Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Alimente bogate în proteine vegetale

Importanța proteinelor pentru sănătate

Alimente bogate în proteine vegetale  Proteinele participă la numeroase funcții în interiorul organismului, tocmai de aceea este necesar să fie incluse într-o dietă echilibrată și adecvată necesităților noastre pentru a evita posibilele carențe și probleme de sănătate. În general, în funcție de obiceiurile alimentare, geografice și culturale, se recomandă diete care să ofere între 10 și 30% proteine din caloriile totale zilnice. În timpul sarcinii și al alăptării, precum și în cazul persoanelor convalescente, aportul de proteine trebuie să fie în jur de 30%. Un terapeut sau un nutriționist va ajusta acest procentaj în funcție de necesitățile nutriționale ale fiecărei persoane.

Citește mai mult:Alimente bogate în proteine vegetale

Iarba de grâu: beneficii pentru sănătate

Ce este iarba de grâu?

Iarba de grâu: beneficii pentru sănătate Iarba de grâu crește din semințele de grâu comun (triticum aestivum), iar în prezent se bucură de o mare popularitate și este considerată un extraordinar supliment alimentar datorită conținutului său nutrițional. Iarba de grâu este una dintre cele mai bune surse naturale de clorofilă, alcalinizează organismul și previne apariția bolilor grave, inclusiv a cancerului.

 Câteva dintre proprietățile cele mai cunoscute ale ierbii de grâu sunt eliminarea toxinelor, îmbunătățirea aspectului pielii și a părului, combaterea alergiilor și a tusei, accelerarea metabolismului, stimularea digestiei și creșterea nivelelor de energie. Iarba de grâu este o sursă excepțională de minerale importante pentru sănătate precum magneziu, calciu, sodiu și potasiu. În plus, iarba de grâu conține 19 aminoacizi diferiți și este bogată în vitamina C.

Citește mai mult:Iarba de grâu: beneficii pentru sănătate

Roșiile, un aliment remediu

Roșiile, un aliment remediu

Roșiile, un aliment remediu În prezent, există sute de varietăți de roșii. Roșiile (Solanum lycopersicum) sunt printre cele mai consumate și apreciate alimente din lume. Roșiile aparțin familiei Solanacea la fel precum vinetele, cartofii și ardeii și chiar dacă se pot găsi tot timpu anului, sezonul lor este vara. Se recomandă ca roșiile să fie consumate în diverse salate de crudități, sucuri, sosuri și supe.

 Pe lângă faptul că sunt delicioase și oferă multiple posibilități în bucătărie, roșiile au multe proprietăți benefice pentru sănătatea noastră, printre care se remarcă cea de prevenire a cancerului.

 În acest articol vă prezint valorile nutriționale ale roșiilor, precum și proprietățile terapeutice și beneficiile lor pentru consum. De asemenea, vă ofer 3 rețete sănătoase și gustoase cu roșii.

Citește mai mult:Roșiile, un aliment remediu

Beneficiile kefirului pentru sănătate

Ce este kefirul?

Beneficiile kefirului pentru sănătate Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și intens caracteristic datorită faptului că zahărul din acesta a dispărut în urma efectului fermentației.

 Astfel, indicele de lactoză din kefir s-a redus, favorizând o digestie mult mai bună. Acest proces de fermentație, realizat sub stricte măsuri de siguranță, determină dezvoltarea a numeroase bacterii benefice care au rolul principal de a întări sistemul imunitar.

 Kefirul este un aliment foarte benefic pentru sănătatea aparatului digestiv, deoarece este un probiotic care conține bacterii benefice ce combat germenii și bacteriile nocive din organism.

Citește mai mult:Beneficiile kefirului pentru sănătate

5 remedii naturale cu avocado

Avocado și beneficiile sale

5 remedii naturale cu avocado  Fructul de avocado este considerat unul din alimentele cele mai sănătoase care există. Arborele de avocado este originar din Mexic și America Centrală și poate ajunge până la 20 metri în înălțime.

 Fructul de avocado conține aproape 20 de nutrienți esențiali binefăcători pentru sănătate, cum ar fi:

 - Fibre

 - Vitamina E

 - Vitamine din grupul B

 - Acid Folic

 - Potasiu (cantitate dublă decât cea care se găsește în banană) și care poate ajuta la echilibrarea relației sodiu-potasiu și care este de o importanță vitală pentru organism

Citește mai mult:5 remedii naturale cu avocado

Mandarinele ajută la prevenirea cancerului

Mandarinele și prevenirea cancerului

Mandarinele ajută la prevenirea cancerului Consumul acestui fruct delicios pe care îl găsim cu precădere în timpul sezonului rece – mandarina - ne oferă beneficii variate și complete. La fel precum restul fructelor citrice, mandarinele sunt o sursă importantă de vitamine și minerale. Mandarinele au proprietăți specifice care aduc beneficii extraordinare organismului nostru și care ne pot ajuta să ne menținem o stare optimă de sănătate. Însă, mai puțin cunoscut este faptul că ceaiul din coajă de mandarină este un remediu eficient în combaterea cancerului. Să descoperim în cadrul acestui articol toate virtuțile vindecătoare ale mandarinei:

Citește mai mult:Mandarinele ajută la prevenirea cancerului

11 beneficii ale smochinelor

11 beneficii ale smochinelor

11 beneficii ale smochinelor Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru sănătate, remarcându-se în principal datorită aportului lor de fibre, care sunt componente necesare pentru menținerea unei digestii bune și a sănătății cardiace. Smochinele mai conțin o cantitate importantă de antioxidanți care ajută la stoparea acțiunii radicalilor liberi, prevenind îmbătrânirea prematură și diferite tipuri de boli.

 Consumul de smochine reduce nivelele de zahăr din sânge. În plus, smochinele ajută la reducerea necesarului de insulină, tocmai de aceea sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet.

 Pe de altă parte, conținutul lor bogat în polifenoli, fier, potasiu, calciu, vitamina C și proteine, pe lângă un nivel scăzut de calorii, recomandă acest fruct ca fiind un aliment ideal pentru a fi inclus în mod frecvent în dietă. Puteți descoperi în acest articol 11 dintre beneficiile incredibile ale smochinelor pentru sănătate.

Citește mai mult:11 beneficii ale smochinelor