Niacina: beneficii pentru sănătate

Niacina reduce nivelele de colesterol și protejează inima

Niacina: beneficii pentru sănătate

 Niacina (Vitamina B3), cunoscută și sub denumirea de “acid nicotinic” este un nutrient din familia vitaminelor B. Niacina joacă un rol crucial în producerea de energie, expresia genică și sinteza hormonilor. Ființele umane nu pot trăi fără această vitamină esențială.

 Vitamina B3 sau niacina este necesară pentru funcționarea normală a sute de enzime și pentru metabolismul normal al carbohidraților, grăsimilor și proteinelor, mai exact a tuturor surselor principale de nutriție din corp. De asemenea, vitamina B3 este eficientă în cazul persoanelor care sunt diagnosticate cu diabet de tip 1 după perioada pubertății, deoarece acestea răspund mai bine la tratamentul cu vitamina B3.

Citește mai mult:Niacina: beneficii pentru sănătate

Importanța sulfului pentru sănătate (II)

Importanța sulfului pentru sănătate (II)

 Sulful are un rol important în multe procese biologice, unul dintre acestea fiind metabolismul. Sulful este prezent în insulină, hormonul esențial determină utilizarea zahărului derivat din carbohidrați ca și combustibil pentru celulele musculare și cele adipoase.

Cum se poate crește consumul de sulf?

 Una dintre modalitățile de bază pentru a obține sulf este prin consumul de apă. De fapt, 10% din cantitatea de sulf din corp se obține în acest mod. Bineînțeles, dacă doriți să creșteți consumul de sulf, una din cele mai bune opțiuni este consumul alimentelor bogate în sulf. De exemplu, consumul zilnic al alimentelor bogate în sulf cum este usturoiul (spre deosebire de suplimentele alimentare cu usturoi) ajută foarte mult la creșterea nivelelor acestui mineral din corp.

Citește mai mult:Importanța sulfului pentru sănătate (II)

Importanța sulfului pentru sănătate (I)

Sulful este esențial pentru sănătate

 Sulful poate fi considerat un mineral “uitat” despre care nu se vorbește prea frecvent, însă care este foarte important pentru funcționarea optimă a corpului. În prezent, nutriționiștii afirmă că este posibil să nu se obțină suficient sulf prin alimentație, în ciuda faptului că acesta se găsește în multe alimente.

 Sulful este considerat un mineral curativ, iar deficiența de sulf cauzează dureri și inflamații relaționate cu anumite tulburări musculare și osoase.

Citește mai mult:Importanța sulfului pentru sănătate (I)

7 minerale cheie pentru sănătate

 7 minerale cheie pentru sănătate

7 minerale cheie pentru sănătate Nutriționiștii afirmă că există o mare posibilitate ca organismul să fie deficient în nutrienți importanți, chiar dacă ne hrănim bine și preponderent cu alimente sănătoase. De asemenea, anumiți factori, precum vârsta sau anumite probleme de sănătate (probleme digestive sau altele) pot afecta capacitatea optimă de absorbție a nutrienților din alimente în corp.

 Toate alimentele naturale conțin minerale. Mineralele sunt necesare deoarece organismul le utilizează pentru menținerea diferitelor funcții. Aspectul important este consumul acestora într-o proporție corectă, evitându-se carențele. Toate mineralele ar trebui să fie prezente în alimentația noastră, însă într-adevăr unele dintre acestea sunt mai importante, fie pentru că îndeplinesc anumite funcții cheie, fie pentru că tindem să nu le consumăm într-o cantitate suficientă.

Citește mai mult:7 minerale cheie pentru sănătate

Seleniul și beneficiile sale pentru sănătate

Ce este seleniul?

Seleniul și beneficiile sale pentru sănătate Seleniul a fost descoperit în anul 1817 de chimistul suedez Berzelius și este un nutrient esenţial pentru organismul uman, având un rol fiziologic important în prevenirea şi chiar vindecarea unor boli. Din punct de vedere biochimic, seleniul este un component al enzimei glutation-peroxidaza care, alături de alte enzime precum superoxid-dismutaza, catalaza şi vitamina E, protejează componentele celulare de efectele negative produse de acumularea de peroxizi în ţesuturi.

 În prezent, se estimează că aproximativ 1 bilion de persoane din întreaga lume au o deficiență de seleniu. Seleniul este un mineral esențial care se găsește în sol, în concentrații variabile. Seleniul se găsește și în alimente precum nucile de Brazilia, semințele crude de floarea soarelui și usturoi, însă cantitatea de seleniu prezentă într-un anumit aliment depinde de conținutul de seleniu din solul unde se cultivă aceste alimente.

Citește mai mult:Seleniul și beneficiile sale pentru sănătate

5 beneficii ale clorofilei

Ce este clorofila?

5 beneficii ale clorofilei Clorofila este unul din compușii chimici fundamentali care este prezent în plante și în mari cantități mai ales în cele de culoare verde. Această biomoleculă este cea responsabilă de culoarea verde pe care o au majoritatea speciilor din regnul vegetal, dar este de asemenea elementul principal implicat, cu ajutorul luminii, în procesul de fotosinteză, prin intermediul căruia se hrănesc plantele.

 Beneficiile clorofilei sunt în principal relaționate cu capacitatea sa de a detoxifia organismul și de a oxigena sângele. În plus, clorofila are proprietăți de stimulare a sistemului imunitar și are capacitatea de alcalinizare a corpului, ceea ce ajută la prevenirea diverselor boli, inclusiv a cancerului. Printre minunatele beneficii ale clorofilei, se include și contracararea efectelor nocive cauzate de expunerea la radiații.

Citește mai mult:5 beneficii ale clorofilei

Beneficiile steviei pentru sănătate

Despre stevie – date generale

Beneficiile steviei pentru sănătate Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ridicat potențial îndulcitor. Această plantă, care provine dintr-un arbust cu frunze verzi aparținând familiei crizantemei, este originară din regiunile subtropicale și tropicale din America de Sud, America Centrală și Mexic, dar există diverse specii care se găsesc și în ținuturile de nord ale Americii, precum Arizona și Texas. Una dintre speciile cele mai cunoscute este Stevia rebaudiana, originară din America de Sud, care a fost cultivată pentru a fi folosită ca îndulcitor, dar și ca plantă medicinală, încă de acum 1500 ani, de către populațiile din Brazilia și Paraguay.

 În anul 1900, chimistul Ovidio Rebaudi a elaborat primul raport chimic despre această plantă, arătând că potențialul său ca îndulcitor era de până 300 - 400 de ori mai mare decât al zahărului, însă, spre deosebire de acesta, nu genera efecte nedorite asupra organismului.

Citește mai mult:Beneficiile steviei pentru sănătate