Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Ciupercile combat și tratează cancerul

Cum pot ajuta ciupercile în tratarea cancerului?

Ciupercile combat și tratează cancerul Ciupercile au fost prețuite pentru proprietățile lor medicinale de secole. De exemplu, în vechiul Egipt, se considera că ciupercile ajută la menținerea unei vieți îndelungate, iar în prezent, în secolul 21, cercetătorii descoperă mecanismele proprietățile vindecătoare ale ciupercilor, inclusiv potențialul acestora în lupta uneia dintre cele mai mari amenințări la adresa omului modern – cancerul.

Proprietățile ciupercilor care combat cancerul

 Aproximativ 100 de specii de ciuperci sunt studiate pentru beneficiile pe care le oferă sănătății, iar aproximativ o duzină dintre acestea se evidențiază datorită capacității lor de a oferi un impuls puternic sistemului imunitar. De fapt, unii din agenții cei mai puternici care întăresc sistemul imunitar provin din ciuperci, iar acesta este motivul pentru care ciupercile pot ajuta foarte mult pentru prevenirea și tratarea cancerului.

Citește mai mult:Ciupercile combat și tratează cancerul

Beneficiile, utilizările și caracteristicile scorțișoarei

Scorțișoara cea parfumată și vindecătoare

Beneficiile, utilizările și caracteristicile scorțișoarei  Aromată și delicioasă, perfect potrivită pentru savurare în anotimpul rece, Cinnamomum ceylanicum, cunoscută ca și scorțișoara, este o plantă care aparține familiei lauracea și este originară din Sri Lanka. În ciuda faimei sale de condiment aromatic care se adaugă în diverse rețete de bucătărie, scorțișoara este cunoscută de mii de ani pentru proprietățile sale vindecătoare în diverse tulburări și este foarte utilizată în medicina tradițională chineză chiar și în prezent.

Ce parte a plantei este scorțișoara?

 Această plantă are ramuri acoperite cu numeroase frunze de culoare verde strălucitor și în formă ovală, însă partea care ne interesează este scoarța, a cărei colectare și păstrare presupune un proces determinat și particular.

Citește mai mult:Beneficiile, utilizările și caracteristicile...

Mini-dictionar a celor mai comune plante cu proprietati tamaduitoare (P-V)

Păducel (Crataegus monogyna)

Paducel Crataegus monogynaCum se administrează Păducelul?

 Păducelul creşte la câmpie şi la deal. Folosim frunzele, florile şi fructele din planta întreagă de păducel pentru a prepara infuzie de flori sau fructe. Modul de preparare este foarte simplu: se ia o lingură de fructe de păducel sau flori de păducel peste care se adaugă o cană de apă clocotită şi se lasă la infuzat aproximativ 10 minute. Tinctura de păducel nu este recomandată în cazul ulcerului gastric.

Proprietăţile tămăduitoare ale Păducelului

 Tinctura de păducel mai poate fi folosită şi pentru tratarea afecţiunilor cardiace având un efect uşor coronaro-dilatator şi totodată aceasta tratează şi hipertensiunea. Ceaiul de păducel ajută şi tratează tulburările de menopauză şi stările proaste ale organismului precum: agitaţia, starea de oboseală, nervozitate şi anxietate. Ceaiul de păducel mai poate fi utilizat şi pentru scăderea semnificativă a colesterolului.

Citește mai mult:Mini-dictionar a celor mai comune plante cu...

Mini-dicționar a celor mai comune plante cu proprietăți tămăduitoare (L-O)

Mini-dicţionar al celor mai comune plante cu proprietăţi tămăduitoare (L-O)

L

Lămâia (Citrus limon)

Ce folosim și cum se administrează Lămâia?

Lamia Citrus limon Lămâia este cea mai cunoscută specie de citrice care se poate cultiva cu succes și în țara noastră. Lămâia este în sine un medicament naturist excepțional. Din lămâie se foloseşte fructul pentru a prepara suc proaspăt de lămâie (cu multe calități bactericide, antiseptice, tonice și febrifuge). De asemenea se poate prepara uleiul de lămâie, decoctul de lămâie (se folosesc trei lămâi tăiate felii, apoi se fierb aproximativ 10 minute într-un litru de apă) precum și infuzia de lămâie (se utilizează două căni de apă fierbinte la o lămâie tăiată).

Citește mai mult:Mini-dicționar a celor mai comune plante cu...

Mini-dicționar a celor mai comune plante cu proprietăți tămăduitoare (D-I)

Mini-dicționar al celor mai comune plante cu proprietăți tămăduitoare (D-I)

D

Drăgaica (Galium mollugo)

Dragaica Galium mollugoCe folosim și cum se administrează Drăgaica?

 Drăgaica este una din cele mai cunoscute plante de la noi din țară mai ales datorită tradițiilor și obiceiurilor ce trenează în jurul ei. De la drăgaică folosim partea aeriană pentru a prepara infuzia de drăgaică (o lingură de flori la o cană de apă clocotită), tinctura, maceratul sau unguentul de drăgaică.

Proprietățile tămăduitoare ale plantei Drăgaica

 Drăgaica poate trata cu succes epilepsia, leucemia, cistita, guta, reumatismul, impotența, diareea, enterocolita, febra, infecțiile urinare sau afecțiunile tiroidei.

Citește mai mult:Mini-dicționar a celor mai comune plante cu...

Mini dictionar a plantelor tamaduitoare (A-C)

Mini dicționar al plantelor tămăduitoare (A-C)

A

Albăstreaua (Centaurea cyanus)

Ce folosim și cum se administrează Albăstreaua?

Albastreaua Centaurea cyanus De la albăstrea se folosesc florile și se administrează ceaiul de flori, compresele și decoctul. Ceaiul de albăstrea se obține prin infuzarea unei linguri de flori uscate la o cană de apă clocotită. Compresele tratează afecțiunile oftalmologice și sunt ideale pentru tratamentele cosmetice. Decoctul de albăstrea se obține prin fierberea a două linguri de albăstrele la un litru de apă aproximativ zece minute.

Proprietățile tămăduitoare ale Albăstrelei

 Albăstreaua este ideală pentru tratarea afecțiunilor renale prin consumul a trei căni de ceai pe zi, pentru diaree și reumatism (infuzia de albăstrele), pentru creșterea poftei de mâncare și în consecință pentru anorexie. Extern, albăstreaua tratează cu succes conjunctivitele și este ideală pentru un ten mai frumos.

Citește mai mult:Mini dictionar a plantelor tamaduitoare (A-C)

Vitamina C alcalina - antioxidanta si fortifianta

Vitamina C alcalină - antioxidantă și fortifiantă pentru organism

Vitamina C Alcalina Forte Vitamina C este implicată în metabolismul glucozei, al colagenului şi al acidului folic, iar lipsa ei poate duce la boli grave, precum scorbutul! Vitamina C participă la neutralizarea radicalilor liberi şi a nitrozaminelor, la reacţiile imunitare și la absorbția fierului în tubul digestiv. Este necesară pentru sinteza dopaminei, a noradrenalinei şi a adrenalinei.

 Cu toate acestea, pe lângă aceste efecte benefice deosebite, vitamina C standard, adică acidul ascorbic, are şi unele inconveniente. Precum se ştie, acidul ascorbic este o vitamină hidrosolubilă cu caracter acid. Din cauza acestei acidităţi, atunci când este necesară administrarea unei cantităţi mai mari sau pe durate mai lungi de timp, ea poate provoca deranjamente stomacale, la cei sensibili.

Citește mai mult:Vitamina C alcalina - antioxidanta si fortifianta