7 nutrienți pentru o piele sănătoasă

Scris de Dr. Luca Catalin

Nutrienți fundamentali pentru menținerea pielii în condiții optime

7 nutrienți pentru o piele sănătoasă A avea o piele frumoasă și sănătoasă nu înseamnă doar a folosi creme și loțiuni corporale mai mult sau mai puțin scumpe. Chiar dacă cosmeticele ne pot ajuta în acest sens, multe dintre ele sunt totuși pline de ingrediente toxice, derivați din petrol, coloranți cancerigeni și alți aditivi dăunători.

 Pentru a avea o piele strălucitoare care să nu necesite un ajutor extern, trebuie să ne asigurăm în primul rând că îi furnizăm nutrienții necesari pentru a fi sănătoasă. O dietă bogată în fructe și legume proaspete, echilibrată și variată este cea mai bună alternativă pentru o sănătate optimă în general; există însă câțiva nutrienți care sunt fundamentali pentru menținerea pielii în condiții optime.

1. Omega 3

 Beneficiile oligoelementului Omega 3 pentru sănătate devin tot mai cunoscute în ultima perioadă. S-a constatat așadar că acizii grași de tipul Omega 3 combat inflamația și petele de pe piele. Aceștia sunt de asemenea responsabili de regenerarea pielii și de hidratarea sa corectă, fără de care, pe lângă aspectul tern al pielii, suntem vulnerabili la bacterii, ciuperci și infecții de diferite tipuri.

2. Seleniul

 Acest mineral are un rol important în menținerea elasticității țesuturilor. Calitățile sale antioxidante combat radicalii liberi și protejează pielii de daunele radiațiilor ultraviolete și de efectele nocive ale unor chimicale prezente în cosmetice precum creme sau deodorante.

 Seleniul funcționează mai bine combinat cu Vitamina E, însă nu trebuie consumat ca supliment. Există studii medicale care au evidențiat faptul că nivelele scăzute de seleniu sunt relaționate cu unele tipuri de cancer, cu fumatul, consumul băuturilor alcoolice și folosirea pastilelor anticoncepționale.

 Surse naturale de seleniu sunt germenii de grâu (cruzi sau ulei presat la rece), usturoiul, somonul, tonul, orezul integral și nucile de Brazilia.

3. Siliciul

 Ajută la menținerea elasticității pielii. Siliciul este un mineral prezent în mușchi, tendoane, păr, ligamente, unghii, oase și desigur în piele. Ajută la cicatrizarea și la vindecarea rănilor. Siliciul este conținut de praz, năut, castraveți, căpșuni, semințe, ceapă, mango, țelină și sparanghel.

 Dacă nu consumi suficient siliciu, pielea nu va putea produce noi celulele într-un ritm adecvat, deoarece participă la producerea de colagen. Rezultatul sunt striațiile, vergeturile, ridurile, pielea subțire și fragilă și îmbătrânirea prematură.

4. Vitamina A

 Vitamina A este unul din elementele cele mai importante pentru întărirea sistemului imunitar. Vitamina A este foarte utilă pentru combaterea oricărui microorganism care dăunează sistemului imunitar, inclusiv a virusului care cauzează herpesul, gripa sau infecțiile relaționate cu apariția acneei.

 Vitamina A menține hidratarea naturală a pielii și favorizează regenerarea acesteia. O piele uscată, aspră și chiar crăpată poate fi un simptom al deficienței de vitamina A. Această vitamină esențială ajută de asemenea la regenerarea mucoaselor și la protejarea sistemului respirator.

 Surse importante de vitamina A sunt morcovii, cartoful dulce, spanacul, pepenele galben și toate legumele cu frunze verzi.

5. Vitamina C

 Vitamina C este unul din pilonii de bază ai regenerării pielii. Vitamina C este responsabilă de producerea colagenului și prin urmare, este fundamentală atât pentru piele cât și pentru regenerarea sistemului celular în general.

 Consumul scăzut de vitamina C este relaționat în mod direct cu deteriorarea arterelor, tocmai de aceea vitamina C este fundamentală și pentru menținerea sănătății inimii.

 Surse naturale de vitamina C sunt cătina, ardeii grași, citricele, căpșunii, pătrunjelul, brocoli, varza creață, acerola.

Se poate aduce un aport crescut de vitamina C si prin suplimente , de exemplu Vitamina C naturala plus este foarte buna in acest sens.  O doza de 2-3 capsule de 2 ori pe zi este suficienta pentru o piele sanatoasa.

6. Vitamina E

 Vitamina E este cel mai bun antioxidant cunoscut. Aceasta se combină cu vitamina A și seleniul pentru a furniza cea mai bună protecție față de radicalii liberi din organism. Vitamina E combate petele cauzate de soare și întârzie apariția ridurilor. Vitamina E este unul din puținii nutrienți care se pot aplica direct pe piele și se absoarbe.

 Vitamina E ameliorează de asemenea circulația sanguină și este relaționată direct cu prevenirea cancerului în general și a melanomului (cancerul de piele) în particular. Principalele surse de vitamina E sunt uleiurile vegetale (de preferință cele presate la rece), și fructele precum avocado, mango, cireșe sau piersici. Vitamina E se află de asemenea și în varză, varza de Bruxelles, sparanghel, spanac și roșii.

7. Zincul

 Zincul este un mineral fundamental pentru producerea enzimelor. Zincul este prezent în procesele digestive, în etapele de creștere și este fundamental în copilărie, în perioada sarcinii și la ameliorarea fertilității atât la bărbați cât și la femei.

 La fel precum siliciul, zincul participă la sinteza colagenului și la regenerarea straturilor de piele.

 În cazul pielii, reglarea hormonală este importantă pentru controlul producerii acneei și a nivelelor adecvate de grăsime. Nivelele scăzute de zinc pot fi cauza apariției acneei, iar includerea sa în dieta este o modalitate de a soluționa acest aspect neplăcut. Surse importante de zinc sunt: nucile, migdalele, nucile caju, ouăle și cerealele integrale, fructele de mare dar și avocado, zmeura, caise, murele, curmalele, fructele de pădure și rodiile.

 Superalimentele precum spirulina, macca, boabele crude de cacao sau polenul de albine sunt de asemenea surse excelente de zinc.

 În plus, zincul este un agent important în eliminarea bacteriilor nocive, fiind responsabil atât de menținerea unei pieli sănătoase cât și de combaterea mirosurilor corporale neplăcute.

Se poate administra zinc si sub forma de supliment, recomandam in acest sens cate o capsula pe zi de Zinc natural pentru gradul lui de asimilare ridicat.