Catalin Luca

Cura cu urzică

Cura cu urzică

 Urzica este atât o plantă medicinală, cât și o plantă comestibilă ce aduce numeroase beneficii organismului uman. Fie că este consumată sub formă de mâncărică, ciorbă sau ceai, urzica are proprietăți mai mult decât benefice pentru organismul uman. Urzica este o plantă ce crește de mai bine de două mii de ani pe toate continentele lumii, se adaptează ușor condițiilor climatice și este folosită ca și medicament pentru tratarea și prevenirea multor afecțiuni precum bolile de inimă, diabetul, bolile de rinichi, fiind considerată regina verdețurilor.

Unde găsim urzica?

 Urzica este o plantă ce crește peste tot, fără a trebui să fie udată, plivită, îngrijită sau semănată de cineva. Urzica este pe cât de tămăduitoare, pe atât de ușor de găsit. Dacă însă nu locuiți în zone în care să aveți acces la urzici, cel mai bine le cumpărați de la piață atunci când este sezonul lor. De primăvara până toamna târziu, urzicile pot fi găsite cu ușurință în piețe, dar pot fi adunate și de pe lângă garduri, de pe marginea apelor, a drumurilor, pe dealuri, în livezi, etc. Urzica este însă o plantă ce știe să se „apere„ și este bine să folosiți întotdeauna mănuși și să fiți bine acoperit atunci când adunați urzici.

Citește mai mult:Cura cu urzică

Cura cu oțet de mere

Cura cu oțet de mere

Cura cu otet de mere

Oțetul de mere este un leac cunoscut din bătrâni pentru tratarea multor afecțiuni, precum și pentru menținerea stării de sănătate fizică. Mai mult decât atât, cura cu oțet de mere aduce beneficii considerabile organismului uman și ajută la slăbit. Oțetul de mere are Ph-ul mult mai ridicat decât alte tipuri de oțet și este cea mai bună variantă pe care o putem folosi. Ce beneficii aduce organismului nostru? Ce presupune cura cu oțet de mere și mai ales cine are restricții de la consumul oțetului de mere, vom afla în cadrul acestui articol.

Ce conține oțetul de mere?

 Oțetul de mere este obținut prin fermentarea cidrului de mere, și acidul acetic este principalul ingredient al oțetului. De asemenea, oțetul de mere conține și vitamine, minerale, aminoacizi, magneziu, calciu, potasiu, fosfor, sulf, fier, sodiu, complexul vitaminei A și B, vitamina E și beta-caroten, toate substanțe benefice pentru organism.

Oțetul de mere cu miere de albine

 Din ce în ce mai des este întâlnit oțetul de mere în combinație cu mierea de albine. Mierea de albine este un adevărat elixir pentru sănătate. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au cercetat îndelung proprietățile mierii și au descoperit faptul că tratează foarte multe afecțiuni, este un îndulcitor natural minunat, ajută metabolismul în foarte multe feluri și nu se strică niciodată. Mierea de albine este poate cel mai uimitor dintre alimente.

Citește mai mult:Cura cu oțet de mere

Cura cu nuci

Cura cu nuci

cura cu nuci verzi

 Vă prezentăm, în cele ce urmează, câteva cure şi diete pe bază de nuci, precum şi rolul nucilor în cadrul acestor cure şi diete. În plus faţă de ceea ce urmează să vă prezentăm aici, vă recomandăm să citiţi şi articolul despre nuci şi proprietăţile lor terapeutice.

Cura cu miez de nucă

În ce constă cura cu miez de nucă?

 În cadrul curei cu miez de nucă se consumă zilnic miezul a 10 nuci, timp de minim o lună de zile. Se recomandă să se consume, pe cât posibil, miez de nucă hidratat, adică miez de nucă ce a fost mai înainte înmuiat în apă de izvor timp de câteva ore, fiind apoi curăţat de pieliţă (aceasta se desprinde mult mai uşor după înmuiere). După consumul miezului celor 10 nuci, se consumă câte un pahar de suc proaspăt de fructe sau legume, obţinut de dumneavoastră acasă. Dacă există posibilitatea de a folosi un mixer, se poate adăuga miezul celor 10 nuci în mixer, alături de sucul de legume sau de fructe, proaspăt stors, după care se mixează bine, până la omogenizare; apoi se consumă.

Citește mai mult:Cura cu nuci

Cura cu apă de izvor

Apa ca element primordial al vieții

cura cu apa de izvor

Se știe din vremuri imemoriale că apa este elementul primordial al vieții. Este greu să ne imaginăm existenta vieții fără apă... am putea spune chiar că fără apă nu se poate trăi.
 Acestea fiind spuse, ne putem da seama că apa pe care o consumăm zilnic este foarte importantă. Organismul uman conține, în medie, în proporție de 70% apă, ceea ce arată, încă o dată, importanța apei pe care o bem. Este foarte important să bem suficientă apă, iar apa pe care o bem să fie suficient de pură.

Cea mai bună apă pentru consum

 Cea mai bună apă de băut este apa pură de izvor, aceasta fiind încărcată cu energia vieții din mediul natural. Pentru a vă convinge de acest lucru, căutați studiile şi experimentele domnului Masaru Emoto, în care veţi vedea cât de mult contează proveniența apei.
 Dacă însă, din diferite motive, nu aveţi acces la un izvor cu apă cât mai pură, o alternativă ar fi filtrele și optimizatoarele de apă potabilă, de cât mai bună calitate, sau, uneori şi apa plată îmbuteliată. Apa plată îmbuteliată şi păstrată mult timp în recipiente de plastic îşi pierde însă, cu timpul, din încărcătura energetică cu care vine din mediul natural, ba mai şi preia din elementele dăunătoare ale recipientelor din plastic.
 Este de asemenea important ca, pe cât posibil, să dezlipiți orice fel de etichete de pe sticlele sau recipientele din care beţi apă sau, cel mult, să lipiţi pe ele mesaje pozitive gen „iubire”, „recunoştinţă” sau „fericire”.

În ce constă cura cu apă de izvor?

 În cura cu apă de izvor se folosește, de preferinţă, apă de izvor în stare cât mai pură. Dacă nu aveți apă de izvor, puteţi folosi şi apă plată, însă cu rezervele menţionate mai sus.

Citește mai mult:Cura cu apă de izvor

Cura cu măceșe

Cura cu măceșe

Cura cu macese

Măceșele sunt un remediu universal care tratează mai multe afecțiuni și previn apariția altora. Din cele mai vechi timpuri, măceșele au fost folosite pentru efectul lor de stabilizare a glicemiei, pentru efectul antidiabetic, pentru stimularea imunității, pentru prevenirea tumorilor și efectului lor regenerant și cicatrizant și pentru o mai bună funcționare a organelor interne și a organismului ca și întreg substanțele importante secretate de măceșe precum antioxidanții sunt cele mai eficiente în tratarea și prevenirea multor afecțiuni. Copiii nu trebuie privați de cura cu măceșe, deoarece acestea stimulează pofta de mâncare, ajută la dezvoltarea normală a sistemului nervos și asigură necesarul de vitamine și de minerale. De asemenea, măceșele stimulează funcțiile celulelor din întregul organism, combătând și insomniile, dar și stările nervoase, în tratarea afecțiunilor cardiovasculare. Să vedem ce presupune cura cu măceșe și ce beneficii aduce organismului nostru.

Citește mai mult:Cura cu măceșe

Cura cu mere

Cura cu mere

Cura cu mere

 Merele sunt poate cele mai răspândite fructe de pe glob. Cultivarea lor nu necesită o atenție deosebită, în momentul în care mărul începe să rodească sunt necesare câteva operațiuni pe parcursul anului, însă nu îi pun în dificultate pe fermieri. Merele sunt fructe foarte gustoase, dar și foarte sănătoase. Pe principiul un măr pe zi ține doctorul la distanță, vom acorda în cadrul acestui articol o importanță deosebită acestor fructe miraculoase, merele. Pe lângă faptul că se pot consuma în stare crudă și aduc foarte multe beneficii pentru organismul nostru, acestea sunt foarte gustoase și în diferite salate, rețete de plăcinte și prăjituri, se obțin sucuri delicioase din mere, simple sau în combinație cu alte fructe și legume. Până și medicii pediatri recomandă ca diversificarea alimentației bebelușilor să se înceapă cu suc de mere și de morcovi, pentru ca mai apoi să oferim copiilor la micul dejun un piure fin de mere combinat cu biscuite. Mărul este alimentul cel mai indicat pentru o sănătate de fier, este o gustare ideală și sățioasă, deși nu conține grăsimi și colesterol și aduce un aport foarte important de vitamine și fibre organismului uman. De asemenea, mărul conține multe substanțe flavonoide care reduc riscul dezvoltării unui cancer la pancreas și unele substanțe din coaja mărului ajută organismul să lupte împotriva celulelor cancerigene din ficat, colon sau sân. Este foarte indicat ca merele să fie consumate cu tot cu coajă, deoarece și coaja conține foarte multe substanțe esențiale pentru organismul uman. De asemenea, oțetul de mere este foarte sănătos și este o alternativă ideală a oțetului din vin, iar în combinație cu mierea de albine, face minuni. Riscul de a face diabet scade o dată cu consumul regulat de mere și astfel sistemul imunitar va fi întărit. De asemenea, merele au capacitatea de a reduce stresul, de a trata stările depresive, de a preveni riscul dezvoltării bolii Alzheimer.

Citește mai mult:Cura cu mere

Sfaturi pentru o dieta echilibrata

Sfaturi pentru a urma o dietă echilibrată și pentru o alimentație sănătoasă

dieta echilibrata Societatea actuală se confruntă cu o nouă afecțiune care și-a făcut loc atât printre adulți cât și printre copii, încă de la cele mai fragede vârste: obezitatea. De obicei, obezitatea apare pe fondul unei depresii, pe fondul unei dezamăgiri, a lipsei de cunoștințe privind o dietă echilibrată, iar o dată ce obezitatea își face loc în viața noastră, cu greu mai putem să dăm înapoi. Devenim stresați, căutăm fel și fel de soluții minune, pilule, prafuri, aparate miraculoase foarte scumpe și ineficiente, când, de fapt, am putea preveni obezitatea urmând niște reguli foarte simple, reguli pe care ni le putem impune noi înșine. Și în ceea ce privește copiii, aceștia trebuie să beneficieze de o atenție specială din partea noastră și să le formăm încă de mici, baza unei alimentații sănătoase. Ce trebuie să facem pentru a ne menține în formă? Nu trebuie să ducem nici la extreme acest obicei, nu putem arăta toți perfect, dar iată câteva sfaturi ce vă vor ajuta să preveniți obezitatea, unul din cei mai mari dușmani din zilele noastre.

Citește mai mult:Sfaturi pentru o dieta echilibrata