație pe zi pot ajuta foarte mult pentru combaterea stresului și întărirea sistemului imunitar.

 5. Optimismul

 Un studiu realizat de Suzanne Segerstrom, de la Universitatea din Kentucky, a demonstrat cum răspunsul imunitar poate crește atunci când persoanele devin mai optimiste și cum acesta se reduce atunci când aceleași persoane devin mai puțin optimiste. Efectul produs a fost de 0.19. Modest, dar semnificativ. Pentru a înțelege semnificația acestuia, autoarea studiului a explicat că de exemplu, efectul produs în cazul în care o persoană are hipertensiune și ia un medicament pentru diminuarea acesteia, este de 0,03. Iar efectul produs asupra densității osoase când se ia calciu este de 0,08. De aceea, prin comparație, efectul optimismului este destul de puternic, astfel încât se merită să fie adoptat pentru o viață mai sănătoasă.

 6. Hidratarea

 A bea orice lichid și a bea apă nu este același lucru. Unele persoane nu beau aproape niciodată apă, ci consumă băuturi răcoritoare, cafea, ceai sau băuturi alcoolice, care în realitate, deshidratează organismul. Apa pură și sucurile proaspete de legume și fructe (obținute în casă și nu cele din comerț) sunt extrem de importante pentru ca organismul să funcționeze corect, inclusiv creierul. De asemenea, o hidratare corectă poate preveni apariția multor boli sau tulburări și poate menține la cote optime funcționarea sistemului imunitar.

 7. Mișcarea în aer liber.

 O plimbare zilnică de aproximativ 10-30 de minute ajută la stimularea sistemului imunitar, la fel ca exercițiul fizic în general. Exercițiile fizice ajută ca celulele sistemului imunitar să circule în întregul corp, stimulând astfel circulația sanguină. În plus, exercițiile fizice eliberează în corp endorfinele, așa-numitele molecule ale fericirii, care alungă în mod eficient stresul, anxietatea, tensiunile.

 8. Controlul conștient

 Controlul conștient al proceselor fiziologice se poate învăța, iar faptul de a avea o minte deschisă și credința că îți poți influența în mod direct – prin gândurile și emoțiile benefice - sistemul imunitar și funcțiile corpului, este un pas important spre sănătate și relaxare.

Mai poti citi din Vindecarea emotionala

Vindecarea minţii şi …

20-05-2013 Hits:29633 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Vindecarea minţii şi a corpului  Faptul că mintea domină trupul, deşi neglijat de biolog...

Read more

Legătura dintre emoți…

10-02-2016 Hits:23919 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Legătura dintre emoții și stomac  Atunci când ne îndrăgostim, spunem adeseori că “av...

Read more

Cum afectează emoţiil…

29-05-2013 Hits:20837 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cum afectează emoţiile corpul şi mintea?  Pentru a avea o viaţă echilibrată şi săn...

Read more

Inteligenţa emoţional…

19-05-2013 Hits:19703 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Inteligenţa emoţională, un factor decisiv în prevenirea bolilor Medicina tradiţională ...

Read more

Prevenirea bolilor

18-05-2013 Hits:17314 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Sfaturi simple pentru prevenirea bolilor  Există situaţii care ne pot predispune la boal...

Read more

Importanta Serotoninei …

20-06-2014 Hits:14745 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Importanţa Serotoninei pentru sănătate  Serotonina, în afară de reglarea funcţiilor n...

Read more

Vindecarea conştientă

24-05-2013 Hits:13939 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Despre atitudinea cea mai eficientă în procesul vindecării  "Doctore, vreau să mă faci...

Read more

Cum se transformă gân…

09-11-2015 Hits:13823 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cum influențează mintea starea fizică?  Mintea umană este atât de puternică încât ne ...

Read more

Vindecă-ți emoțiile

25-11-2014 Hits:13707 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Ieși din depresie și din pesimism!  Emoțiile pe care le trăim spun multe despre noi ca ...

Read more

Emoțiile și cancerul …

20-04-2015 Hits:10594 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Povestea mea  În cadrul acestui articol voi vorbi despre emoții și cancer și despre legă...

Read more

Vindecarea apetitului e…

31-08-2015 Hits:10491 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Ce este apetitul emoțional?  Apetitul emoțional înseamnă a mânca atunci când nu-ți est...

Read more

Forța gândirii: cheia…

16-06-2016 Hits:10160 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Forța gândirii – un instrument esențial în orice terapie  Există o conexiune imediată...

Read more

Emoțiile și sănătat…

06-05-2016 Hits:9730 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Emoțiile și sănătatea sistemului nervos  În medicina naturistă se cunoaște un mare sec...

Read more

Știința gândurilor v…

01-04-2016 Hits:8977 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

 Poate mintea să vindece într-adevăr corpul?  Pare oarecum imposibil ca puterea gânduril...

Read more

Emoțiile și cancerul:…

15-06-2015 Hits:8538 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Diagnosticul de cancer se poate transforma din dușman în aliat  Există foarte puține fraz...

Read more

Durerea cronica

05-12-2014 Hits:8535 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cauza psihosomatică a durerii cronice  Atunci când o persoană suferă de durere cronică...

Read more

Cum ne pot îmbolnăvi …

07-09-2015 Hits:8277 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Despre cauzele emoționale ale bolilor  Uneori, o persoană se simte rău din punct de vedere...

Read more

Legătura dintre stres …

15-06-2015 Hits:8261 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Legătura dintre stres și cancer  Iată în continuare un articol foarte interesant publicat...

Read more

Ce sunt bolile psihosom…

18-01-2017 Hits:8091 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Bolile psihosomatice – date generale  În același mod în care bolile fizice tind să infl...

Read more

Iubirea te ajută să t…

23-02-2016 Hits:7476 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cum ne vindecă iubirea?  Cercetătorii au confirmat faptul că atunci când suntem îndrăgo...

Read more

Diferența dintre trist…

13-10-2016 Hits:6959 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Diferența dintre tristețe și depresie  De multe ori se poate confunda o stare de tristețe...

Read more

Recomandări și remedi…

29-04-2018 Hits:5630 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Ce este anxietatea?  Apariția anxietății este foarte frecventă și nu ar trebui să o ign...

Read more

10 abilități pentru a…

31-07-2017 Hits:4771 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

 Ce sunt abilitățile psiho-sociale?  În general, persoanele, ca ființe sociale, sunt m...

Read more

Cum se combat atacurile…

07-12-2018 Hits:4364 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Ce este un atac de panică?  Ați simțit vreodată că nu mai aveți suflare, că nu puteți...

Read more

Emoțiile - o cheie uit…

18-10-2016 Hits:3884 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

De ce emoțiile trebuie luate în considerare când vorbim despre stil de viață sănătos ...

Read more

7 semne de epuizare men…

11-03-2019 Hits:3669 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Nivelul de serotonină afectează stările mentale și emoționale  O zi lungă și stresant...

Read more

Mintea creează fericir…

08-10-2019 Hits:3546 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Câteva date despre structura creierului  În prezent, tot mai multe studii științifice din...

Read more

Optimismul ne ajută s…

16-12-2019 Hits:3127 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cele 3 beneficii ale optimismului  Optimismul este hrană pură pentru sistemul nostru imunit...

Read more

Optimismul ne ajută s…

17-02-2020 Hits:2803 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

7 moduri de a crește optimismul și de a reduce anxietatea  De exemplu, tulburările de anxi...

Read more

Cum ne afectează trist…

19-09-2021 Hits:2130 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Legătura dintre pierderea unei persoane și riscul unui atac cardiac  A muri de tristețe ar...

Read more