Sănătate cu Dr. Cătălin Luca

Pentru o viață sănătoasă și fericită

Sfatul medicului

Inregistrare

Filtre apa

Filtru apa

Storcator fructe si legume

Storcator de suc

midoris

natura vie, magzin naturist.jpg

Vitamina c alcalina forte

O cură ayurvedică la început de toamnă

Cura ayurvedica de toamna

 Specialiștii ne recomandă ca, la fiecare început de anotimp, să facem o cură de detoxifiere. Toxinele acumulate în organism reprezintă principala cauză a apariției diferitelor probleme de sănătate.

 În cadrul tratamentelor vizând drenarea, Ayurveda insistă înainte de toate asupra umorii apoase ce corespunde categoriei Kapha. În Ayurveda există trei tipologii corporale: Vata, Pitta si Kapha, fiecare dintre ele având o serie de caracteristici unice. Tipologiei Vata îi aparțin persoanele cu încheieturile și oasele proeminente, tipologiei Pitta îi aparțin persoanele cu o siluetă medie și mușchii bine definiți, iar tipologiei Kapha îi aparțin persoanele cu corpul bine dezvoltat. Kapha este o umoare apoasă, ce rezultă din elementele Pământ și Apă.

Printre plantele recomandate pentru cura ayurvedică se numără:

Guggul (Commiphora mukul)

 Guggul este o rășină secretată de un copac din India. Are efecte purifiante, detoxifiante și de întinerire. Guggul reprezintă un detoxifiant 100% natural al organismului care contribuie la eliminarea toxinelor din țesuturi și stimulează metabolismul.

Detoxifierea prin consumul de alimente vii

Bucataria bazata pe cruditati si alimente vii, Doreen Virtue

În cartea intitulată “Bucătăria bazată pe crudități şi alimente vii”, autoarele Doreen Virtue şi Jenny Ross, fac următoarea menţiune vizavi de importanţa detoxifierii organismului prin intermediul consumului de crudităţi (sau alimente vii):

 "Alimentele vii asigură un proces natural de detoxifiere, permiţându-i corpului să îşi izoleze toxinele şi să le elimine eficient, astfel încât să se bucure de o sănătate mai bună, de puritate şi de longevitate. De aceea, dacă treci de la o alimentaţie normală la una bazată preponderent pe crudităţi, este posibil să experimentezi efectele detoxifierii.”

 Iată câteva dintre alimentele care au cele mai puternice efecte de detoxifiere şi care sunt menţionate de autoare:

Fructe cu efecte puternice de detoxifiere

- Lămâile, lămâile verzi (limele), ananasul şi grepfruitul: acţionează ca solvenţi şi curăţă ficatul şi vezica biliară. În plus, ananasul conţine enzima numită bromelaină, care ajută la vindecare şi la digestia proteinelor;

 - Merele: au efecte puternice de purificare şi ajută la digestie;

 - Afinele: au efecte diuretice, purifică rinichii, detoxifică tractul urinar şi elimină foarte multe toxine şi substanţe chimice;

 - Pepenele roşu: are efecte diuretice. Elimină multe toxine solubile în apă, dar şi fluidele reţinute în organism din cauza unei diete bogate în sodiu.

De ce este bine să ținem post?

ce mancam in post

Postul este o perioadă deosebit de importantă în perioada anului. Pe tot parcursul anului, sunt mai multe posturi, din care două foarte importante și care durează câteva săptămâni. Este vorba de postul Paștelui și de postul Crăciunului, ambele având o însemnătate deosebită. Postul este o perioadă de liniște, de reculegere, de rugăciune, în care omul este invitat să se regăsească, să facă fapte bune, să fie mai îngăduitor și mai iertător, și de asemenea să își aducă aminte de corpul său și să îl cinstească, renunțând la mâncăruri ce conțin lactate, ouă și carne. Însă renunțarea la aceste alimente nu este văzută totdeauna cu ochi buni de oricine. Așadar, mulți oameni se feresc să țină post, invocând varii motive, precum lipsa proteinelor și a calciului precum și a altor nutrienți din dieta lor zilnică, senzația de foame care este mult mai pregnantă decât de obicei și faptul că religia nu este punctul lor forte. Însă postul aduce numeroase beneficii atât trupului cât și sufletului, psihicului, și din punct de vedere afectiv și emoțional.

Despre post: Primavara – timp al purificării şi al schimbării

postul crestin

Suntem deja în mijlocul primăverii, chiar dacă vremea de afară ne mai păcăleşte şi se lasă cu greu încălzită de razele soarelui încă anemic. De asemenea, suntem în plin post al Paştelui. Nu este un lucru întâmplător faptul că Paştele, care simbolizează şi reînvierea naturii se sărbătoreşte în această perioadă şi nu este întâmplător faptul că înainte de Paşte, în tradiţia creştină se ţine post.

 Postul creştin este o perioadă de purificare necesară nu doar din punct de vedere spiritual, ci şi trupesc, fizic.

 În perioada de iarnă alimentaţia omului este mai consistentă, se consumă alimente mai grele, cu multe grăsimi, pentru a face faţă temperaturilor scăzute din mediu. Însă, odată cu venirea primăverii, acumulările de peste iarnă de la nivelul ţesuturilor încep să se lichefieze. Rezultatul este că ne simţim îngreunaţi, letargici, ameţiţi, fără chef sau/şi poftă de mâncare. Apare cumva firesc dorinţa de altceva, de schimbare, de nou.

 Acum este momentul să acţionăm și să facem schimbarea necesară în minţile şi sufletele noastre, schimbare care ne va scuti de multe neplăceri” sau chiar de boli grave. În perioada primăverii e foarte indicat să lăsăm deoparte carnea şi lactatele cu care ne-am delectat astă iarnă şi să ne îndreptăm atenţia spre toate „frunzele” verzi care au scos deja capul la lumină: urzici, spanac, păpădie, ştevie, măcriş, leurdă mărar, pătrunjel, leuştean, lobodă, salată.

Cura cu ulei de floarea-soarelui

Cura cu ulei de floarea soarelui

 Dimineaţa, pe stomacul gol, se ia în gură o lingură de ulei de floarea soarelui şi se clătește gura cu el, plimbându-l prin cavitatea bucală şi mestecându-l timp de 10-15 minute. Cura se face fără grabă, într-o stare de calm; împingem uleiul printre dinţi, înainte, înapoi şi lateral, în interiorul obrajilor.

 Trebuie să fim atenţi să nu înghiţim nicio picătură, pentru că acest ulei este plin de bacterii şi microbi. La sfârşitul perioadei de timp se scuipă uleiul, care acum este alb la culoare şi apos, iar gura se clăteşte foarte bine cu apă caldă.

 Dacă uleiul nu are la sfârşitul procedurii o culoare albă, ci galbenă, acesta este un semn că procedeul nu a fost realizat corect şi că trebuie repetat.

 Dacă dorim să accelerăm vindecarea, putem realiza procedeul de 2-3 ori pe zi, înainte de a lua masa.

Efecte ale curei cu ulei de floarea soarelui

 Primele efecte vizibile ale acestei cure atât de simple sunt albirea dinţilor şi înviorarea întregului organism. Efectele care apar în timp se adresează întregului organism: se pot vindeca bronşite, dureri de cap, dureri de dinţi, tromboflebite, boli cronice ale sângelui, afecţiuni cardiace, renale, ginecologice sau articulare.

Clisma

Clisma, clisma cu cafea

Beneficiile clismei au fost cunoscute din cele mai vechi timpuri, aceasta fiind o metodă curativă întâlnită frecvent încă din antichitate (la egipteni, sumerieni, babilonieni, indieni, şi greci), fiind recunoscut rolul acesteia în menţinerea tinereţii, vitalităţii şi a stării globale de sănătate.

 În prezent, deprecierea globală a stării de sănătate survine pe fondul unei alimentaţii tot mai sărace în fibre, în care predomină produsele de sinteză, prelucrate cu diverşi aditivi alimentari extrem de toxici. Pe termen scurt, efectul unei asemenea abordări a alimentaţiei este întârzierea tranzitului intestinal, fapt care duce la absorbţia toxinelor în organism, iar pe termen lung, repercusiunile acestui stil de viaţă sunt: scăderea imunităţii, obezitatea, cancerul. Numeroşi medici afirmă că 90% dintre îmbolnăviri se datorează unui colon intoxicat, iar statisticile arată că 1 din 20 locuitori din țările dezvoltate sunt afectați de cancer de colon, care este a doua cauză de deces prin cancer.

 Doar un corp curat poate să se regenereze, să se vindece şi să asimileze substanţele nutritive din alimente. Modul de curăţare a sedimentelor din intestine este la fel de important precum îmbunătăţirea calităţii, combinării şi ordinii în care mâncăm alimentele. În acest sens, clisma este o soluţie foarte eficientă şi practică de purificare, de regenerare şi de vindecare a corpului.

Regimul Oshawa

george Oshawa George Oshawa, pe numele său adevărat Yukikazu Sakurazawa este fondatorul dietei macrobiotice. Alimentaţia macrobiotică mai este denumită şi arta longevităţii şi a reîntineririi, deoarece dieta macrobiotică este de fapt un mod de viaţă, în armonie cu natura şi cu mediul. De-a lungul anilor, ea a fost folosită pentru a vindeca unele boli, inclusiv cancerul.

 Dieta macrobiotică creată de George Oshawa se bazează pe conceptul oriental de energii complementare yin şi yang - două forţe opuse, dar complementare care guvernează toate aspectele vieţii. Pentru a menţine un echilibru natural şi armonia întregului corp, cele două energii trebuie să fie echilibrate, reinstaurarea acestui echilibru având ca efecte vindecarea, detoxifierea şi echilibrarea fluxurilor de energie din corp.

 Oshawa a pus bazele unui sistem de dietă de 10 zile în care se consumă cereale Yang precum grâul, orezul, orzul, ovăzul, secara, meiul şi hrişca. Prelucrând aceste cereale la minim pentru a păstra principiile active cât mai puternice, cura macrobiotică are efecte extraordinar de benefice asupra sănătăţii, cunoscut fiind faptul că însuşi George Oshawa s-a vindecat la vârsta de 19 ani de tuberculoză, folosindu-se de aceste principii ale dietei macrobiotice.

 Dieta Oshawa se ţine timp de 10 zile şi poate fi reluată după o pauză de 3-5 zile. Aceasta dietă extraordinară este atât simplă cât şi puţin costisitoare.