Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

10 alimente pentru a evita un atac cardiac

Alimentația te ajută să eviți un atac cardiac 

10 alimente pentru a evita un atac cardiac

 Pentru a avea o inimă puternică și sănătoasă, pe lângă practicarea unui sport și evitarea obiceiurilor sedentare este necesar să-ți controlezi în mod strict alimentația. Această grijă trebuie să fie chiar mai mare dacă suferi de hipertensiune, ai nivele crescute de colesterol sau dacă ai diabet.

 Tulburările cardiace pot fi foarte bine evitate cu un tratament controlat de către medicul tău. În acest articol vei găsi informații despre zece alimente care te vor ajuta să-ți menții într-o stare bună inima și vasele de sânge, pentru a evita un atac cardiac.

Citește mai mult:10 alimente pentru a evita un atac cardiac

Beneficiile sucului de rodie

Sucul de rodie și beneficiile sale pentru sănătate

Beneficiile sucului de rodie

 Rodia, acest fruct exotic, este bogat în vitamina C, oferind organismului aproximativ 16% din necesarul zilnic. Rodia este de asemenea o sursă excelentă de vitamina B5 (acido pantotenic), fenoli naturali, potasiu și vitaminele E, A și acid folic.

 Medicina ayurvedică utilizează diferitele părți ale acestui fruct datorită numeroaselor sale proprietăți medicinale (coaja, semințele, florile, sucul, etc.) și consideră că sucul de rodie poate chiar reduce dezvoltarea cataractei.

Iată câteva din rezultatele cele mai interesante ale investigațiilor realizate asupra beneficiilor sucului de rodie:

Citește mai mult:Beneficiile sucului de rodie

Alimentația antistres

Alimentația antistres este o sursă de energie și relaxare

alimentatia antistres

 Pastele, cerealele precum orezul (de preferat cel integral),  pâinea sau legumele, toate acestea aparțin familiei carbohidraților și oferă organismului o sursă de energie cu ardere lentă (o variantă mai bună și mai sănătoasă decât dulciurile, care pot energiza organismul pe moment, însă ulterior pot potența stresul). Carbohidrații conțin de asemenea vitamina B, foarte necesară pentru relaxarea corpului, au un efect sedativ și întăresc sistemul nervos central.

 Alimentele conținute de dieta mediteraneană precum uleiul de măsline, fructele de mare, fructele uscate, legumele, citricele și avocado protejează de asemenea organismul împotriva cancerului de sân și împotriva stresului.

Citește mai mult:Alimentația antistres

Beneficii ale ceaiul alb

4 beneficii pe care le aduce ceaiul alb sănătății

Beneficii ale ceaiul alb

 Ceaiul alb provine din mugurii cei mai delicați ai plantei numite Camellia Sinensis, care prezintă niște reflexii argintii - albe. Ceaiul alb necesită o minimă procesare, deoarece se lasă la uscat la aer și soare, iar frunzele sale nu se rulează. Probabil din această cauză, ceaiul alb menține intacți toți nutrienții din plantă.

 În prezent, ceaiul alb se cultivă și se culege exclusiv din China, în principal în munții din provincia Fujian și este considerat ca fiind unul antioxidanții cei mai eficienți.

Citește mai mult:Beneficii ale ceaiul alb

Beneficiile surprinzatoare ale algelor

5 beneficii surprinzătoare ale algelor

Beneficiile surprinzatoare ale algelor

 Algele, consumate mai ales în Asia până acum ceva timp, își fac încet-încet un loc bine meritat și la noi în tară. Algele sunt foarte apreciate datorită beneficiilor extraordinare pentru sănătate, dar și datorita savorii, texturii cat și gustului lor. Iată cinci motive pentru a  consuma mai des algele.

Algele sunt bogate în vitamine și în clorofilă

 Surse de vitaminele A, B, C şi K, algele vin și cu virtuți în ceea ce privește detoxifierea mai ales datorită unui nivel ridicat de clorofilă.

Citește mai mult:Beneficiile surprinzatoare ale algelor

Seminte cu valoare nutritiva ridicata

Topul celor mai nutritive semințe

Seminte cu valoare nutritiva ridicata

 Adesea avem tendința să uităm de ele sau să nu le includem în alimentație, fie din cauză că nu le cunoaștem prea bine, fie din cauză că nu știm cum să le folosim în bucătărie. Cu toate acestea, există o mare varietate de semințe, veritabile mine de aur în ceea ce privește valoarea lor nutritivă. Iată câteva dintre aceste semințe cărora merită să le acordăm atenția cuvenită și să le includem cât de des în alimentația noastră:

1. Semințele de in

 Semințele de in reprezintă o sursă foarte bună de Omega 3 și de fitoestrogeni. Semințele de in conțin și un număr mare de antioxidanți prețioși care ne ajută să luptăm împotriva radicalilor liberi. O lingură de semințe de in măcinate pe zi vor avea doar efecte pozitive asupra sănătății. Semințele de in se recomandă în general în cazul unor probleme intestinale (de exemplu, în cazul sindromul colonului iritabil sau diverticulită).

Citește mai mult:Seminte cu valoare nutritiva ridicata

Beneficiile morcovului

Beneficiile morcovului

Beneficiile morcovului

 Morcovul este cu siguranță una din legumele cele mai calitative, atât din punct de vedere gustativ, cât și din punct de vedere nutrițional. Beneficiile sale pentru sănătate sunt numeroase, în special datorită conținutului bogat de carotenoide, dar și a conținutului de antioxidanți.

Principalele proprietăți ale morcovului sunt:

 - morcovul are un aport important de beta-caroten;

 - morcovul este un fluidifiant biliar;

 - morcovul are o acțiune anti-anemică;

 - morcovul este regenerant și detoxifiant;

 - morcovul are o acțiune reglatoare și cicatrizantă asupra intestinului;

Citește mai mult:Beneficiile morcovului