Despre post: Primavara – timp al purificării şi al schimbării
Suntem deja în mijlocul primăverii, chiar dacă vremea de afară ne mai păcăleşte şi se lasă cu greu încălzită de razele soarelui încă anemic. De asemenea, suntem în plin post al Paştelui. Nu este un lucru întâmplător faptul că Paştele, care simbolizează şi reînvierea naturii se sărbătoreşte în această perioadă şi nu este întâmplător faptul că înainte de Paşte, în tradiţia creştină se ţine post.
Postul creştin este o perioadă de purificare necesară nu doar din punct de vedere spiritual, ci şi trupesc, fizic.
În perioada de iarnă alimentaţia omului este mai consistentă, se consumă alimente mai grele, cu multe grăsimi, pentru a face faţă temperaturilor scăzute din mediu. Însă, odată cu venirea primăverii, acumulările de peste iarnă de la nivelul ţesuturilor încep să se lichefieze. Rezultatul este că ne simţim îngreunaţi, letargici, ameţiţi, fără chef sau/şi poftă de mâncare. Apare cumva firesc dorinţa de altceva, de schimbare, de nou.
Acum este momentul să acţionăm și să facem schimbarea necesară în minţile şi sufletele noastre, schimbare care ne va scuti de multe „neplăceri” sau chiar de boli grave. În perioada primăverii e foarte indicat să lăsăm deoparte carnea şi lactatele cu care ne-am delectat astă iarnă şi să ne îndreptăm atenţia spre toate „frunzele” verzi care au scos deja capul la lumină: urzici, spanac, păpădie, ştevie, măcriş, leurdă mărar, pătrunjel, leuştean, lobodă, salată.