Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Rolul exercițiilor fizice în cancer

Scris de Dr. Luca Catalin

Exercițiile fizice sunt o cheie importantă pentru prevenirea bolilor grave

Rolul exercițiilor fizice în cancer  Atunci când vă gândiți la reducerea riscului de boli grave și devastatoare precum demența și cancerul, credeți că exercițiile fizice pot fi o cheie pentru prevenirea acestora? Dacă încă nu credeți aceasta, ar fi bine să începeți să luați serios în considerare acest aspect.

 Există multe studii medicale în prezent care au demonstrat faptul că exercițiile fizice vă pot ajuta atât la reducerea riscului apariției cancerului, dar ajută totodată pacienții cu cancer să se recupereze mai rapid și reduce riscul recurenței cancerului.

 S-a demonstrat de asemenea că exercițiile fizice aduc la fel de multe beneficii atât pentru creier cât și pentru corp, iar datorită faptului că ratele îmbolnăvirilor de demență au crescut rapid în ultimii ani, acesta este un alt motiv important pentru a vă asigura că sunteți o persoană activă, independent de vârsta pe care o aveți.

Exercițiile fizice efectuate la vârsta medie reduc riscul de cancer în cazul bărbaților

 Unul din beneficiile exercițiilor fizice este acela că reduce rezistența la insulină, iar aceasta este o strategie profund eficientă pentru reducerea riscului de cancer. Aceasta creează un mediu sărac în zahăr care împiedică creșterea și propagarea celulelor canceroase.

 Exercițiile fizice îmbunătățesc de asemenea circulația sanguină, oxigenează profund țesuturile și celulele imunitare care circulă în sânge. Cercetările efectuate în acest sens sugerează faptul că exercițiile fizice efectuate în mod regulat pot fi cheia pentru reducerea în mod semnificativ a probabilităților de apariție a cancerului de ficat, care este unul din tipurile cele mai întâlnite de cancer.

 Mai recent, o cercetare publicată în revista JAMA Oncology a arătat că a fi într-o bună formă fizică la vârsta medie reduce în mod semnificativ riscul de a fi diagnosticat cu cancer de plămân cu 55% și cu cancer de colon cu 44% în cazul bărbaților.

 Nivelele foarte bune de aptitudine fizică cardiorespiratorie (CRF) la vârsta medie au ajutat de asemenea ca bărbații să învingă cancerul, ceea ce a redus riscul de deces din cauza cancerului de plămâni, intestinal și a cancerului de prostată la aproximativ un sfert dintre pacienți (32% por ciento). De asemenea, s-a redus riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare cu 68%.

Alte studii au demonstrat că exercițiile fizice regulate reduc riscul de cancer cu 20-40%

 Un alt studiu a arătat faptul că exercițiile fizice - în acest caz antrenamentul cu greutăți - a redus riscul de deces din cauza cancerului cu 40% în cazul bărbaților. Au fost raportate rezultate similare și în alte studii.

 Conform unui document din 2003, publicat în revista Medicine & Science in Sports & Exercise (Medicina și Știința în sport și exerciții fizice) "au fost publicate mai mult de o sută de studii epidemiologice efectuate asupra rolului activității fizice și prevenirii cancerului". Autorii acestui studiu au semnalat că:

 "Datele sunt clare atunci când s-a demonstrat că bărbații și femeile active din punct de vedere fizic au un risc cu 30-40% mai mic de a dezvolta cancer de colon, în comparație cu persoanele inactive...

 Referitor la cancerul de sân, există evidențe foarte clare a faptului că femeile active din punct de vedere fizic au un risc de cancer cu 20-30% mai mic, în comparație cu femeile inactive.

 Se pare de asemenea că 30-60 minute de activitate fizică de intensitate de la moderată la dinamică sunt necesare pentru a reduce riscul apariției cancerului de sân și că aceasta este probabil o legătură de tip doză-răspuns.”

Exercițiile fizice cresc eficiența tratamentului în cazul cancerului de sân

 Alt studiu recent menționat în revista New York Times a arătat că exercițiile aerobice au încetinit creșterea tumorilor de cancer de sân în cazul cobailor. Crescând oxigenarea țesuturilor se îmbunătățește de asemenea eficiența terapiilor specifice. Iată ce se indică în acest articol:

"Rezultatele arată că există în mod clar posibilitatea ca exercițiile fizice pot să modifice biologia unor tumori maligne, ceea ce face ca acestea să fie mai ușor de vindecat."

 În cadrul acestor experimente, cobaii cu cancer au fost împărțiți în patru grupe. Un grup nu a primit tratament și a rămas sedentar; un grup a alergat pe rotițe, însă nu a primit tratament cu medicamente, al treilea grup a primit tratament de chimioterapie, dar a rămas sedentar, iar al patrulea grup a primit chimioterapie și a făcut exerciții.

 La finalul testelor, cobaii sedentari aveau tumori mari, de hipoxie. Hipoxia este o stare în care corpul sau o zonă a corpului nu este oxigenat și care determină ca tumorile să nu răspundă la chimioterapie.

 La grupul care au făcut doar exerciții și la cel care doar a primit chimioterapie s-a observat o descreștere tumorală, în comparație cu cobaii sedentari, care nu au urmat tratament. Totuși, grupul care a obținut cele mai bune rezultate a fost cel care a făcut exerciții fizice în combinație cu tratamentul de chimioterapie. Așa cum s-a semnalat în articol:

 "Doctor Dewhirst afirmă că rezultatele sugerează că exercițiile fizice au făcut ca tumorile de cancer la cobai să reacționeze mai bine la chimioterapie. Determinând ca tumorile să fie mai puțin hipoxice - și în mod paradoxal să se însănătoșească, exercițiul a ajutat la distrugerea cu mai multă ușurință a acestor tumori."

 În același timp, se pare că exercițiile fizice au combătut tumorile independent de medicamentele de chimioterapie. În cazul animalelor care alergau pe dispozitivele speciale, oamenii de știință au găsit markeri sanguini care indicau un grad ridicat de moarte a celulelor tumorale (apoptoză)..."

Este necesar ca exercițiile fizice să facă parte din noul standard de tratament împotriva cancerului

 Cercetările medicale actuale sugerează tot mai mult faptul că exercițiile fizice sunt o parte foarte importantă din îngrijirea și prevenirea cancerului, iar Centrul medical britanic numit Macmillan Cancer Support a adus argumente puternice pentru a introduce exercițiile fizice în îngrijirea standard acordată în cazul cancerului.

 Această organizație britanică recomandă ca toți pacienții care primesc tratament pentru cancer trebuie să primească indicații de a include exerciții fizice de intensitate moderată timp de două ore și jumătate în fiecare săptămână, arătând că recomandarea de odihnă și relaxare după tratament este un punct de vedere depășit.

 Conform lui Ciaran Devane, președintele executiv al Macmillan Cancer Support:

 "Pacienții bolnavi de cancer ar fi surprinși dacă ar ști cât de multe beneficii ar putea avea o activitate fizică regulată asupra recuperării și însănătoșirii lor pe termen lung, iar în unele cazuri, ar reduce chiar posibilitățile de a trebui să treacă din nou prin experiența epuizantă a tratamentului...”

 De fapt, reducerea riscului de recurență cu ajutorul exercițiilor fizice este destul de impresionantă. De exemplu, cercetări anterioare au demonstrat că pacienții având cancer de sân și de colon care fac exerciții fizice în mod regulat au o rată de recurență redusă la jumătate decât cei care nu fac exerciții fizice. Macmillan Cancer Support semnalează de asemenea că exercițiile fizice pot ajuta la ameliorarea efectelor secundare obișnuite ale tratamentului convențional al cancerului, astfel:

Reduc oboseala și îmbunătățesc nivelele de energie

Controlează stresul, anxietatea, starea de indispoziție sau depresia

Îmbunătățesc sănătatea osoasă

Îmbunătățesc sănătatea inimii (unele medicamente folosite în chimioterapie și radioterapie pot cauza probleme cardiace în viitor)

Dezvoltă forța musculară, ușurează durerea și elasticizează întregul corp

Ajută la menținerea unei greutăți corporale sănătoase

Ajută la îmbunătățirea somnului

Cresc apetitul

Previn constipația

Un stil de viață sănătos și activ îmbunătățește funcția cognitivă la adulți

 Conform unui experiment aleatoriu controlat, realizat pe adulți în vârstă care aveau un risc ridicat de demență, deteriorarea cognitivă se poate reduce cu un program integral care să abordeze simultan alimentația, exercițiile fizice, antrenamentul creierului și care să controleze factorii de risc vascular și factorii metabolici.

 Un total de 1260 de adulți din Finlanda, între anii 60-77, au participat la studiul de Intervenție Geriatrică Finlandeză pentru Prevenirea Deteriorării Cognitive și a Discapacității. Jumătate dintre aceștia au fost desemnați în mod aleatoriu să facă parte din grupul de intervenție, în timp ce cealaltă jumătate a servit drept grup de control.

 Toți participanții aveau un risc ridicat de demență. Intervenția a constat în a asista la întâlniri regulate în timpul perioadei de probă timp de doi ani cu diverși specialiști din domeniul sănătății pentru a se educa în domeniul alimentației, a exercițiilor fizice, a exercițiilor de antrenament cerebral și a factorilor de risc metabolici. La finalul celor doi ani, calificările din grupul de intervenție au fost cu 25% mai mult pentru Proba Neuropsihologică (NTB este sigla sa în engleză), o probă standard pentru evaluarea funcționării mentale — decât grupul de control. Inclusiv calificările sale au fost mai mari la numite părți ale probei.

 Iată ce a publicat revista Science Daily:

 "Pentru funcția executivă (capacitatea creierului de a organiza și de a regla procesele de gândire) calificările au fost cu 83% mai mari la grupul de intervenție, iar viteza de procesare a informațiilor a fost cu 150% mai mare.

 Conform profesorului Kivipelto, "cercetările anterioare au demonstrat că există legături directe între deteriorarea cognitivă la persoanele în vârstă și factori precum alimentația, sănătatea cardiacă și forma fizică. Totuși, studiul nostru este prima probă controlată în mod aleatoriu care a demonstrat că un program intensiv focalizat asupra abordării acestor factori de risc ar putea preveni deteriorarea cognitivă la persoanele de vârstă înaintată care au un risc mai mare de demență.”

O altă cercetare arată că exercițiile fizice impulsionează creșterea și regenerarea creierului

 Timp de mulți ani, oamenii de știință au relaționat exercițiile fizice cu sănătatea creierului. De fapt, dovezile convingătoare au arătat faptul că exercițiile fizice ajută la dezvoltarea unui creier care să reziste la contractare și care să amplifice capacitățile cognitive.

 De exemplu, în prezent se cunoaște faptul că exerciţiile fizice determină un proces cunoscut sub termenul de neurogeneză, adică, capacitatea creierului de a se adapta și de a dezvolta noi celule cerebrale, independent de vârstă. Conform lui John J. Ratey, un psihiatru care a scris cartea intitulată Spark: Noua știință revoluționară a exercițiilor fizice și a creierului, există suficiente dovezi care atestă că exerciţiile fizice produc mari beneficii cognitive și ajută la combaterea demenței.

 Unul din mecanismele prin care creierul beneficiază de exerciţiile fizice este prin intermediul unei proteine numite factor neurotrofic derivat al creierului (BDNF). Exerciţiile fizice stimulează inițial producerea unei proteine numite FNDC5, care la rândul său determină producerea de BDNF. BDNF este un extraordinar reîntineritor sub diferite aspecte. În creier, BDNF nu doar că preserva celulele existente din creier, dar și activează celulele mamă din creier pentru a le transforma în neuroni noi, iar aceasta face ca creierul să crească în mod efectiv.

 O cercetare care confirmă acest lucru include un studiu realizat de Kirk Erickson, doctor în medicină, care demonstrează că persoanele cu vârsta cuprinsă între 60 și 80 de ani care au mers în ritm alert între 30 și 45 de minute, trei zile pe săptămână timp de un an și-au mărit volumul hipocampului cu un procent de 2%.

 Hipocampul este o zonă din creier importantă pentru memorie. Erickson a descoperit de asemenea că nivelele unei condiții fizice mai bune sunt în legătură cu o scoarță prefrontală mai mare. El numește exercițiile fizice ca fiind "unul din tratamentele fără medicamente cele mai promițătoare pentru a îmbunătăți sănătatea creierului." Iată cele două mecanisme suplimentare prin care exerciţiile fizice protejează și impulsionează sănătatea cerebrală:

 - Reducerea formarea plăcilor: Alterând forma în care proteinele nocive rezidă în interiorul creierului, exercițiile fizice pot ajuta la încetinirea dezvoltării bolii Alzheimer.

 - Reducerea BMP și creșterea Noggin: Proteina morfogenetică osoasă (BMP) încetinește procesul de creare a neuronilor noi, reducând astfel neurogeneza. Dacă aveți nivele ridicate de BMP, creierul crește mai încet și e mai puțin agil. Exercițiile fizice reduc impactul BMP, astfel încât celulele mamă adulte pot să continue să asigure funcțiile vitale pentru a menține creierul agil.

Exercițiile fizice sunt o componentă importantă pentru prevenirea cancerului și a demenței

 Nu se poate nega faptul că exercițiile fizice au un puternic impact asupra sănătății, iar o parte importantă a beneficiilor rezidă în capacitatea acestora de a preveni boala. Demența și cancerul sunt doar două dintre numeroasele probleme de sănătate care pot apărea ca și consecință a inactivității cronice.

 Sănătatea metabolică și cardiovasculară depinde de asemenea în mare măsură de exercițiile fizice. De fapt, unul din principalele beneficii ale exercițiilor fizice este acela că îmbunătățește sensibilitatea la insulină și la leptină, iar rezistența la insulină/leptină este o caracteristică a majorității bolilor cronice, inclusiv a cancerului.

 Ideal ar fi să includeți un program de exerciții integrale de intensitate ridicată și antrenament de forță – s-a demonstrat că ambele sunt în mod special benefice pentru sănătatea creierului și pentru prevenirea cancerului. Este foarte bine de asemenea să mergeți mult pe jos, pe lângă un antrenament fizic regulat. De preferință parcurgeți între 7.000 și 10.000 de pași zilnic.

 Evitați de asemenea să rămâneți așezat mai mult timp. Bineînțeles, dacă aveți cancer sau orice altă boală cronică, va trebui să vă adaptați rutina de exerciții conform circumstanțelor personale, luând în considerare nivelul condiției dumneavoastră fizice și a sănătății actuale.

 Ascultați-vă întotdeauna corpul și încercați să simțiți dacă are nevoie de odihnă și acordați-vă timp pentru aceasta. Însă inclusiv exercițiile fizice realizate câteva minute pe zi sunt de preferat decât să nu faceți nimic în acest sens și este cel mai indicat să faceți mișcare, chiar dacă mai puțină, dar constant.

 Dacă sistemul dumneavoastră imunitar este afectat serios, cel mai bine ar fi să faceți exerciții fizice acasă decât să mergeți la o sală. Însă amintiți-vă că întotdeauna exercițiile fizice vă vor ajuta să vă stimulați sistemul imunitar, tocmai de aceea este foarte important să continuați cu programul de mișcare, inclusiv dacă suferiți de o boală cronică sau de cancer. Cereți întotdeauna o părere avizată a unui bun medic specialist.

Sursa: Ayurvedic Medica

Mai poti citi din Boli, afectiuni si tratamentul lor

Ascita: înțelegere, m…

 Ce este Ascita?  Ascita se referă la acumularea anormală de lichid în cavitatea abdomina...

Mai mult

Scleroza laterală amio…

Scleroza laterală amiotrofică, descriere generală  Scleroza laterală amiotrofică (SLA), ...

Mai mult

Bolile hepatice, un sem…

Expunerile la substanțele chimice și afecțiunile hepatice  Deși nu există multe date des...

Mai mult

Se poate preveni o isch…

Ce este ischemia cerebrală?  Când în creier apare o lipsă de sânge, întregul organism s...

Mai mult

Degenerescența macular…

Ce este degenerescența maculară?  Multe persoane sunt afectate de o boală care este princi...

Mai mult

Infecția cu coronaviru…

Ce este coronavirusul și ce simptome produce?  Coronavirusurile sunt o familie de virusuri c...

Mai mult

Protocol de prevenție …

A preveni este infinit mai bine decât a trata  Prevenția este cel mai bun remediu pentru in...

Mai mult

Întrebări și răspun…

Date generale despre pandemia cauzată de COVID-19  Virusul COVID-19, cunoscut sub numele de ...

Mai mult

Cum să ne protejăm de…

Măsuri generale de protecție pentru a evita infecția cu virusul COVID-19  Coronavirusul de...

Mai mult

Bolile hepatice, un sem…

Afecțiunile hepatice sunt o epidemie în creștere  Potrivit Societății Americane de Can...

Mai mult

10 remedii pentru a com…

Ce este hipotiroidismul?  În prezent, aproximativ 15% din populația mondială suferă de hi...

Mai mult

Oboseala, simptom comun…

De ce apare starea de oboseală?  De fiecare dată când în organism se declanșează o boal...

Mai mult

Recomandări pentru îm…

Care sunt cauzele unei circulații sanguine deficitare?  A urma un stil de viață sănătos ...

Mai mult

11 recomandări și rem…

Ce cauzează infertilitate în cazul femeilor?  Infertilitatea la femei se poate datora mai m...

Mai mult

Dieta antiestrogenică:…

Care este rolul hormonilor estrogeni în organism?  În special în timpul menopauzei, multe ...

Mai mult

Distensia abdominală: …

Ce este distensia abdominală?  Distensia sau umflarea abdominală este primul simptom în ca...

Mai mult

Ascita: cauze, simptome…

Ce este ascita?  Ascita este o boală a ficatului care constă în acumularea excesivă de li...

Mai mult

Cum putem evita gripa?

Care este cauza reală a răcelii și a gripei?  Răcelile și gripa sunt una dintre cauzele ...

Mai mult

Plante și suplimente a…

Nutrienți care combat diabetul în mod natural  Vitaminele, grăsimile, carbohidrații și m...

Mai mult

Plante și suplimente a…

Diabetul, un pericol real pentru sănătate  Diabetul este o boală metabolică ce este car...

Mai mult

Cum se combate oboseala…

Cum se combate oboseala suprarenală?  Conform unei cercetări realizate de către American P...

Mai mult

Stresul, anxietatea și…

Importanța prevenirii bolilor cardiovasculare  Conform Organizației Mondiale a Sănătăți...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

Hipertiroidismul: simptome, recomandări și remedii (II)  Glanda tiroidă produce hormonii n...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

Ce este hipertiroidismul?  Glanda tiroidă produce hormonii numiți tiroxină (denumită și ...

Mai mult

Cum se previne faringit…

Ce este faringita?  Faringita este o boală care se caracterizează prin inflamația gâtului...

Mai mult

7 tratamente naturiste …

7 tratamente naturiste pentru vitiligo  Vitiligo sau leucoderma este o problemă care afectea...

Mai mult

Cum se pot evita chistu…

Cum se pot evita chisturile mamare?  În prezent, una dintre cele mai mari temeri ale femeilo...

Mai mult

Gingivita: cauze și re…

Ce este gingivita?  Gingivita este o boală în general bacteriană care provoacă inflamarea...

Mai mult

Sclerodermia: cauze și…

Ce este sclerodermia?  Sclerodermia, numită de asemenea și scleroză sistemică progresivă...

Mai mult

Sucuri recomandate în …

Sucuri recomandate în diabet  Diabetul este o carență de insulină care produce nivele rid...

Mai mult

Hipotiroidismul: simpto…

Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci...

Mai mult

6 băuturi naturale con…

6 băuturi naturale contra infecțiilor urinare  În special femeile se confruntă cu infecț...

Mai mult

Anemia: prevenire și r…

Ce este anemia?   Anemia este o afecțiune a sângelui care poate provoca o întreagă listă...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Cauzele durerilor articulare  Deteriorarea articulațiilor poate să apară odată cu înaint...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este migrena?  Migrena este un tip de durere de cap care este însoțită și de alte simp...

Mai mult

Recomandări pentru pre…

Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Mai mult

Recomandări pentru pre…

Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fic...

Mai mult

10 alimente bune pentru…

10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cel...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Remedii naturale pentru durerile musculare  Cu toții am suferit la un moment dat de dureri m...

Mai mult

Fibromialgia: ghid nutr…

Ce este fibromialgia?  Fibromialgia este un termen care provine de la termenul latin “fibra...

Mai mult

Cum se previne diabetul…

Ce este diabetul zaharat de tip 2?  Cercetările medicale referitoare la diabetul zaharat de ...

Mai mult

Ficatul gras: simptome…

Ce este ficatul gras?  Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie...

Mai mult

Rolul exercițiilor fiz…

Exercițiile fizice sunt o cheie importantă pentru prevenirea bolilor grave  Atunci când v...

Mai mult

Efectele antiinflamator…

Un studiu recent a evidențiat faptul că curcumina reduce inflamația din corp  Un studiu ar...

Mai mult

Sfaturi pentru a preven…

Sfaturi pentru diminuarea riscului de apariție a cancerului de sân  Cancerul de sân este p...

Mai mult

Simptomele anxietății

Simptomele anxietății  Corpul nostru dispune de sisteme bazice care ne ajută să atingem a...

Mai mult

Oboseala cronică

Oboseala cronică sau oboseala persistentă   1. Oboseala fizică și mentală  Oboseala ...

Mai mult

Bronsita - cauze si tra…

Tratarea naturală a bronșitelor  Afecțiunile bronhiilor sau bronșitele, nu sunt deloc d...

Mai mult

Gastrita: indicații si…

Gastrita: indicații și tratament naturist  Cei care au probleme cu stomacul si suferă de...

Mai mult

Cistita - cauze si trat…

          Cistita sau infecția urinară - cauze și tratament Ce este cistita? Ci...

Mai mult

Hepatita - cauze si tra…

Hepatita - cauze și tratament Ce este hepatita?  Hepatita este o boală inflamatorie a fi...

Mai mult