Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Roșiile, un aliment remediu

Scris de Dr. Luca Catalin

Roșiile, un aliment remediu

Roșiile, un aliment remediu În prezent, există sute de varietăți de roșii. Roșiile (Solanum lycopersicum) sunt printre cele mai consumate și apreciate alimente din lume. Roșiile aparțin familiei Solanacea la fel precum vinetele, cartofii și ardeii și chiar dacă se pot găsi tot timpu anului, sezonul lor este vara. Se recomandă ca roșiile să fie consumate în diverse salate de crudități, sucuri, sosuri și supe.

 Pe lângă faptul că sunt delicioase și oferă multiple posibilități în bucătărie, roșiile au multe proprietăți benefice pentru sănătatea noastră, printre care se remarcă cea de prevenire a cancerului.

 În acest articol vă prezint valorile nutriționale ale roșiilor, precum și proprietățile terapeutice și beneficiile lor pentru consum. De asemenea, vă ofer 3 rețete sănătoase și gustoase cu roșii.

Roșiile: valori nutriționale

 Această legumă este constituită în proporție de 94% din apă. Celelalte componente ale sale sunt carbohidrații, fibrele dietetice și proteinele vegetale.

 Roșiile sunt sărace în calorii, având 19 kcal la 100 grame, însă sunt o sursă bună de vitaminele A, B9, C, E și niacină sau vitamina B3. Roșiile sunt de asemenea bogate în minerale precum potasiu, fosfor, sodiu, magneziu, calciu și iod.

 Roșiile conțin de asemenea fibre dietetice. Fibrele dietetice sunt o componentă care aduce multe beneficii în sensul evitării constipației și îmbunătățirii tranzitului intestinal în mod eficient. Aproximativ 150 de grame de roșii proaspete oferă 2 grame de fibre, care reprezintă 7% din doza zilnică recomandată.

Roșiile: proprietăți terapeutice

 - Roșiile sunt o sursă excelentă de antioxidanți care ne protejează organismul de agresiunile radicalilor liberi și care previn îmbătrânirea prematură;

 - Roșiile, datorită vitaminei A pe care o conțin, ajută la prevenirea cataractei și a degenerării maculare senile și contribuie la menținerea sănătății ochilor;

 - Fitosterolii, fibrele și vitamina B3 din roșii participă la reducerea nivelelor de colesterol din sânge (sunt hipolipemiante);

 - Roșiile au o acțiune antibacteriană și antiinflamatorie;

 - Roșiile stimulează funcționarea sistemului imunitar pentru a apăra organismul de diverși agenți patogeni; o singură moleculă de licopen are puterea de a distruge 13 tulpini de virusuri;

 - Efectul antiplachetar al roșiilor poate contribui la reducerea accidentelor aterotrombotice, cum este ictusul;

 - Roșiile contribuie la o mai bună absorbție a fierului datorită conținutului său de vitamina C;

 - Roșiile protejează ADN-ul de stresul oxidativ determinat de radicalii liberi;

 - Roșiile conțin licopen, un tip de carotenoid având acțiune antioxidantă care ajută la prevenirea bolilor cronice și reduce riscul apariției diferitelor tipuri de cancer (de prostată, plămâni, sân și pancreas) și a bolilor cardiovasculare;

 - Licopenul din compoziţia roşiilor este un excelent ingredient care luptă împotriva apariţiei osteoporozei;

 - Roșiile conțin acid coumaric și acid clorogenic, substanțe care ajută la reducerea efectelor nocive ale fumatului.

           Beneficiile consumului de roșii

 Se recomandă ca roşiile proaspete, preferabil din culturi în care nu s-au folosit îngrăşăminte chimice, să fie consumate cât mai des, atât în salate de legume, cât şi sub formă de suc proaspăt sau ca adaos la diverse sosuri, supe, etc.

1. Roșiile ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare

 Roșiile sunt un ingredient esențial într-o dietă sănătoasă. Culoarea lor roșu intens arată - așa cum este și cazul fructelor colorate – că au un conținut bogat de antioxidanți. Așa cum se știe, în cazul roșiilor, unul dintre elementele cele mai sănătoase este licopenul, care ajută la menținerea sănătății cardiace. Licopenul este un pigment carotenoid care protejează celulele de daunele cauzate de radicalii liberi.

 Mai exact, licopenul eliberează electronii în sânge care sunt captați de radicalii liberi, evitând astfel să se producă deteriorări ale moleculelor și ale membranelor celulare. Nutriționiștii afirmă că nivelul de licopen crește dacă roșiile se combină cu ulei de măsline (preferabil extravirgin).

 De asemenea, o cură cu un pahar de suc de roșii pe zi poate preveni afecțiunile cardiovasculare cum sunt cardiopatia ischemică sau insuficienţa cardiacă. Vitamina B6 din roșii ajută la menținerea unui nivel normal de hemocisteină din sânge, homocisteina fiind responsabilă de sănătatea venelor și a arterelor.

2. Roșiile reglează tensiunea arterială

 Dacă medicul specialist v-a avertizat că aveți tensiunea arterială destul de mare și că este necesar să aveți o dietă adecvată, puteți include roșiile în alimentația zilnică. Licopenul menționat anterior, împreună cu potasiul din roșii favorizează o bună circulație sanguină și ajută la evitarea acumulării de lichide în organism. Aceste două elemente reglează nivelele tensiunii arteriale.

 Conținutul de potasiu, magneziu, sodiu și vitamina B din sucul de roșii scad hipertensiunea arterială și previn riscul de accident vascular cerebral sau de atac de cord. Acești compuși sunt fundamentali pentru menținerea unei presiuni sanguine sistolice și diastolice echilibrate.

3. Roșiile ne protejează de diverse tipuri de cancer

 Roșiile sunt unul dintre alimentele cele mai bogate în antioxidanți, iar liocpenul din acestea împreună cu alte elemente precum glutationul au grijă ca în celule să nu apară mutații sau să se producă diverse alterări la nivel celular. Licopenul din roșii protejează și acționează la nivel celular pentru a hrăni, apară și întări țesuturile contra atacului radicalilor liberi.

 Datorită conținutului lor bogat de vitamina C, licopen și glutation, roșiile sunt un puternic aliment care ajută la prevenirea și combaterea cancerului. Concret, roșiile ajută la prevenirea cancerului de prostată, de plămâni, de stomac, de sân și de col uterin.

 Specialiștii afirmă că roșiile sunt benefice mai ales în cazul femeilor, deoarece acțiunea lor asupra sistemului hormonal feminin îl reglează și îl armonizează. Roșiile sunt în special recomandate în etapa de postmenopauză, perioadă în care se pare că crește riscul de a suferi de cancer de sân, mai ales datorită creșterii masei corporale. Conform unui studiu realizat în cadrul Universității din Rutgers, New Jersey, adiponectina prezentă în roșii este cea responsabilă de prevenirea cancerului de sân.

4. Roșiile sunt recomandate pentru persoanele diabetice

 Conform studiilor realizate de “American Diabetes Association“ (Asociația Americană pentru diabet), consumul regulat de roșii este foarte adecvat pentru persoanele care suferă de diabet, deoarece este un aliment cu un nivel glicemic scăzut care oferă multipli nutrienți:

 - calciu

 - potasiu

 - fibre

 - magneziu

 - vitamina A (carotenoide)

 - vitaminele C și E

 În cazul persoanelor diabetice este foarte important să includă roșiile în dieta zilnică deoarece vindecă mai rapid rănile și ajută la formarea țesutului cicatricial. Pe de altă parte, vitamina A este importantă pentru menținerea unei bune sănătăți vizuale. Vitamina A ajută la îmbunătățirea vederii și previne apariția tulburărilor oculare precum degenerarea maculară senilă, glaucomul și cataracta. De asemenea, roșiile sunt o sursă bună de crom, un mineral care reglează nivelul glicemiei din sânge și inhibă pofta de alimente dulci.

 Un studiu medical realizat în cadrul Universității din Newcastle din Australia, a demonstrat că după doar 3 săptămâni în care pacienții având diabet de tip 2 au consumat suc de roșii, riscul de a dezvolta cheaguri de sânge a scăzut.

5. Roșiile elimină toxinele din organism

 Roșiile sunt o opțiune sănătoasă și sățioasă care ajută la detoxifierea organismului de elementele nocive. În general, toate alimentele bogate în antioxidanți sunt capabile să filtreze acele substanțe de care corpul nu are nevoie.

 Deoarece conțin o cantitate ridicată de fibre și apă, roșiile ajută la pierderea excesului de grăsime corporală, cu atât mai mult cu cât sunt sărace în grăsimi saturate și în calorii. Roșiile conferă rapid senzația de sațietate și stimulează digestia, contribuind astfel la detoxifierea organismului. În plus, roșiile stimulează producerea hormonului numit leptină, care este responsabil cu controlul apetitului, reglarea metabolismului și echilibrarea greutății corporale.

 

                   3 rețete sănătoase cu roșii

1. Suc depurativ pe bază de roșii, pepene roșu și mentă

 La fel ca și roșiile, pepenele roşu este o sursă excelentă de licopen, care se ştie că este un antioxidant bun şi că are şi proprietatea de a inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. În plus, pepenele roşu conţine o varietate impresionantă de nutrienţi importanţi precum: vitamina C, vitamina B6, potasiu, vitamina A, magneziu.

 Acest suc depurativ este o opțiune foarte bună pentru a începe ziua. Ne va ajuta mai ales la purificarea organismului și la menținerea unui bun nivel de hidratare. Este ușor de preparat, foarte recomandat pe timpul verii când este sezonul roșiilor și al pepenilor și este un remediu natural sănătos și delicios. Se vor folosi următoarele:

Ingrediente:

 - 300 g de pepene roșu

 - 2 roșii medii coapte

 - 150 ml de apă

 - 3 frunze proaspete de mentă

 - 2 cuburi de gheață (opțional)

Cum se prepară?

 - În primul rând se vor obține cele 300 g de pepene roșu, având grijă să se îndepărteze sâmburii.

 - Apoi se spală bine roșiile și se taie în jumătăți.

 - Cu ajutorul unui mojar se vor pisa cele 3 frunze proaspete de mentă pentru ca uleiurile esențiale din această plantă să iasă la exterior.

 - Cu blenderul se vor procesa mai întâi roșiile, apoi se va adăuga miezul de pepene. Când se obține o băutură densă și omogenă se vor adăuga și frunzele de mentă pisate și se mai procesează câteva secunde.

 - Sucul depurativ se servește pe stomacul gol, preferabil dimineața.

2. Suc mediteranean de roșii

 În această perioadă a anului, când este sezonul roșiilor, o cură cu suc de roșii este excelentă datorită conținutului său ridicat de minerale și vitamine.

 Roșiile conțin licopen, care poate ajuta la reducerea inflamației în general, însă sunt recomandate în special persoanelor care au probleme pulmonare. Roșiile conțin de asemenea vitaminele A și C, care ajută la curățarea sângelui și la stimularea circulației sanguine, precum și la reducerea prezenței toxinelor din corp.

 Ghimbirul are proprietăți anti-inflamatorii și analgezice datorită compușilor săi fenolici bioactivi. Ghimbirul mai este foarte bun și pentru eliminarea excesului de toxine din corp și întărirea sistemului limfatic. La rândul său, oregano crește producerea transpirației ca un mod de dezintoxicare, iar ingerarea acestuia poate ajuta corpul să elimine excesul de mucozități din plămâni.

 Sucul de roșii are efecte benefice asupra vederii și previne afecțiunile oculare determinate de înaintarea în vârstă datorită vitaminei A, luteinei și zeaxantinei, antioxidanți care protejează retina. De asemenea, sucul de roșii este o sursă bogată de fibre, antioxidanți și vitamine importante care impulsionează funcția organelor purificatoare (rinichii și ficatul) pentru a elimina toxinele și excesul de lichide din corp. Totodată, sucul de roșii stimulează digestia și previne constipația.

 Pentru prepararea sucului mediteranean de roșii sunt necesare următoarele:

Ingrediente:

 - 2 sau 3 roșii coapte

 - o linguriță de ulei de măsline extravirgin

 - câteva picături de suc de lămâie

 - 1 linguriță de ghimbir proaspăt, răzuit fin

 - un vârf de cuțit de oregano

Cum se prepară?

 1. Se aleg 2 sau 3 roșii coapte și se spală bine.

 2. Roșiile se pot curăța de coajă sau nu, după preferințe.

 3. Cu ajutorul unui blender se vor procesa roșiile împreună cu ghimbirul dat pe răzătoare până se obține un suc omogen.

 4. Apoi se adăugă câteva picături de suc de lămâie, o linguriță de ulei de măsline extravirgin și un vârf de cuțit de oregano.

 5. Dacă doriți puteți adăuga o jumătate de cană de apă rece. Se mai procesează câteva secunde și se obține un suc sănătos și răcoritor, ideal pe timp de vară.

3. Supă spaniolă Gazpacho

 Supa Gazpacho este un preparat tradițional din Spania și a fost creată special pentru zilele caniculare de vară, deoarece se servește rece. Această supă a devenit foarte populară datorită mixului savuros de legume și arome pe care le conține: roșiile (ingredientul principal), castraveții, ardeiul gras, usturoiul și ceapa.

 Supa Gazpacho ne oferă multe beneficii, fiind un preparat foarte sănătos, dar sărac în calorii. Este hidratantă și oferă vitamine și fibre care impulsionează metabolismul.

Ingrediente (pentru 4 persoane):

 - 8 roșii coapte

 - o jumătate de ardei roșu

 - un cățel de usturoi

 - o jumătate de ceapă

 - un castravete mare

 - ulei de măsline extravirgin

 - sare de mare sau sare de Himalaya

Cum se prepară?

 1. Se adaugă toate ingredientele în blender și se procesează timp de câteva minute până când se obține o textură omogenă.

 2. Vara gazpacho se păstrează la frigider, iar la servire se pot adăuga cuburi de gheață.

 3. Supa Gazpacho poate fi servită cu felii de pâine prăjită și se poate decora cu bucățele de castravete, ardei, ceapă sau ou fiert tare.

 Observație: Persoanele care suferă de gastrită, hiperaciditate stomacală sau ulcer peptic vor trebui să controleze sau să limiteze consumul de roșii. De asemenea, roșiile conțin acid oxalic (5.3 mg/100 g), substanță care formează săruri insolubile de calciu (oxalat de calciu) care se pot transforma în pietre la rinichi, de aceea nu se recomandă consumul în exces al acestei legume.