11 beneficii pentru sănătate ale bicarbonatului de sodiu

Ce este mai exact bicarbonatul de sodiu?

11 beneficii pentru sănătate ale bicarbonatului de sodiu Bicarbonatul de sodiu este o pulbere albă care la încălzire (peste 65 °C) se descompune în carbonat de sodiu, dioxid de carbon și apă. Datorită acestei proprietăți se folosește ca praf de copt și la fabricarea extinctoarelor cu dioxid de carbon.

 Atunci când este amestecat cu acid, bicarbonatul de sodiu reacționează, creând bule și emanând gaz de dioxid de carbon. În forma sa naturală, bicarbonatul de sodiu este cunoscut ca nahcolit, care face parte din natron, un mineral natural. Natronul, care conține mari cantități de bicarbonat de sodiu, a fost utilizat încă din antichitate.

 De exemplu, egiptenii utilizau natron ca săpun pentru curățarea și purificarea corpului. Totuși, doar în anul 1846 Dr. Austin Church și John Dwight au început să fabrice și să vândă compusul pe care în prezent îl cunoaștem ca bicarbonat de sodiu. În aproximativ anul 1860, bicarbonatul de sodiu apărea în cărțile de gătit fiind cunoscut ca un aditiv pentru gătit. În anii 1920 însă, versatilitatea sa s-a răspândit, iar în 1930 era deja considerat un “agent medical probat.”

Citește mai mult:11 beneficii pentru sănătate ale bicarbonatului...

Resveratrolul și curcumina pot ajuta în tratarea cancerului

Resveratrolul și curcumina, doi compuși naturali valoroși în tratarea cancerului

Resveratrolul și curcumina pot ajuta în tratarea cancerului În prezent, terapiile convenționale utilizate pentru combaterea cancerului sunt chirurgia, radioterapia și chimioterapia. În general, chimioterapia este procedura standard care se recomandă pentru tratarea majorității cancerelor.

 Totuși, multe tumori dezvoltă rezistență la acest tip de medicamente dure, rezistență cunoscută sub termenul de chimiorezistență, care poate conduce la multe complicații.

 Tocmai de aceea, cercetătorii caută agenți chimio-sensibilizatori eficienți care să poată ajuta la depășirea acestei rezistențe. Această strategie se bazează pe folosirea unui medicament pentru a îmbunătăți activitatea altuia, modulând mecanismele care provoacă această rezistență.

Citește mai mult:Resveratrolul și curcumina pot ajuta în tratarea...

Ghimbirul ajută la reducerea tumorilor de prostată

Ghimbirul este antiinflamatoriu și întărește sistemul imunitar

Ghimbirul ajută la reducerea tumorilor de prostată Ghimbirul este foarte folosit pentru uz medicinal, în principal pentru a ușura durerile de stomac, greața provocată de mișcare și indigestiile. Însă ghimbirul este de asemenea un stimulent natural al sistemului imunitar și are proprietăți anti-inflamatorii și analgezice datorită compușilor săi fenolici bioactivi, care includ:

 - Gingerolul

 - Paradolul

 - Shagaolul

 - Zingerolul

 S-a demonstrat că antioxidanții fenolici, care sunt metaboliți din plante și care se găsesc în întregul regn vegetal, au un rol foarte important contra bolilor cauzate de stresul oxidativ, precum bolile cardiace, atacul cerebral și cancerul. Tocmai de aceea se afirmă că printr-un consum zilnic de legume și fructe proaspete, de preferat sub formă crudă, se pot preveni atât bolile cardiace cât și cancerul.

Citește mai mult:Ghimbirul ajută la reducerea tumorilor de prostată

Ceaiul verde, un aliat redutabil contra cancerului

Ceaiul verde ajută la prevenirea cancerului

Ceaiul verde, un aliat redutabil contra cancerului Ceaiul verde și compușii săi au fost studiați pentru beneficiile lor extraordinare pentru sănătate, inclusiv pentru prevenirea cancerului. Cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare a Cancerului din Tokyo, Japonia, rezumă cel mai bine capacitățile excepționale ale ceaiului verde de prevenire a cancerului: “Noi sugerăm că băutul ceaiului verde poate fi una dintre cele mai practice metode de prevenire a cancerului disponibile în prezent”.

 Acțiunea antioxidantă indiscutabilă a ceaiului verde a determinat oncologii din întreaga lume să cerceteze posibilitatea ca ceaiul verde să protejeze împotriva îmbolnăvirii de cancer.

 De exemplu, cercetătorii americani au afirmat în Journal of the National Cancer Institute (Revista Institutului Național de cercetare a cancerului) următoarele: “se crede că acțiunea inhibatoare a cancerului se datorează în principal proprietăților antioxidante ale ceaiului verde și negru, dar și posibilelor efecte ale amestecului de polifenoli din aceste ceaiuri împotriva proliferării celulelor cancerigene”.

Citește mai mult:Ceaiul verde, un aliat redutabil contra cancerului

Ciupercile combat și tratează cancerul

Cum pot ajuta ciupercile în tratarea cancerului?

Ciupercile combat și tratează cancerul Ciupercile au fost prețuite pentru proprietățile lor medicinale de secole. De exemplu, în vechiul Egipt, se considera că ciupercile ajută la menținerea unei vieți îndelungate, iar în prezent, în secolul 21, cercetătorii descoperă mecanismele proprietățile vindecătoare ale ciupercilor, inclusiv potențialul acestora în lupta uneia dintre cele mai mari amenințări la adresa omului modern – cancerul.

Proprietățile ciupercilor care combat cancerul

 Aproximativ 100 de specii de ciuperci sunt studiate pentru beneficiile pe care le oferă sănătății, iar aproximativ o duzină dintre acestea se evidențiază datorită capacității lor de a oferi un impuls puternic sistemului imunitar. De fapt, unii din agenții cei mai puternici care întăresc sistemul imunitar provin din ciuperci, iar acesta este motivul pentru care ciupercile pot ajuta foarte mult pentru prevenirea și tratarea cancerului.

Citește mai mult:Ciupercile combat și tratează cancerul

Beneficiile, utilizările și caracteristicile scorțișoarei

Scorțișoara cea parfumată și vindecătoare

Beneficiile, utilizările și caracteristicile scorțișoarei  Aromată și delicioasă, perfect potrivită pentru savurare în anotimpul rece, Cinnamomum ceylanicum, cunoscută ca și scorțișoara, este o plantă care aparține familiei lauracea și este originară din Sri Lanka. În ciuda faimei sale de condiment aromatic care se adaugă în diverse rețete de bucătărie, scorțișoara este cunoscută de mii de ani pentru proprietățile sale vindecătoare în diverse tulburări și este foarte utilizată în medicina tradițională chineză chiar și în prezent.

Ce parte a plantei este scorțișoara?

 Această plantă are ramuri acoperite cu numeroase frunze de culoare verde strălucitor și în formă ovală, însă partea care ne interesează este scoarța, a cărei colectare și păstrare presupune un proces determinat și particular.

Citește mai mult:Beneficiile, utilizările și caracteristicile...

Mini-dictionar a celor mai comune plante cu proprietati tamaduitoare (P-V)

Păducel (Crataegus monogyna)

Paducel Crataegus monogynaCum se administrează Păducelul?

 Păducelul creşte la câmpie şi la deal. Folosim frunzele, florile şi fructele din planta întreagă de păducel pentru a prepara infuzie de flori sau fructe. Modul de preparare este foarte simplu: se ia o lingură de fructe de păducel sau flori de păducel peste care se adaugă o cană de apă clocotită şi se lasă la infuzat aproximativ 10 minute. Tinctura de păducel nu este recomandată în cazul ulcerului gastric.

Proprietăţile tămăduitoare ale Păducelului

 Tinctura de păducel mai poate fi folosită şi pentru tratarea afecţiunilor cardiace având un efect uşor coronaro-dilatator şi totodată aceasta tratează şi hipertensiunea. Ceaiul de păducel ajută şi tratează tulburările de menopauză şi stările proaste ale organismului precum: agitaţia, starea de oboseală, nervozitate şi anxietate. Ceaiul de păducel mai poate fi utilizat şi pentru scăderea semnificativă a colesterolului.

Citește mai mult:Mini-dictionar a celor mai comune plante cu...