Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Migdalele dulci

Migdalele dulci: tratamente şi reţete

Nigdale dulci

 Migdalul este un pom fructifer originar din Orientul Mijlociu, Nordul Africii şi Sudul Asiei. Arborele a fost aclimatizat în mai multe zone de pe glob, el fiind cultivat inclusiv în România, în zonele cu climat mai blând.

 Migdalele pe care noi le consumăm sunt sâmburii fructelor acestui arbore. Există mai multe varietăţi de migdale, cele mai cunoscute fiind migdalele dulci şi cele amare. Migdalele amare conţin o cantitate ceva mai mare de acid cianhidric, de aceea ele sunt considerate toxice; doar migdalele dulci sunt considerate comestibile, însă este bine să fie consumate cu măsură (de la 6 la 15 migdale pe zi, de la caz la caz).

 Având o valoare nutritivă foarte mare, migdalele sunt considerate unul dintre cele mai hrănitoare alimente. Sunt foarte bogate în vitamina E, complexul de vitamine B (inclusiv acid folic), vitamina D şi substanţe minerale, în special calciu, magneziu, potasiu, fier şi zinc; mai conţin antioxidanţi şi acizi graşi monosaturaţi.

Citește mai mult:Migdalele dulci

Gutuile

Gutuile: remedii şi reţete

Gutuie

 Gutuile sunt unul din fructele asociate anotimpului de toamnă. Frumoasele şi pufoasele gutui sunt nu doar fructe delicioase, ci şi adevărate comori în ceea ce priveşte întrebuinţările lor terapeutice. Vom vedea aceasta în cele ce urmează.

 Gutuiul este un pom fructifer înrudit cu mărul şi părul. Fructele sale, gutuile, precum şi frunzele şi seminţele acestora, sunt folosite încă din antichitate, atât în gastronomie cât şi în medicina populară.

Conţinutul şi proprietăţile gutuilor

 Fructele de gutui conţin 70 – 72 % apă, 7 – 8 % zaharuri, 0,5 % protide, pectine, tanin, cantităţi mici de grăsimi, săruri minerale de calciu, fier, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, vitaminele A, B, C şi PP.

 Printre proprietăţile gutuilor se numără proprietăţile antidiareice (în special frunzele), antihemoragice (seminţele), astringente (frunzele şi fructele), cosmetice, digestive, emoliente (seminţele), hemostatice, hidratante, laxative (seminţele), răcoritoare, sedative şi tonice.

Citește mai mult:Gutuile

Lista alimentelor Yang

Lista alimentelor cu predominanţă energetică Yang, adaptată la dieta complet vegetariană

alimente yang

 Vă prezentăm o listă a alimentelor cu predominanţă energetică Yang, adaptată la dieta complet vegetariană, pe care să o puteţi consulta ori de câte ori aveţi nevoie: când vă faceţi lista de cumpărături, când vă pregătiţi să preparați mâncare sau în alte situaţii.

 Este foarte important ca alimentele şi băuturile pe care le consumaţi să fie cât mai pure, netratate cu substanţe chimice sau artificiale. Aceasta deoarece prin procesare industrială, prin rafinare sau prin procesare chimică, alimentele şi băuturile îşi pierd calităţile nutritive. Astfel, în special alimentele cu predominanţă energetică Yang sunt afectate, ele schimbându-şi încărcătura energetică şi devenind predominant Yin. Aşadar, pentru a-şi păstra calitatea Yang, alimentele şi băuturile trebuie să fie cât mai pure şi cât mai puţin procesate!

 Iată în continuare şi lista, pe care vă recomandăm să o imprimaţi pe hârtie, pentru a o avea la îndemână:

Citește mai mult:Lista alimentelor Yang

Prazul

Prazul și efectele sale benefice

prazul

 Prazul face partea din aceeași familie botanică cu ceapa și usturoiul și au aceleași proprietăți terapeutice,  însă ceapa și usturoiul nu sunt atât de puternice.

 Prazul este unul din alimentele pe care mulți români îl consumă cu mare plăcere și care aduce numeroase beneficii asupra organismului uman, mai mult sau mai puțin cunoscute. Prazul este renumit în țara noastră mai ales în regiunea Oltenia, dar se consumă în cantități la fel de mari și în alte regiuni. Puțini dintre noi știu însă de efectele benefice ale consumului de praz cum ar fi scăderea colesterolului, efect puternic laxativ, calmant, revigorant, etc.

În cadrul acestui articol vom încerca să explorăm câteva din proprietățile nebănuite ale prazului.

Citește mai mult:Prazul

Mierea de albine

Mierea de albine – alimentul zeilor

miere de albine

 Despre mierea de albine se spune că, în vremurile străvechi, era hrana preferată a zeilor din Olimp. Mierea este un aliment pur, concentrat, o adevărată esenţă a luminii solare în stare lichidă.

 Mierea este un aliment natural, de origine atât animală cât şi vegetală, fiind principalul produs al stupului. Ea este fabricată de albine din nectarul florilor, îmbogățit cu substanțe proprii și prelucrată de acestea pentru a fi apoi depozitată în faguri.

 Majoritatea popoarelor au cunoscut proprietățile ei extraordinare şi au folosit-o, atât în scopuri terapeutice, cât şi în scopuri ritualice încă din antichitate; în alimentație era utilizată în mod excepțional, deoarece era considerată „hrana zeilor”. Vechii greci considerau mierea un „elixir al tinereții” şi o administrau atleților care participau la Jocurile Olimpice, iar egiptenii o foloseau în tratamente cosmetice şi ca medicament.

Citește mai mult:Mierea de albine

Fructele usate

Fructele uscate: proprietăți și beneficii pentru sănătate

fructe uscate

 Fructele uscate sunt unul din alimentele cele mai complete, energizante și bogate în nutrienți precum vitaminele A, E, cele din grupul B, acizi grași Omega-3 și minerale precum zinc, calciu, fosfor, magneziu, fier. Sunt bogate în fibre, oligoelemente şi antioxidanți și sunt de un real folos în prevenirea bolilor cardiovasculare și a celor relaționate cu deteriorarea generală a sănătății.

 Proprietățile şi componentele fructelor uscate le transformă pe acestea în adjuvante valoroase pentru nutriţia şi medicina preventivă.

Ce este un fruct uscat?

 Sub această denumire sunt incluse fructele care au în compoziția lor naturală (fără intervenția omului) un conținut mai mic de 50% apă. Fructele uscate au în general o coajă dură precum migdalele, fisticul, alunele de pădure, nucile, etc. Fructele deshidratate constituie altă categorie şi nu trebuie confundate cu fructele uscate, cele deshidratate fiind de exemplu curmalele, smochinele, stafidele, etc. 

Citește mai mult:Fructele usate

Iaurtul – un aliment binefăcător

Iaurtul – un aliment binefăcător

 IaurtProdusele lactate sunt binecunoscute pentru valoarea lor curativă şi preventivă, dar cel care va ajuta cel mai mult digestia și va dezinfecta mucoasa intestinală este iaurtul. Este vorba despre iaurtul natural, preparat în casă și nu despre produsele din supermarket-uri, care conțin coloranți, zahăr, arome, stabilizatori, conservanți și gelifianți.

 Pe lângă valoarea sa nutritivă deosebită şi gustul plăcut şi răcoritor, iaurtul conține şi principii antibiotice naturale, care omoară microbii cauzatori ai unor afecțiuni intestinale, cum ar fi Salmonella şi E. Coli.

Cum se prepară iaurtul?

 În laptele proaspăt se introduce o cultură de bacterii „prietenoase” care inițiază procesul de fermentație. Aceste bacterii se hrănesc cu lactoză (din categoria glucidelor, lactoza este un dizaharid care se găsește în lapte, format dintr-o moleculă de glucoză şi una de lactoză); ele se înmulțesc foarte rapid, producând acid lactic, care acționează asupra laptelui făcându-l să se îngroașe şi să se prindă şi îi creează gustul şi aroma specifică; ele sunt acelea care ajută digestia.

Citește mai mult:Iaurtul – un aliment binefăcător