Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Cura cu usturoi

Cura cu usturoi

cura cu usturoi

Cura cu usturoi se ţine o dată pe an, timp de 7 săptămâni, în felul următor:

 O dată pe săptămână, cel mai bine seara, pisăm bine 2-3 căţei de usturoi (românesc, de la ţărani – cel chinezesc care se găseşte în supermarket-uri nu are aceleaşi efecte) până se fac pastă. Pasta rezultată o frecăm cu puţină sare grunjoasă sau marină, neiodată. Deasupra unei chiuvete, plasăm jumătate din amestecul respectiv sub buza de sus şi jumătate sub limbă – îl ținem strâns cu limba pentru a nu aluneca prin gură. Menținem amestecul astfel timp de 7-10 minute. Este important să rămânem astfel minim 7 minute.

 După încheierea celor 7 minute, scuipăm tot conținutul gurii în toaletă, având grijă să nu înghiţim nimic şi clătim bine gura cu apă călduţă. De asemenea, se clătesc ochii şi faţa, pentru că vor fi stimulate puternic secreţiile lacrimale, nazale şi salivaţia.

 Procedura trebuie făcută strict, în aceeaşi zi a săptămânii, timp de 7 săptămâni. Nu faceţi mai des de 1 dată la 7 zile pentru a lăsa timp mucoasei bucale să se refacă.

Citește mai mult:Cura cu usturoi

Reţete fără proteine animale, preparate fără foc

Reţete fără proteine animale, preparate fără foc

retete vegetariene

Este indicat ca sarea folosită în aceste rețete să fie sare de mare sau sare de Himalaya. Se pot adăuga uleiuri presate la rece de măsline, de cânepă sau de floarea soarelui, după preferinţe. Supele se pot consuma fie reci, fie încălzite uşor pentru a-şi păstra proprietăţile. Aveţi nevoie de un blender şi de un robot de bucătărie.

Pesto de măsline

 Acest pesto se poate servi ca aperitiv alături de legume sau pâine.
Ingrediente pesto de măsline:
 - 300 gr măsline fără sâmburi
 - 60 ml apă
 - 2-3 fire pătrunjel verde
 - 1 căţel de usturoi
 - 1 lingurita pudră de turmeric
 - 1 linguriţă pudră de chimen
 - 1 lingură suc de lămâie
 - 1 lingură ulei (opţional)

Preparare pesto de măsline:
 Se amestecă toate ingredientele în blender, iar dacă nu aveţi un blender puternic, se poate folosi şi robotul de bucătărie.

Citește mai mult:Reţete fără proteine animale, preparate fără foc

Micul dejun Kollath

Micul dejun Kollath

 Profesorul Kollath, dietetician și doctor în medicină, a elaborat această rețetă pe bază de făină de grâu complet, o adevărată sursă naturală de vitamine (inclusiv vitaminele de tip B), și de enzime. Această rețetă originală urmărește să facă făina de grâu asimilabilă fără fierbere, iar prin adăugarea de fructe proaspete, completându-i astfel valoarea alimentară.

 Apreciat în mod deosebit de către nutriționiști din întreaga lume, micul dejunul Kollath contribuie din plin la menţinerea unei stări optime de sănătate a organismului.

Modalitatea de preparare  a dejunului Kollath:

Ingrediente pentru o porţie:
- 2-3 linguri făină completă de grâu, proaspăt măcinată
- 3-5 linguri de apă
- 1-2 linguri zeamă de lămâie
- 15-20 g fructe uscate, eventual mărunțite
- 100 g de mere, rase doar în momentul folosirii plus orice alte fructe de sezon, bine coapte

Citește mai mult: Micul dejun Kollath

Dieta alcalină ca mod de viaţă sănătos

Ce este alcalinitatea?

Dieta alcalina Odată încheiat procesul digestiei, alimentele, conform calităţii proteinelor, hidraţilor de carbon, grăsimilor, mineralelor şi vitaminelor pe care le conţin, vor genera o condiţie de aciditate sau de alcalinitate în organism. Rezultatul acidifiant sau alcalinizant se măsoară prin intermediul unei scale numite pH, ale cărei valori sunt cuprinse între 0 şi 14, pH-ul 7 fiind un pH neutru. Este important să cunoaştem cum alimentele acide şi cele alcaline afectează sănătatea. Pentru ca celulele să funcţioneze corect, pH-ul acestora trebuie să fie uşor alcalin. La o persoană sănătoasă, pH-ul sângelui este între 7,40 şi 7,45

 Dr. Robert Young, microbiolog şi nutriţionist din Statele Unite, a studiat ani de zile aciditatea sângelui, considerând-o, alături de alţi specialişti din domeniu, principala cauză a bolilor din epoca modernă. “Miracolul pH. Dieta Young”, el afirmă: “Nivelul pH-ului din toate materiile fluide ale organismului nostru afectează fiecare celulă din corp. Întregul proces metabolic depinde de alcalinitatea mediului. Aciditatea crescută cronică corodează ţesuturile organismului iar, dacă nu este ţinută sub control, întrerupe activitatea şi funcţionarea celulelor, de la bătăile inimii până la circuitul neuronal cerebral. Cu alte cuvinte, aciditatea afectează însăşi viaţa. Ea se află la baza tuturor bolilor şi îmbolnăvirilor.

Citește mai mult:Dieta alcalină ca mod de viaţă sănătos

Diverse cure cu lămâie

Cura cu lămâie și ulei de măsline

cura cu lamaie

 Un tratament extraordinar de eficient pentru bila leneșă sau alte boli hepatice și nu numai, este cura cu lămâie și ulei de măsline realizată dimineața pe stomacul gol. Cura consta în a bea zeama unei lămâi cu o lingură de ulei de măsline (de preferat presat la rece), dimineața imediat după trezire, iar apoi rămânem întinși pe partea dreaptă timp de 10-15 min. Această cura se recomandă să fie făcută fără întrerupere o perioadă cât mai lungă de timp (1 luna – 3 luni), după care se poate face o pauza de 3 – 7 zile și se reia.

Citește mai mult:Diverse cure cu lămâie

Cura cu varză

VARZA ȘI BENEFICIILE SALE ASUPRA ORGANISMULUI

cura cu varza

Din cele mai vechi timpuri, varza este cunoscută ca un adevărat aliment-minune, atât în stare naturală, cât și preparată la murat. Aceasta ascunde printre frunzele sale adevărate minuni pentru sănătate și are întrebuințări pentru o gamă largă de afecțiuni, folosită atât  intern, cât și extern.

Varza este considerată un remediu universal, dar și un aliment foarte gustos, ce poate fi preparat în multe feluri, având proprietăți anticancerigene, antiinflamatoare și antioxidante, fiind un adjuvant în tratamentele împotriva cancerului.

Varza este bogată în vitamina C, conține o cantitate mult mai mare din această vitamină decât portocalele, și, în plus, conține potasiu, calciu, vitamina A, vitamina K, vitamina B2, B3, B5, iod, cobalt, fitonutrienți și magneziu. Este folosită și în tratamentele cosmetice datorită proprietăților sale anti-îmbătrânire. Există mai multe tipuri de varză, peste 400 de soiuri, cu culori ce pornesc de la galben deschis, roșu, mov, verde, toate având proprietăți miraculoase pentru organism. Varza roșie conține și resveratrol, o substanță antioxidantă cu efect antioxidant și antiinflamator. 

Citește mai mult:Cura cu varză

Cura cu catină

CĂTINA – MIRACOL PENTRU SĂNĂTATE

cura cu catina

CE CONȚIN FRUCTELE DE CĂTINĂ ȘI CUM NE AJUTĂ ACESTEA ORGANISMUL?

 Fructele de cătină sunt cele mai bogate în vitamina C naturală, precum și în vitamina E, vitamina A, K, F, P, complexul de vitamine B, proteine, calciu, magneziu, fier, sodiu, potasiu, betacaroten, ulei, celuloză.

 Cum ne ajută acestea organismul? Prin simpla descriere a conținutului fructelor de cătină ne putem da seama de faptul că fructele de cătină sunt o adevărată bombă de vitamine pentru organismul nostru. Cătina poate fi consumată în mai multe feluri, de exemplu în stare pură, cu miere, în formă de pulbere, suc, ulei, vin, gem, ceai, tinctură, etc.

Citește mai mult:Cura cu catină