Ce este un atac de panică?
Ați simțit vreodată că nu mai aveți suflare, că nu puteți respira, că vă simțiți amețiți, iar pieptul vă doare? Cel mai probabil, este vorba despre declanșarea unui atac de panică.
Un atac de panică este un cumul de emoții care au fost reprimate și care în cele din urmă ies foarte puternic la lumină. Este ca și cum v-ați fi controlat de mult timp și ați ascuns toate aceste emoții, până când vine un moment în care tensiunea este insuportabilă. O persoană care se confruntă cu această acumulare de emoții simte anxietate, teamă și chiar frica de o amenințare care cu siguranță nu există. Atacurile de panică apar brusc și fără nici un avertisment, iar durata acestora poate fi de câteva minute sau puțin mai mult, iar în cazurile mai rare se extind până la oră.
În acest articol vă voi prezenta ce este un atac de panică, care sunt simptomele sale și ce puteți face pentru a le atenua și preveni.
Simptomele unui atac de panică
Ca și în cazul anxietății și fricii, unele dintre simptomele pe care le puteți simți dacă aveți un atac de panică sunt următoarele:
- Senzația de durere sau apăsare în piept
- Lipsa de aer
- Sindromul de hiperventilație
- Palpitații rapide ale inimii
- Transpirație abundentă
- Tremur sau frisoane
- Senzația de sufocare sau senzația de frig
- Grețuri
- Amorțeli
- Senzația de sufocare în gât
Simptomele care ne vor atenționa că este vorba despre un atac de panică pot fi, de asemenea, confundate cu cele ale unui atac cardiac, așa încât este recomandat să mergeți la medic pentru a putea evalua și diagnostica exact tulburarea respectivă. Un atac de panică nu este ceva pur fizic, ci mai degrabă este mai mult influența minții, fiind vorba despre emoții și tensiuni reprimate care va cauza apariția acestuia. După ce se declanșează unul dintre aceste atacuri, cel mai probabil vă veți simți epuizat și foarte obosit.
Ce poate cauza un atac de panică?
Cauzele care determină apariția unui atac de panică nu sunt încă definite complet. Genetica poate influența apariția atacurilor de panică, dar un factor de risc major este un stres emoțional continuu. De asemenea, persoanele care au atacuri de panică au suferit episoade traumatice, ca de exemplu moartea unei persoane iubite, o stare de îngrijorare excesivă și de anxietate.
Recomandări pentru a combate atacurile de panică
În continuare vă vom oferi câteva remedii care vă vor ajuta să atenuați atacurile de panică, dar mai întâi următoarele recomandări pentru a încerca să le preveniți:
- Evitați consumul alcoolului și a cafeinei deoarece poate înrăutăți atacurile de panică.
- Evitați consumul alimentelor care au un conținut ridicat de grăsimi și/sau de zahăr rafinat.
- Încercați să vă odihniți și să dormiți bine.
- Luați mici pauze de-a lungul zilei, iar când este posibil luați-vă câteva zile de vacanță pentru a elibera stresurile și tensiunile.
- Când simțiți că se poate declanșa unul dintre atacuri, puteți bea puțină apă rece ca să vă relaxați.
- De asemenea, puteți să încercați să respirați într-o pungă de hârtie pentru a ameliora sau combate hiperventilație care este asociată cu atacurile de panică.
- Creșteți consumul de fructe și legume proaspete.
- Ieșiți zilnic să vă plimbați în aer liber și să vă bucurați de natură, indiferent de anotimp.
10 remedii pentru a combate atacurile de panică
Dacă atacurile de panică apar în mod frecvent frecvent, este indicat să mergeți la un medic, deoarece aceste atacuri vă afectează cu siguranța bunăstarea emoțională și sănătatea fizică.
Iată în continuare o serie de remedii simple și eficiente care vă vor ajuta să diminuați frecvența și intensitatea atacurilor de panică:
1. Realizați exerciții de respirație lentă: oxigenul are un efect calmant asupra minții și a corpului, iar dacă efectuați tehnicile de relaxare adecvate puteți preveni apariția atacurilor de panică. Pentru a pune acest remediu în practică, stați într-o poziție confortabilă și încercați să vă relaxați mușchii. Apoi începeți să respirați încet și profund, inspirând aer pe nas și eliberându-l ușor pe gură pentru a obține o stare profundă de calm. Pentru a ameliora simptomele acestei afecțiuni, repetați exercițiul de atâtea ori până când simțiți că sunteți mai relaxat.
2. Beți ceai verde: printre beneficiile cele mai importante ale ceaiului verde, se numără și acela că această băutură sănătoasă echilibrează ritmul cardiac și tensiunea arterială ridicată, astfel încât ajută la reducerea riscului unui atac de panică. De asemenea, ceaiul verde, consumat în mod regulat, ajută la reducerea stresului, îmbunătățește starea de spirit și amplifică starea de concentrare mentală. Preparați o infuzie de ceai verde adăugând o linguriță de frunze de ceai verde de calitate la o cană de apă fierbinte. Apoi, lăsați să se infuzeze timp de 3-5 minute, strecurați, adăugați puțină miere și suc de lămâie și, în final, consumați amestecul. Puteți bea această infuzie de 2 - 3 ori pe zi, dar nu mai târziu de ora 17, pentru a evita insomniile.
3. Faceți băi cu apă caldă: o baie cu apă caldă vă poate ajuta să vă relaxați, să preveniți riscul unui atac de panică și să eliberați stresul fizic și mental. Umpleți cada cu apă fierbinte și adăugați câteva picături de ulei esențial de lavandă, mușețel sau trandafir. Intrați în apă și bucurați-vă de efectul relaxant al băii timp de 15 sau 20 de minute.
4. Consumați infuzie de mușețel: o infuzie de mușețel vă poate ajuta să vă liniștiți, deoarece conține calciu și magneziu, două dintre substanțele nutritive care vă vor ajuta să luptați împotriva atacurilor de panică. Pentru a pregăti acest remediu încălziți o cană de apă și adăugați două linguri de flori de mușețel uscate. Lăsați infuzia să stea pentru aproximativ 5-7 minute, apoi strecurați. Dacă doriți, puteți adăuga puțină miere când infuzia se mai răcește și puteți consuma zilnice două căni din această infuzie pentru a calma sau prevenii atacurile de panică.
5. Consumați macerat la rece de valeriană: în medicina naturistă se știe că valeriana ajută la calmarea nervilor, deoarece această plantă medicinală are proprietăți sedative care relaxează sistemul nervos central. În cazul atacurilor de panică, valeriana este, de asemenea, un remediu natural foarte indicat. Pentru aceasta, adăugați două linguri de rădăcină de valeriană tocată la o cană de apă rece și lăsați-o să stea peste noapte. A doua zi, strecurați apa și beți maceratul pe parcursul zilei. Acest remediu nu trebuie să fie consumat pentru mai mult de patru săptămâni, iar femeile însărcinate și cele care alăptează trebuie să evite utilizarea acestuia fără consimțământul medicului.
6. Optați pentru masajele corporale: un masaj bun are puterea de a ne relaxa, ceea ce în acest caz va ajuta la reducerea riscului de a suferi un atac de panică. În plus, dacă utilizați uleiuri esențiale cum ar fi cel de susan, măsline sau nucă de cocos, acestea vor contribui și mai mult la obținerea unei stări de relaxare. Încălziți ușor uleiul pe care îl veți folosi și aplicați-l în zona gâtului, a umerilor, spatelui și / sau a tălpilor și apoi masați zona respectivă. Puteți să faceți zilnic acest masaj înainte de a merge la culcare, astfel încât să rămâneți total relaxați.
7. Luați Ginseng: ginsengul este o altă plantă care vă poate ajuta să luptați împotriva atacurilor de panică, deoarece ajută la reducerea intensității cu care corpul reacționează la factorii de stres. Preparați acest remediu punând apă la fiert timp și adăugând apoi aproximativ 3 ramuri de ginseng. Apoi, strecurați infuzia, lăsați să se răcească și adăugați puțină miere. Puteți bea zilnic 1-3 căni din această infuzie. Totuși, este important să știți că dacă luați medicamente pentru combaterea hipertensiunii arteriale, este bine să întrebați un medic dacă este indicat să consumați infuzie de ginseng.
8. Practicați exerciții de relaxare: meditațiile și tehnicile de mindfulness sau de conștientizare a momentului prezent sunt tehnici de relaxare care vă vor ajuta să vă calmați și să reduceți riscul de a suferi un atac de panică. Aceste practici vă pot fi de un real folos pentru a vă simți bine, pentru a combate stresul și pentru a îmbunătăți starea de sănătate. Cel mai bine este să exersați aceste tehnici cât de des puteți, astfel încât acestea să devină eficiente, iar dacă este posibil, să recurgeți la recomandările unui specialist care să vă ghideze.
9. Consumați infuzie de Passiflora: această floare este cunoscută în medicina naturistă datorită proprietăților sale liniștitoare și sedative, ceea ce o recomandă ca un remediu ideal pentru cazurile de stres, anxietate și posibilele atacuri de panică. Pentru a prepara acest remediu, adăugați câteva 2 linguri de Passiflora uscată la o jumătate de litru de apă fierbinte. Lăsați să se infuzeze timp de 10 minute, apoi strecurați și puteți consuma zilnic câte două căni din această infuzie. Infuzia de Passiflora este contraindicată femeilor însărcinate.
10. Practicați exerciții fizice în mod regulat: realizarea exercițiilor fizice în mod regulat este benefică atât pentru îngrijirea corpului, dar ajută și la reducerea hormonilor de stres și a riscului de a suferi un atac de panică. Puteți opta pentru o plimbare zilnică în ritm alert, pentru alergare, înot sau mersul cu bicicleta, de exemplu. Cel mai important este să faceți exerciții fizice în mod regulat, timp de aproximativ 30 de minute zilnic și astfel veți elibera stresul fizic și mental.