7 alimente pentru stimularea melatoninei

Scris de Dr. Luca Catalin

Somnul și sănătatea

7 alimente pentru stimularea melatoninei  Chiar dacă multe persoane ignoră acest aspect, somnul are o strânsă legătură cu starea de sănătate datorită rolului pe care îl are pentru buna desfășurare a funcțiilor corpului. Atunci când nu reușim să dormim bine sau renunțăm la orele de somn din diverse motive, treptat se generează în organism unele efecte secundare care devin evidente atât la nivel fizic, cât şi la nivel mental.

 Tocmai din acest motiv este esențial să respectăm orarul de somn și să încercăm să adoptăm obiceiuri care să permită îmbunătățirea calității somnului. De asemenea, alimentele care stimulează secretarea de melatonină ne pot ajuta să obținem un somn regenerant și să evităm apariția tulburărilor comune generate de lipsa de somn.

 Acest hormon, melatonina, este relaționat cu controlul ritmurilor circadiene, responsabile de pregătirea corpului pentru realizarea diferitelor activități cotidiene precum acțiunea de a dormi.

 Inconvenientul este că, odată cu trecerea timpului, secretarea naturală a acestei substanțe în corp se reduce datorită stresului, procesului de îmbătrânire sau a alimentației dezechilibrate, printre altele.

 Din fericire, consumul anumitor alimente poate stimula producerea de melatonină în corp. Vă prezint în acest articol 7 dintre cele mai bune alimente pentru stimularea melatoninei.

1. Ananasul

 Datorită aportului său de triptofan, ananasul ajută organismul să producă serotonină, care este un neurotransmițător care este responsabil de transmiterea semnalelor nervoase prin intermediul neuronilor. Chiar dacă acest hormon este asociat în principal cu starea de bună-dispoziție, nivelele sale scăzute împiedică secretarea de melatonină şi relaxarea corpului pentru a dormi bine.

 Ananasul mai conține vitamine, minerale, fibre şi compuşi antioxidanţi care oferă mari beneficii sănătății prin îmbunătăţirea digestiei şi combaterea radicalilor liberi.

2. Bananele

 Bananele acţionează ca un sedativ natural pentru creier şi ajută la relaxarea muşchilor mai ales după o zi în care aţi efectuat multă activitate fizică. De asemenea, datorită conținutului lor de triptofan, bananele stimulează producerea de melatonină şi ajută la obținerea unui somn regenerant.

 Bananele se pot consuma ca atare sau pot fi adăugate în salate de fructe sau în shake-uri; orice variantă ați alege, cel mai important aspect este să le consumați întotdeauna crude.

3. Fulgii de ovăz

 Considerată ca fiind cereala cea mai completă, ovăzul este unul dintre cele mai bune alimente recomandate pentru îmbunătăţirea calităţii somnului.

 Pe lângă faptul că este ușor de digerat, ovăzul (fulgii de ovăz) ajută la controlarea anxietăţii şi favorizează funcţionarea sistemului nervos pentru a relaxa corpul înainte de a dormi.

 Consumul fulgilor de ovăz este recomandat dimineața, însă pot fi luați în considerare și ca o cină ușoară (cu adaos de fructe, semințe sau lapte de migdale).

4. Sparanghelul

 Sparanghelul este foarte bogat în acid folic şi vitamina C, care sunt necesare pentru o absorbţie adecvată a triptofanului, care este un aminoacid esenţial pentru a obţine un somn de calitate.

 În timpul nopţii, acestea ajută la mobilizarea grăsimilor depozitate în corp şi îmbunătăţesc funcţionarea sistemului digestiv.

5. Nucile

 Nucile şi alte fructe uscate conţin cantităţi semnificative de melatonină, tocmai de aceea, consumul lor înainte de culcare poate favoriza un somn de calitate.

 Acizii graşi omega 3 pe care îi conţin ajută la menţinerea sănătăţii cardiovasculare şi a altor funcţii ale sistemelor cele mai importante din corp.

 Totuşi, nucile şi fructele uscate în general trebuie să fie consumate cu moderaţie deoarece aduc un aport semnificativ de calorii.

6. Ceapa

 Această legumă este una dintre cele mai sănătoase, deoarece este o sursă bogată de vitamine, minerale, antioxidanţi şi aminoacizi esenţiali.

 Ceapa are proprietăţi diuretice şi depurative care stimulează eliminarea toxinelor din corp şi previn diverse tipuri de boli.

 În acest caz în special este foarte recomandată, deoarece favorizează secretarea de melatonină şi induce o stare de relaxare şi odihnă.

7. Ghimbirul

 Rădăcina de ghimbir este cunoscută în întreaga lume ca fiind unul dintre cele mai puternice remedii naturale având proprietăți antiinflamatorii și analgezice.

 Ceaiul de ghimbir este un bun remediu pentru ameliorarea durerilor și a altor simptome neplăcute asociate cu inflamația. De exemplu, într-un studiu realizat în anul 2010, s-a descoperit că ghimbirul este un analgezic eficient pentru durerea cauzată de exercițiile fizice.  

 Pe de altă parte, ghimbirul este un condiment care conţine melatonină, hormon care este responsabil de pregătirea corpului pentru un somn complet şi reparator.

 Puteți consuma ceai de ghimbir înainte de culcare pentru a avea un somn liniștit și regenerant. Iată cum se prepară acest ceai:

Ingrediente:

 - 1 rădăcină de ghimbir proaspăt

 - 1 lămâie

 - miere de albine după gust

Cum se prepară?

 - Puneți apa la fiert, iar până când aceasta ajunge la punctul de fierbere, tăiați ghimbirul în bucățele mai mici sau dați-l pe răzătoare.

 - Stoarceți sucul de lămâie și amestecați-l într-o cană cu ghimbirul. Vărsați apa caldă în cană, iar când se răcește, îndulciți ceaiul cu puțină miere de albine.