Uleiurile presate la rece, o alegere înțeleaptă pentru sănătate
Uleiurile presate la rece sunt uleiuri nerafinate chimic care sunt obținute prin presarea mecanică a semințelor. Uleiurile presate la rece au un rol important în alimentație, mai ales în cadrul unei diete echilibrate şi sănătoase. Este bine cunoscut faptul că uleiurile presate la rece sunt bogate în acizi grași polinesaturaţi, în vitamine, minerale şi antioxidanți, ele având o acţiune complexă şi foarte benefică asupra organismului.
Preferând consumul de uleiuri presate la rece în locul celor rafinate și al grăsimilor de origine animală, se poate preveni îmbătrânirea precoce, se obține scăderea colesterolului şi a hipertensiunii arteriale, a riscului de accident vascular, se poate preveni apariția depresiilor, a insomniei, a alergiilor, a constipației, a litiazei renale sau biliare. De asemenea, dacă sunt consumate în mod echilibrat, uleiurile presate la rece au un efect benefic asupra ficatului, a pielii şi sunt foarte utile pentru menținerea echilibrului hormonal. Aceste efecte benefice ale uleiurilor presate la rece nu pot apărea în cazul uleiurilor rafinate, deoarece în acest caz, extracția din semințe se face la temperaturi ridicate, ceea ce are ca efect inactivarea multora dintre componentele benefice ale uleiului, iar pe de altă parte se folosesc multe substanțe chimice pentru rafinarea și stabilizarea uleiului care au o serie de efecte nocive asupra organismului.