Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Uleiul de cocos pentru ficatul gras

Ce este ficatul gras?

Uleiul de cocos pentru ficatul gras Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie și în general la buna funcționare a metabolismului, având diferite funcții vitale. Ficatul este al doilea organ mai mare, după piele și este situat în partea dreaptă a cutiei toracice.

 Ficatul gras, cunoscut în termeni medicali ca steatoză hepatică, este o boală în general benignă a ficatului, care se caracterizează prin acumularea de acizi grași și de trigliceride în celulele hepatice.

 Cu toate că este adevărat că există pacienți care nu au simptome specifice, acest aspect poate fi periculos, deoarece această afecțiune poate evolua în mod tăcut până la stadii mai grave.

 În acest articol vom prezenta beneficiile uleiului de cocos pentru combaterea multiplelor probleme asociate cu sănătatea hepatică și, în special, a ficatului gras.

Citește mai mult:Uleiul de cocos pentru ficatul gras

9 alimente care combat tensiunea ridicată

Tensiunea arterială, rezultatul dintre sodiu și potasiu

9 alimente care combat tensiunea ridicată Tensiunea arterială este rezultatul relației dintre sodiu și potasiu, însă dacă suferiți de hipertensiune, nu este suficient să înlocuiți sarea cu versiuni mai sănătoase, ci trebuie să beți mai multe lichide, să aveți grijă de sănătatea rinichilor, să evitați pe cât posibil stresul și să încercați să consumați alimente care să ajute la controlarea tensiunii arteriale.

 Unele dintre acestea te pot ajuta scăzând rapid tensiunea, însă nu toate sunt recomandabile într-o dietă zilnică. Iată în continuare cele mai cunoscute alimente care scad tensiunea arterială ridicată:

1. Usturoiul

 Cercetările medicale care au fost efectuate privind usturoiul ca remediu pentru tensiunea ridicată, au dat rezultate moderate. Se pare că usturoiul ajută la îngustarea pereților vaselor de sânge, iar în consecință, ajută la reducerea tensiunii arteriale. Se știe de asemenea că usturoiul îmbunătățește circulația sanguină și este un tonic cardiac.

Citește mai mult:9 alimente care combat tensiunea ridicată

5 motive pentru a consuma struguri negri

Strugurii negri – o comoară pentru sănătate

5 motive pentru a consuma struguri negri Struguri albi sau struguri negri? Care sunt cei mai buni? În general, strugurii sunt o sursă naturală de antioxidanți și vitamine și ajută la prevenirea îmbătrânirii premature și a numeroase boli. Datorită multiplelor lor beneficii, strugurii sunt mai ales recomandați în anemii, astenii, stări de convalescență, afecțiuni hepatice, stres cronic. Strugurii negri sunt de asemenea diuretici, laxativi, coleretici, colecistokinetici, detoxifianți, hipocolesterolemianți, regeneratori hepatici, calmanți și combat insomniile.

 Este bine ca strugurii să fie consumați cu tot cu coajă, deoarece aceasta este un bun detoxifiant pentru organism, de asemenea se pot mesteca și sâmburii, care conțin un ulei gras cu rol benefic asupra nivelului de colesterol din sânge și a vaselor sanguine.

Citește mai mult:5 motive pentru a consuma struguri negri

9 beneficii extraordinare ale ceaiului verde

9 beneficii extraordinare ale ceaiului verde

9 beneficii extraordinare ale ceaiului verde Când ne este sete, apa pură este întotdeauna o bună opțiune, însă uneori probabil că dorim ceva diferit – o băutură răcoritoare și sănătoasă într-o zi călduroasă de vară sau o cană de ceai în sezonul rece. Ceaiul verde poate fi o alegere perfectă în ambele cazuri și în plus, oferă beneficii importante pentru sănătate. Ceaiul verde este o băutură de care ne putem bucura inclusiv de mai multe ori pe zi.

       Care sunt beneficiile pentru sănătate ale ceaiului verde?

 1. Compușii bioactivi din ceaiul verde au proprietăți medicinale

 Ceaiul verde este bogat în compuși naturali numiți polifenoli, care pot reprezenta până la 30% din greutatea frunzelor uscate de ceai verde.

Citește mai mult:9 beneficii extraordinare ale ceaiului verde

Lămâile – proprietăți și beneficii

Lămâile – proprietăți și beneficii

Lămâile – proprietăți și beneficii Având numele botanic Citrus limon, binecunoscutele lămâi se pare că provin din munții Himalaya, iar cultivarea lor s-a extins apoi în Europa și Africa și, precum multe alte alimente, au fost duse în America atunci când Cristofor Columb a făcut călătoria spre acest ținut în 1493. Lămâile au început să fie foarte cultivate și apreciate în Florida începând cu secolul XVI.

 Cu siguranță unul din fructele tropicale cele mai consumate în întreaga lume, lămâile preferă clima moderat caldă și tropicală. Gustul lămâilor este cel mai bun atunci când acestea sunt de culoare galbenă strălucitoare și au o coajă subțire. Faimoase în principal pentru băutura inspirată din numele lor – limonada – feliuțele de lămâi sunt o alegere bună și ca adaos la ceai, atât cald cât și rece, pentru o porție extra de vitamina C.

Citește mai mult:Lămâile – proprietăți și beneficii

8 beneficii pentru sănătate ale castraveților

8 beneficii pentru sănătate ale castraveților

8 beneficii pentru sănătate ale castraveților Castraveții aparțin aceleiași familii de plante precum dovlecelul și pepenele (familia Cucurbitacee). La fel ca și pepenele roșu, castraveții sunt compuși în proporție de 95% din apă, ceea ce înseamnă că a-i consuma într-o zi călduroasă de vară poate să ne ajute să ne menținem hidratați.

 Desigur, există multe alte motive pentru a consuma castraveți tot timpul anului. Având un conținut bogat de vitamina K, vitamine din grupa B, cupru, potasiu, vitamina C și mangan, castraveții sunt de folos pentru a ne ajuta să evităm deficiențele nutriționale care sunt atât de comune în cazul persoanelor care au o dietă dezechilibrată din care lipsesc fructele și legumele proaspete.

În plus, castraveții conțin polifenoli unici și alți compuși care sunt de un real ajutor pentru reducerea riscului de a suferi de boli cronice și alte tulburări.

Citește mai mult:8 beneficii pentru sănătate ale castraveților

Ciocolata neagră și beneficiile ei pentru sănătate

Ciocolata neagră de calitate este benefică pentru sănătate

Ciocolata neagră și beneficiile ei pentru sănătate Un număr considerabil de studii au concluzionat că ciocolata neagră are într-adevăr beneficii incontestabile asupra sănătății – doar atunci când este consumată cu moderație și se folosește ciocolată de cea mai bună calitate, cu un conținut de cacao de minim 70%.

Folosirea ciocolatei ca instrument terapeutic

 În general, pare preferabil să se consume cantități mai mici de ciocolată la intervale mai frecvente, cu scopul de a asigura un flux mai stabil de nutrienți în fluxul sanguin. Conform Dr. Beatrice Golomb, care a cercetat îndeaproape acest subiect, studiile arată că un consum zilnic de ciocolată neagră în doze împărțite (de două-trei ori pe zi) cu condiția să se controleze consumul acesteia și să fie de bună calitate.

Citește mai mult:Ciocolata neagră și beneficiile ei pentru sănătate